DNA-First: versnelde diagnose en minder onnodige verwijzingen
DNA-First versnelt DNA-onderzoek bij borstkankerpatiënten, waardoor de behandeling sneller kan starten en onnodige consulten worden vermeden, vertelt Edward Leter. “Met DNA-First doen we bij alle borstkankerpatiënten DNA-onderzoek, ongeacht achtergrond en opleiding.”
Immuuntherapie verbetert overleving kleincellig longkanker
Immuuntherapie (in de vorm van durvalumab) na chemoradiotherapie verlengt de overleving van de patiënten aanzienlijk, laten de eerste resultaten van de ADRIATIC-studie zien. Suresh Senan geeft uitleg. “De aanvullende behandeling leidt tot een flinke overlevingswinst.”
Zeldzame kanker vraagt om actievere begeleiding
Eline de Heus ziet dat patiënten met een zeldzame kanker meer en betere begeleiding nodig hebben. “Artsen denken vaak ‘deze patiënt kan ik wel zelf behandelen’. Patiënten zouden ervan profiteren als ze sneller worden doorgestuurd naar een expertisecentrum.”
‘Ik vind dit een goed voorbeeld van hoe je netwerkzorg kunt organiseren’
Een landelijk netwerk van shared care ziekenhuizen ondersteunt het Prinses Máxima Centrum in de behandeling van kinderen met kanker. Ook voor de betrokken zorgverleners zijn er pluspunten, vertelt Menco Weismuller. “Ons team ziet meer kinderen met complexe pathologie.”
Nieuw perspectief voor SCLC en mesothelioom
Daphne Dumoulin onderzocht mogelijke verbeteringen van immunotherapeutische strategieën bij patiënten met maligne thorax-aandoeningen. “Als we de haalbaarheid van immunotherapie bij deze patiënten willen onderzoeken, moeten ze deze behandeling wel kunnen krijgen.”
Stress beïnvloedt effectiviteit immuuntherapie
Stress kan de effectiviteit beïnvloeden van een immuuntherapiebehandeling bij melanoom, blijkt uit onderzoek van Itske Fraterman. “Stress is wel degelijk een factor van belang, waar we ook passende zorg op moeten leveren.”
PREPARE-studie kankeroperaties: better in, better out?
Jetty van Meeteren en Nienke ter Hoeven onderzoeken of patiënten die fitter een operatie ingaan betere uitkomsten hebben. De focus ligt hierbij op patiënten met lever-, galweg- en hoofd-halskanker. “Het idee hierbij is ‘better in, better out’.”
Onnodig veel tanden en kiezen getrokken bij hoofd-halskanker
Bij patiënten die bestraling krijgen voor hoofd-halstumoren worden onnodig veel tanden en kiezen preventief getrokken, ontdekte Doke Buurman. Dit heeft grote impact op hun leven. “Driekwart van de tanden en kiezen is onnodig verwijderd.”
Stigma rondom longkanker nog altijd groot
Christel van Batenburg bracht het stigma rondom longkanker in kaart. Vervelende opmerkingen en vragen komen vaak voor, ook vanuit zorgprofessionals. “Artsen beseffen zich niet altijd dat bepaalde opmerkingen voor patiënten heel lastig en pijnlijk zijn.”
Op zoek naar de juiste balans tussen effectiviteit en bijwerkingen
Bij welke dosis van oncolytica de balans tussen effectiviteit en bijwerkingen optimaal is, kan per patiënt verschillen. Lisa van der Heijden wil hiervoor meer aandacht. “De focus in het onderzoek ligt momenteel vaak op de maximale dosis die een patiënt kan verdragen.”
Mogelijkheden voor gerichtere en effectievere borstkankerzorg
Hoe blijft de borstkankerzorg kwalitatief goed, betaalbaar en toegankelijk? Anouk Eijkelboom onderzocht dit en benoemt manieren voor meer efficiëntie en minder druk op de zorg. “De borstkankerzorg is in staat om zich snel aan te passen aan de omstandigheden.”
Blaaskankerzorg niet in ieder ziekenhuis hetzelfde
De zorg voor patiënten met blaaskanker verschilt tussen Nederlandse ziekenhuizen. Dit leidt soms tot verschillen in oncologische uitkomsten, constateerde Lisa van Hoogstraten. “Een deel van de patiënten is mogelijk een levensverlengde behandeling is onthouden.”
‘Nog lange weg naar gelijke toegang tot nieuwe kankermedicatie’
De toegang tot nieuwe kankergeneesmiddelen verschilt sterk tussen Europese landen. Hoe komt dit, en hoe is dit gelijk te trekken? Onderzoeker Wim van Harten vertelt over de bevindingen. “De farmaceutische industrie heeft een grote invloed op deze verschillen.”
Herken, erken en behandel chronische vermoeidheid na kanker
De behandeling van chronische vermoeidheid na kanker kan worden gepersonaliseerd met behulp van een netwerkbenadering, stelt Tom Bootsma. “Het blijft vaak een onzichtbaar probleem waar behandelaars aan voorbij gaan. Veel van hen vinden dat vermoeidheid erbij hoort.”
Meer winst te behalen bij opsporing hoofd-halskanker
Hoofd-halskanker is eerder op te sporen, stelt Boukje van Dijk. Vuistregel is 1 voor 3: verwijs een patiënt die drie weken last heeft van een van de symptomen. “Het is te hopen dat huisartsen er vaker aan denken dat de klachten gerelateerd kunnen zijn aan kanker.”
Positieve effecten als longkankerpatiënt zelf bijwerkingen registreert
Door patiënten met longkanker tijdens en na een behandeling zelf bijwerkingen te laten registreren, kan veel winst worden geboekt, stelde Corina van den Hurk vast. “Patiënten die de app gebruikten hadden een betere kwaliteit van leven en minder ernstige bijwerkingen.”
HIPEC levert langdurige winst bij ovariumcarcinoom
Een combinatie van verwarmde chemotherapie met chirurgisch verwijderen van ovariumcarcinoom zorgt ook op de lange termijn voor een overlevingsvoordeel. Willemien van Driel: “Bij chirurgische studies ontbreekt vaak follow-up op de lange termijn.”
Integratieve zorg is de toekomst
Eva Noorda heeft als arts integratieve zorg een poli opgezet om kankerpatiënten te helpen zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid. “Ik ga met dit werk niet in de preventiehoek zitten, het gaat me niet om wat mensen niet meer mogen of juist moeten.”
Benader oudere patiënt met dikkedarmkanker multidisciplinair
Tot voor kort werden oudere patiënten met dikkedarmkanker geacht een intensieve behandeling niet aan te kunnen. Stijn Ketelaers laat zien dat dit beeld inmiddels is gekanteld. “We moeten breder kijken dan alleen naar de mortaliteit en morbiditeit.”
Meer aandacht voor serrated poliepen kan het risico op darmkanker verlagen
Het risico op metachrone darmkanker bij mensen met hoogrisico serrated poliepen is hoger dan verwacht, vertelt David van Toledo. “Door artsen te trainen in het opsporen van serrated poliepen kun je het risico op metachrone darmkanker verlagen.”
Geen relatie tussen depressie, angst en kanker
Lang werd vermoed dat klachten van depressie en angst bijdragen aan het ontstaan van kanker. Niets is minder waar, ontdekte Lonneke van Tuijl. “De resultaten helpen patiënten gerust te stellen bij zelfverwijt dat hun psychologische klachten debet zijn aan de kanker.”
Adjuvante immuun-checkpointremmers onder de loep
Adjuvante behandeling van kanker met immuun-checkpointremmers levert te weinig gezondheidswinst op in verhouding tot de kosten, stelt Sahar van Waalwijk. “Je stelt patiënten bloot aan ernstige of levenslange bijwerkingen, zonder dat ze baat hebben van de behandeling.”
Goede kwaliteit van leven bij afwachtend beleid bij endeldarmkanker
Patiënten met gevorderde endeldarmkanker hebben met een wait-and-see beleid een goede kwaliteit van leven, met als groot pluspunt dat vaak geen stoma nodig is, vond Petra Custers. “Wait-and-see beleid zal in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker worden toegepast.”