DOQ

Meer winst te behalen bij opsporing hoofd-halskanker

Hoofd-halskanker is vrij zeldzaam en wordt vaak laat ontdekt. Huisartsen kunnen bij vermoedens beter één patiënt te veel doorsturen, dan één te weinig, vindt epidemioloog Boukje van Dijk. Vuistregel is 1 voor 3: verwijs een patiënt die drie weken last heeft van bepaalde symptomen, zoals heesheid, keelpijn, een knobbel in de nek of een verstopte neus aan één kant.

De uiteenlopende en ook wat vage klachten die kunnen duiden op hoofd-halskanker maken vroege opsporing niet gemakkelijk.“Voor de patiënten zijn de gevolgen van de diagnose ingrijpend, daarom is er echt iets te winnen bij vroegere opsporing”, stelt epidemioloog en onderzoeker Boukje van Dijk van het Integraal Kankercentrum Nederland. Ze steunt van harte de jaarlijkse Make Sense-campagnes, een initiatief van de Europese Vereniging voor Hoofd-halskanker.

“De verschillende soorten kanker hebben ook weer hun eigen klachten”

Epidemioloog en onderzoeker Boukje van Dijk

Duidelijke boodschap

Hoofd-halskanker wordt in Nederland per jaar drieduizend keer ontdekt, vooral bij ouderen. Het gaat eigenlijk om een verzamelnaam van verschillende kankervormen, zoals kanker aan het strottenhoofd, kanker van de keelholte en lipkanker. “Het is een vrij ingewikkeld gebied en de verschillende soorten kanker hebben ook weer hun eigen klachten”, vertelt Van Dijk. Voor extra aandacht was er in september een speciale week van hoofd-halskanker. De Patiëntenvereniging Hoofd-Hals heeft daarvoor de Make Sense-campagne ‘1-voor-3 campagne’ op touw gezet. Een duidelijke kernboodschap moet patiënten en artsen bewust maken. Van Dijk vat de boodschap samen: “Houden bepaalde klachten drie weken aan, zónder verbetering, dan zouden huisartsen patiënten moeten verwijzen, naar de kaakchirurg of kno-arts.”

“Er zit ook winst in een goede connectie tussen de eerste en tweede lijn”

Tijd winnen

De termijn van drie weken komt volgens de epidemioloog van Europese experts. “Het is een expert opinion. Ze hopen dat huisartsen er vaker aan denken dat klachten gerelateerd kunnen zijn aan kanker. Huisartsen hebben gedurende hun loopbaan maar een handjevol patiënten met hoofd-halskanker.”
Tijd winnen is belangrijk, legt Van Dijk uit. “We weten dat de tumoren snel groeien, sneller dan van veel andere kankers. Er kan al tijd verloren gaan als patiënten zelf te lang wachten met naar de huisarts gaan. Omdat ze hun huisarts niet willen belasten of omdat ze hopen dat een klacht vanzelf overgaat. Er kan daarna tijd verloren gaan als huisartsen bijvoorbeeld eerst een antibioticakuur geven. Maar echt, liever één patiënt te veel doorgestuurd dan een te weinig. Er zit ook winst in een goede connectie tussen de eerste en tweede lijn. Je zou kunnen denken aan makkelijk ruggenspraak houden of misschien ook aan het snel laten beoordelen van foto’s zoals ook met verdachte plekjes op de huid gebeurt.”

“Het sociale leven van patiënten verandert als gevolg van de behandelingen”

Aanstaren

Als epidemioloog bij het IKNL heeft Van Dijk het overzicht van de cijfers én de gevolgen van hoofd-halskanker. Vroege opsporing kan volgens haar ook veel winst opleveren voor de kwaliteit van leven van patiënten. Operaties en bestralingen hebben grote gevolgen, zeker als de tumoren al wat groter zijn. “Een operatie in het hoofd-halsgebied is ingrijpend, het gebied is natuurlijk niet zo groot. Bij een operatie wordt rondom de tumor ook nog de veilige marge van vijf millimeter weggehaald. Kauwen, slikken en praten kan moeilijker worden. Het sociale leven van patiënten verandert als gevolg van de behandelingen, zoals samen eten. Ze kunnen niet meer alles eten, soms alleen gepureerd voedsel, en netjes eten lukt ook nauwelijks. Ook het aanzien van iemand kan drastisch veranderen door een operatie. Patiënten worden dan echt aangestaard op straat. We zien ook dat patiënten zichzelf isoleren.”

Preventie

Behalve kansen voor vroege opsporing hoopt de epidemioloog op toekomstig succes van preventie. “Roken, alcohol en het HPV-virus zijn de belangrijkste risicofactoren voor hoofd-halskanker. Omdat de vaccinatie tegen het HPV-virus tegenwoordig voor meisjes én jongens in het vaccinatieprogramma zit, hopen we dat dat over twintig jaar zichtbaar zal worden in de cijfers. En ja, als niemand meer rookt, dan komt hoofd-halskanker echt heel veel minder voor.”

Meer informatie? Kansen voor vroege opsporing van hoofd-halskanker in de eerstelijn. IKNL, 2023.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx