‘Nog lange weg naar gelijke toegang tot nieuwe kankermedicatie’
Redactioneel
6 december 2023
Na ontwikkeling van een nieuw kankergeneesmiddel verschilt het in Europa per land sterk hoe lang het duurt voordat patiënten dit middel ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek dat Wim van Harten en collega’s uitvoerden. “Dit verschil in toegang is verontrustend.”
Recent publiceerde Wim van Harten met collega’s een onderzoek bij 19 ziekenhuizen in zes verschillende Europese landen: Hongarije, Italië, Nederland, België, Zwitserland en Frankrijk. De onderzoekers bekeken hoeveel tijd er zat tussen EMA-goedkeuring voor de markt en vergoeding door nationale autoriteiten. Dat deden ze bij zes innovatieve immuuntherapieën: olaparib, niraparib, ipilimumab, osimeritinib, nivolumab en ibritunib. Deze middelen worden gebruikt bij 20 verschillende indicaties. Gemiddeld duurde het 2,1 jaar na officiële registratie tot vergoeding. De variatie hierbij was groot: -0,9 tot 7,1 jaar. Een negatieve waarde betekent dat patiënten al vóór registratie toegang hadden. Toegang werd het snelst bereikt in Frankrijk en het laatste in Hongarije. Nederland staat met een gemiddelde van 1,7 jaar op de derde plek.
“Het verschil in toegang tussen de landen is erger dan ik dacht”
Onderzoeker bij het NKI-AVL Wim van Harten
Verontrustend
Van Harten is geschrokken van deze resultaten. “Het verschil in toegang tussen de landen is groter dan ik dacht. Verontrustend.” Hij is leider van een onderzoeksgroep van het NKI-AVL in Amsterdam die onderzoek doet naar gelijke toegang en eerlijke prijzen bij dure gen
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: