DOQ

‘Nog lange weg naar gelijke toegang tot nieuwe kankermedicatie’

Na ontwikkeling van een nieuw kankergeneesmiddel verschilt het in Europa per land sterk hoe lang het duurt voordat patiënten dit middel ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek dat Wim van Harten en collega’s uitvoerden. “Dit verschil in toegang is verontrustend.”

Recent publiceerde Wim van Harten met collega’s een onderzoek bij 19 ziekenhuizen in zes verschillende Europese landen: Hongarije, Italië, Nederland, België, Zwitserland en Frankrijk. De onderzoekers bekeken hoeveel tijd er zat tussen EMA-goedkeuring voor de markt en vergoeding door nationale autoriteiten. Dat deden ze bij zes innovatieve immuuntherapieën: olaparib, niraparib, ipilimumab, osimeritinib, nivolumab en ibritunib. Deze middelen worden gebruikt bij 20 verschillende indicaties. Gemiddeld duurde het 2,1 jaar na officiële registratie tot vergoeding. De variatie hierbij was groot: -0,9 tot 7,1 jaar. Een negatieve waarde betekent dat patiënten al vóór registratie toegang hadden. Toegang werd het snelst bereikt in Frankrijk en het laatste in Hongarije. Nederland staat met een gemiddelde van 1,7 jaar op de derde plek.

“Het verschil in toegang tussen de landen is erger dan ik dacht”

Onderzoeker bij het NKI-AVL Wim van Harten

Verontrustend

Van Harten is geschrokken van deze resultaten. “Het verschil in toegang tussen de landen is groter dan ik dacht. Verontrustend.” Hij is leider van een onderzoeksgroep van het NKI-AVL in Amsterdam die onderzoek doet naar gelijke toegang en eerlijke prijzen bij dure gen

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »