DOQ

Aandacht voor sterven

Sterven is voor mensen net zo belangrijk als geboorte. Waarom is daar veel minder aandacht voor? Om het sterven goed te laten verlopen voor patiënt en zorgverlener, gebruikt het Erasmus MC een handreiking en een zorgkit. “Het begint allemaal met vragen wat de patiënt wil”, legt Rozemarijn van Bruchem-Visser uit.

Voor veel zorgverleners is juist dat vragen lastig. “Je begint niet zomaar een gesprek over sterven, dat is geen leuk onderwerp. Maar het is wel heel belangrijk”, legt Rozemarijn van Bruchem, internist-ouderengeneeskunde en ethicus, uit. “Je krijgt eigenlijk nooit het antwoord dat je verwacht. Een voorbeeld: een streng-christelijke mevrouw wist dat ze dood zou gaan, daar was ze helemaal mee in het reine. Toen ik haar vroeg of ze een laatste wens had, verwachtte ik dat ze om een Bijbel of een dominee zou vragen. Maar de ogen van deze mevrouw gingen glinsteren en ze zei: ‘Als ik echt mag kiezen, dan wil ik nog graag een broodje rosbief van mijn eigen slager.’ Die slager belde ik, hij wist zonder dat ik een naam noemde over wie het ging en kwam zelf een broodje rosbief voor haar brengen. Dat antwoord had ik nooit zelf bedacht, daarom is vragen zo belangrijk.”

“Je wil niet de verkeerde dingen zeggen op zo’n beladen moment. Daarom vragen veel zorgverleners het maar niet”

Internist-ouderengeneeskunde en ethicus Rozemarijn van Bruchem

Geen aannames, maar vragen

Vragen wat belangrijk is voor de patiënt is dus essentieel. De zorgverlener hoeft niet zelf de rituelen uit te voeren, maa

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »