DOQ

Reumatologie

 
Andere vakgebieden

De impact van gewrichtsklachten bij IBD

Maha Jamal onderzocht de prevalentie en impact van gewrichtsklachten op de kwaliteit van leven bij patiënten met IBD. “Systematisch screenen verbetert niet alleen de vroegtijdige opsporing van reumatische aandoeningen, maar ook de integrale zorg voor onze patiënten.”

‘Patiënten kunnen zelf goed inschatten wanneer een ziekenhuisbezoek nodig is’

Met patiënt-geïnitieerde zorg en telemonitoring kan bij SpA 25% van de periodieke polikliniekbezoeken worden bespaard, zonder verlies van zorgkwaliteit. “Dit geeft afsprakenblokken vrij voor mensen die op dat moment wél zorg nodig hebben”, aldus Kasper Hermans.

Thuistest longfunctie levert betere zorg op

Wekelijkse thuismetingen van de longfunctie helpen om bij systemische sclerose sneller achteruitgang te signaleren, aldus Madelon Vonk. “Dit is een prachtige mogelijkheid om te zorgen dat we de zorg meer kunnen personaliseren en patiënten meer regie kunnen laten nemen.”

‘Je hebt multidisciplinaire expertise nodig om de juiste ILD-diagnose te kunnen stellen’

Interstitiële longziekten zijn zeldzaam en complex, met vaak vertraagde diagnostiek. Jelle Miedema en Yasmin Gür vertellen over de kracht van het landelijke ILD-netwerk. “Het gaat om zeldzame aandoeningen, dan is het goed om de krachten te bundelen en kennis te delen.”

Langer plezier van je eigen knie

Roel Custers en Paco Welsing hopen met kniedistractie een alternatief te bieden voor jonge mensen met knieartrose. Deze techniek laat het kraakbeen herstellen. “Inmiddels staat kniedistractie hoog aangeschreven. Het enige obstakel is nog dat het niet vergoed wordt.”

Vaak tweede prothese nodig bij heup- of knieartrose

Daisy Latijnhouwers ontdekte dat een derde van de artrosepatiënten binnen twee jaar na een eerste heup- of knieprothese opnieuw geopereerd wordt, vaak aan het andere been. “We weten nu ook patiëntfactoren die een risico vormen voor het krijgen van een extra prothese.”


Ervaringen RA-patiënt rond metho­trexaat­gebruik in kaart gebracht

Reumatoïde artritis-patiënten die methotrexaat gebruiken, ervaren gebruiksproblemen en zorgen. Victor Huiskes en Mirthe Oude Lansink onderzochten welke dit zijn. “Het ging om veel meer dan alleen bijwerkingen. Zo meldden patiënten ook praktische problemen.”

Vier kenmerken voor betere herkenning artritis psoriatica

Tamara van Hal formuleerde vier eenvoudige kenmerken waarmee dermatologen mogelijke artritis psoriatica kunnen identificeren. “Ons onderzoek laat zien dat dermatologen bij bepaalde gewrichtsklachten extra alert moeten zijn op mogelijke PsA.”

Kort gebruik glucocorticoïden blijft optie bij beginnende RA

Ondanks een negatief advies in de Amerikaanse richtlijn blijven glucocorticoïden geïndiceerd als bridgingtherapie bij recent gediagnosticeerde RA. Lotte van Ouwerkerk legt het uit. “Reumatologen hoeven niet bang te zijn om dit middel voor te blijven schrijven.”

Chronische laaggradige inflammatie: leefstijl ook belangrijk bij reuma

Het aanpakken van chronische laaggradige inflammatie, bijvoorbeeld door leefstijlinterventies, kan reumatische aandoeningen verbeteren, vertelt Inge van den Oever. “Vaak zijn reumapatiënten bang om te bewegen. Maar juist die inflammatie is slecht voor de gewrichten.”

‘Off-label’-medicatie bij zeldzame immuun-inflammatoire aandoeningen

Het DRIMID-consortium onderzoekt of ‘off-label’-medicatie veilig en effectief is bij zeldzame inflammatoire immunologische aandoeningen. Jaap van Laar: “Filgotinib is het begin, we verwachten in de toekomst meer geneesmiddelen een nieuwe toepassing te kunnen geven.”

Biosimilars leiden tot drastische besparingen, maar toekomst onzeker

De komst van biosimilars heeft de uitgaven aan biologische geneesmiddelen drastisch laten dalen. Maar blijft het hierdoor in de toekomst interessant om nieuwe biosimilars te ontwikkelen? Anke Lambooij geeft uitleg. “We moeten een kaalslag op de markt zien te voorkomen.”

Chronische rugklachten? Diagnose axiale spondyloar­tritis nu sneller vast te stellen

Floris van Gaalen vond dat een betrouwbare diagnose van axiale spondyloartritis al mogelijk is na een eerste bezoek aan de reumatoloog wegens chronische rugpijn. En dat kan veel winst leveren. “We kunnen de ontstekingen die de klachten veroorzaken vrij goed behandelen.”

Hoger risico op herpes zoster met JAK-remmer

Mischa Pier en Laura Boekel vonden een verhoogd risico op herpes zoster bij SLE-patiënten en patiënten die JAK-remmers of corticosteroïden gebruiken. “Er is meer aandacht nodig in de praktijk voor het risico op herpes zoster en de mogelijke voordelen van vaccinatie.”

‘Geneesmiddel met een compleet nieuw werkings­mecha­nisme binnen RA’

Wat waren interessante ontwikkelingen binnen reumatoïde artritis in het afgelopen jaar? Reumatoloog Diane van der Woude zocht dit uit. “We zullen toch een keer moeten discussiëren over het mogelijk eerder geven van biologicals.”

‘Window of opportunity’ bij artritis psoriatica?

Bij reumatoïde artritis lijkt er een ‘window of opportunity’ te bestaan. Is dit ook het geval voor artritis psoriatica? Selinde Snoeck Henkemans zocht het uit. “Er is nog veel winst te halen in het herkennen van PsA en het verkorten van de tijd tot diagnose.”

Geen hoger cardiovasculair risico bij JAK-remmers

JAK-remmers geven reumapatiënten over het algemeen geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten, vond Calin Popa. Hij hoopt dat deze resultaten de angst hiervoor zullen verminderen. “Er ontstond de neiging bij sommige reumatologen om ze niet meer voor te schrijven.”

Sekseverschillen in behandeleffectiviteit bij artritis psoriatica

Vrouwen met artritis psoriatica reageren anders op een behandeling met een TNF-alfa remmer dan mannen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een meer gepersonaliseerde behandeling, stellen Irene van der Horst-Bruinsma en Pasoon Hellamand.

Aanbevelingen voor diag­nose en behan­deling van ziekte van Still

Er zijn nog geen geaccepteerde richtlijnen voor de behandeling van de volwassen vorm van de ziekte van Still. Nederlandse experts hebben nu aanbevelingen gedaan voor de diagnose en behandeling. “NSAID’s kunnen gegeven worden aan patiënten met een verdenking op AOSD.”

Vermoeid­heid bij RA-patiënten: (h)erken­ning is de eerste stap!

Vermoeidheid blijft een hardnekkig probleem bij de behandeling van reumatoïde artritis-patiënten. Robbert Sanderman pleit voor meer aandacht hiervoor. “Het kan helpen om aan te geven dat het een veelvoorkomende klacht is die mensen behoorlijk dwars kan zitten.”

Young GRAPPA: ‘Onze kracht is dat we laag­drempe­lig toe­ganke­lijk zijn’

Jonge dermatologen en reumatologen hebben binnen de internationale onderzoeksgroep GRAPPA een afdeling voor jonge professionals opgericht. Michelle Mulder vertelt: “Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken.”

Prednisonvrije remissie met eenmalig rituximab bij PMR

Aatke van der Maas vond dat het eenmalig toedienen van rituximab bij ongeveer 50% van de PMR-patiënten na één jaar leidt tot een prednisonvrije remissie. “De resultaten zijn dermate hoopvol dat we begin dit jaar gestart zijn twee nieuwe studies naar rituximab bij PMR.”

Keuzehulp osteo­porose helpt bij beslissing over medicatie

Osteoporosepatiënten en hun behandelaren hebben nu de beschikking over een up-to-date keuzehulp bij de beslissing wel of geen anti-osteoporosemedicatie na een fractuur. De onderzoekers benadrukken hierbij de waarde van Samen beslissen.