DOQ

Vermoeid­heid bij RA-patiënten: (h)erken­ning is de eerste stap!

Hoewel patiënten met reumatoïde artritis (RA) die met biologicals worden behandeld daarmee gunstige ziekte-uitkomsten kunnen bereiken, blijkt vermoeidheid een veelvoorkomend en hardnekkig probleem te zijn. Dit zijn de resultaten van een Slowaaks-Nederlandse studie waarin bleek dat RA-patiënten vooral last hebben van algehele en fysieke vermoeidheid. Zowel zorgprofessional als patiënt hebben het hier in de spreekkamer doorgaans echter niet over. Met een geïndividualiseerde aanpak is er zeker iets aan deze vermoeidheidsklachten te doen.

Aan deze studie werkten ook onderzoekers uit Groningen mee. Mede-onderzoeker Robbert Sanderman (klinisch psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen) legt uit waar deze connectie zijn oorsprong vond. “Begin jaren 90 hebben wij ooit deelgenomen aan EURIDISS. Dit was een internationaal reuma-onderzoek naar onder meer de rol van gezondheidszorgsystemen bij behandeling van chronische, beperkende aandoeningen zoals RA en de invloed van klinische verandering, psychologische kenmerken en sociale ondersteuning op de kwaliteit van leven van RA-patiënten. Dit onderzoek begon in Nederland, Frankrijk en Noorwegen. Later sloot Slowakije ook aan. Sindsdien is de relatie tussen onze landen en instituten blijven bestaan. Zodoende zijn wij bij dit onderzoek betrokken.”

“Zelfs jaren nadat de behandeling is afgerond, kunnen (ex)-patiënten vermoeidheidsklachten ervaren”

Klinisch psycholoog Robbert Sanderman

Onderzoek

Het doel van dit onderzoek was om de verschillende gradaties van diverse vermoeidheidsdimensies bij met biologicals behandelde RA-patiënten in kaart te brengen. Daarbij werden de verbanden tussen pijn, slaapkwaliteit, angst, depressie en andere dimensies van vermoeidheid (gecorrigeerd voor sociodemografische en klinische variabelen) bestudeerd.
146 volwassen patiënten met RA werden geïncludeerd, die tussen april 2019 en februari 2020 met biologicals behandeld werden en afkomstig zijn uit één centrum in Košice in Slowakije. De gemiddelde ziekteduur was 19,6 jaar en 90,4% gaf aan een of meer vormen van co-morbiditeit te hebben. 67,4% was in remissie en 52,5% ervoer matige tot ernstige functionele beperkingen.
De onderzochte patiënten gaven aan het meest last te hebben van algemene vermoeidheid, gevolgd door fysieke vermoeidheid. Pijn en beperkingen waren significant geassocieerd met fysieke vermoeidheid en met verminderde activiteit. Angst bleek significant geassocieerd met mentale vermoeidheid en verminderde motivatie.

Extra aandacht

Opvallend is dat – ofschoon vermoeidheidsklachten bij RA veelvuldig voorkomen – er eigenlijk weinig onderzoek naar is gedaan. Sanderman deelt die mening ook. Hij heeft daar geen verklaring voor. “Vermoeidheid is natuurlijk een ongelooflijk frequent voorkomende klacht. Bij andere ziektes zoals kanker speelt het ook een grote rol. Zelfs jaren nadat de behandeling is afgerond, kunnen (ex)-patiënten vermoeidheidsklachten ervaren. Vaak gaat er in studieverband begrijpelijkerwijs veel aandacht uit naar zaken zoals angst, depressie en algemeen welbevinden. Wij vonden het daarom de moeite waard onder deze groep patiënten extra aandacht te besteden aan de klacht vermoeidheid.”

“We kregen enorm veel reacties van mensen die graag mee wilden doen”

(H)erkenning belangrijk voor patiënt

Volgens Sanderman willen patiënten zowel erkenning als herkenning voor hun vermoeidheidsklachten. Hij refereert hierbij aan zijn ervaringen met Untire, een app bedoeld voor mensen die last hebben van vermoeidheid bij kanker. “Bij het uitzetten van het wetenschappelijk onderzoek via internet kregen we enorm veel reacties van mensen die graag mee wilden doen. De uitleg van waar de app voor is bedoeld en het aanbod van een interventie die hen kan helpen bij de klacht, leidde bij veel patiënten tot herkenning en erkenning.” Tegelijkertijd merkt hij op – omdat er vanuit medisch oogpunt eigenlijk geen behandeling voor vermoeidheid bestaat (‘wel met een psychologische en/of fysieke insteek’) – dat het niet vreemd is dat behandelaars er meestal niet zo op gespitst zijn.

Psychosociale aspecten

Sanderman stelt: “RA wordt behandeld, en dat gaat tegenwoordig best goed. Zelfs zo goed, dat het succes van de medische behandeling zijn weerslag lijkt te hebben op aandacht voor de psychosociale kant van de ziekte. Met de komst van de biologicals is bijvoorbeeld een groot deel van de reuma-revalidatiefaciliteiten verdwenen.” Hij vindt dat zonde. “Het past niet (meer) in het medisch vergoedingssysteem. Maar is het – kort door de bocht gezegd – wel slim om op één paard – de biologicals – te wedden?” Sanderman pleit dan ook voor meer aandacht voor vermoeidheid bij RA. “Mensen hebben klachten van vermoeidheid die aandacht verdienen. Ze kunnen daardoor behoorlijk beperkt worden. Hun sociale interactie en werk kunnen er flink onder lijden.”

“Wees er ook op bedacht dat vermoeidheid zowel fysiek als mentaal kan zijn”

Aanbevelingen

De studie laat duidelijk zien dat vermoeidheid heel veel voorkomt bij RA-patiënten. Wat kan een behandelaar in de dagelijkse praktijk met deze kennis? “Aandacht besteden aan vermoeidheid én daar tijd voor nemen”, denkt Sanderman. “Simpelweg vragen of men vermoeidheidsklachten heeft zal niet altijd de gewenste info geven. Patiënten kunnen gauw geneigd zijn te zeggen ‘dat valt wel mee’ en ‘het hoort nu eenmaal bij het ouder worden’. Het kan helpen om de klacht en het gesprek erover te legitimeren door aan te geven dat uit onderzoek en vanuit verhalen van andere patiënten naar voren komt dat het een veelvoorkomende klacht is die mensen behoorlijk dwars kan zitten. Wees er ook op bedacht dat vermoeidheid zowel fysiek als mentaal kan zijn. In dat laatste geval hebben mensen bijvoorbeeld geen zin iets te ondernemen, of hun hoofd zit ‘te vol’. Probeer ook te achterhalen hoeveel last iemand ervan heeft. Bij mensen die er erg veel last van hebben en daardoor beperkt worden, kan worden meegegeven dat er wat aan te doen is. Er bestaan programma’s om aan vermoeidheidsklachten te werken.”

Referentie:

  1. Husivargova A, Timkova V, Macejova Z, et al. A cross-sectional study of multidimensional fatigue in biologic-treated rheumatoid arthritis: which variables play a role? Disabil Rehabil. 2023 Sep 21:1-9.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Het heeft enorme impact om ineens chronisch patiënt te zijn’

Naar dit artikel »

Lees ook: Herken, erken en behandel chronische vermoeid­heid na kanker

Naar dit artikel »

Lees ook: Stap­pen­plan voor moeilijk te behan­delen reuma­toïde artri­tis

Naar dit artikel »