DOQ

Neurologie

 
Andere vakgebieden

Minder kilo’s, scherper van geest

Amanda Kiliaan vond dat bariatrische chirurgie niet alleen een effectieve manier om af te vallen is, ook de cognitie verbetert er langdurig door. “Mensen gaven aan dat ze het gevoel hadden dat ze ‘scherper’ waren. Ook was er sprake van minder depressieve symptomen.”

Snelle analyse bepaalt type hersen­tumor binnen enkele uren

Een nieuwe techniek kan tumorweefsel analyseren om de soort tumor te bepalen binnen anderhalf uur. Daardoor kan tijdens de operatie behandelbeleid worden bepaald, aldus Evert-Jan Kooi. “Deze ontwikkeling kan voor alle tumorgroepen een enorme impact hebben.”

FNS: een serieuze neuro­logische aandoening die aandacht en zorg verdient

Rien Vermeulen zet zich in voor meer bewustwording over functionele neurologische stoornissen (FNS), én de juiste zorg voor deze patiënten. “Vroeger werden deze patiënten nogal eens weggezet als hysterisch en kwamen ze ten onrechte bij een psychiater.”

Is epilepsiechirurgie bij MS het overwegen waard?

Nicole van Klink pleit, aan de hand van casussen, dat epilepsiechirurgie bij MS-patiënten wellicht een extra behandelmogelijkheid zou kunnen zijn. “Een hersenoperatie is een zwaar traject, maar kan de kwaliteit van leven verbeteren.”

Schakel tijdig logopedist in bij parkinson

Behandeling van slik- en stemproblemen bij mensen met parkinson schiet tekort. KNO-arts Michel van Hooren pleit ervoor meer patiënten naar een logopedist door te verwijzen. “Een eenmalig logopedisch consult voor iedere patiënt met parkinson, dat is mijn ideale wereld.”

‘Dit model maakt het makkelijker doelmatige keuzes te maken’

Wat is de meest kosteneffectieve behandeling bij MS? Joost Smolders ontwikkelde een computermodel om behandelingen met elkaar te kunnen vergelijken. “Als je alle patiënten met MS behandelt met dit middel, bespaart dat enorm veel geld voor de maatschappij.”


Zingevingsvragen bij beginnende dementie

Marc Haufe wil meer aandacht voor zingevingsvragen bij mensen met beginnende dementie. Het Diamantmodel helpt zorgverleners in gesprek te gaan met de patiënten. “Mensen raken minder overspoeld door hun emoties, kunnen beter overzien wat er met hen aan de hand is.”

Compensatie door hersenschors bij parkinson

Corticale compensatie bepaalt voor een deel de ernst van motorische en cognitieve symptomen bij de ziekte van Parkinson, aldus Rick Helmich. Hij legt uit hoe de hersenschors te stimuleren. “Voor je parkinsonpatiënten kun je meer betekenen dan alleen maar pillen.”

Toegediende geslachts­hormonen kunnen slaap­patroon beïn­vloeden

Toediening van geslachtshormonen aan transgender personen kan effecten hebben op hun slaappatroon, constateerde onderzoeker Margot Morssinkhof. “We konden bij onze deelnemers op een vrij unieke manier de effecten van geslachtshormonen op slaap onderzoeken.”

Voorspellend model voor tinnitus laat rol zien van comorbi­di­teiten

Maaike Rademaker hielp een voorspellingsmodel te ontwikkelen voor de aanwezigheid van tinnitus en klachten die daarbij horen. “Je zou dankzij het model als behandelaar kunnen voorsorteren, door bijvoorbeeld voorlichting te geven over het vermijden van lawaaischade.”

Gepants: een ommekeer in de migraine­zorg?

De medicamenteuze behandeling van migraine is aan het veranderen dankzij de komst van de CGRP-remmers, sinds kort aangevuld met de gepants. Hans Carpay vertelt wat deze middelen voor de migrainezorg kunnen betekenen en weerlegt zorgen over de vergoeding hiervan.

‘Wees niet terug­houdend bij behan­delen migraine’

Neurologen en huisartsen mogen minder terughoudend zijn bij de behandeling van migraine bij kinderen, vindt Elke Jacobs. “Erken het probleem, en wees niet terughoudend om adequaat te behandelen. Als je een middel geeft, doe het dan goed.”

Migraine­patiën­ten krijgen nog te vaak opio­ïden

Artsen schrijven vaak opioïden voor aan migrainepatiënten met acute klachten. Echter krijgen bij langdurig gebruik de nadelen de overhand, vertelt Gisela Terwindt. “In de hoofdpijnrichtlijnen staat niet voor niets dat het gebruik van opioïden vermeden moet worden.”

Meer behandelen in het late tijdsvenster

Artsen kunnen veel meer patiënten met een herseninfarct behandelen dan tot nu toe werd gedacht, blijkt uit de MR CLEAN-LATE studie. Susan Olthuis: “Het blijkt dat we een deel van de patiënten met een herseninfarct ook in het late tijdsvenster kunnen behandelen.”

‘Het gaat om mensen die nog een heel leven voor zich hebben’

Jamie Verhoeven vond een verhoogde incidentie van kanker bij jongvolwassenen in de eerste paar jaar na een beroerte. Zij zoekt nu naar screeningsmogelijkheden. “Het herseninfarct is waarschijnlijk een eerste uiting van de kanker.”

Wat heeft fijnstof met autisme en ADHD te maken?

Fijnstof in de lucht, met name de kleinere deeltjes, kan bij adolescenten en jongvolwassenen bijdragen aan symptomen van autisme en ADHD. “Dit soort kennis kan voor de toekomst relevant zijn voor onder andere beleidsmakers”, aldus eerste onderzoeker Yiran Li.

Verwijzen naar zelfhulptools vermindert machteloosheid

Dat tinnitus geen medisch behandelbare aandoening is, zorgt vaak voor machteloosheid bij patiënten én bij artsen. Het advies ‘wen er maar aan’ is volgens Olav Wagenaar niet erg behulpzaam. “Vertel er dan in ieder geval bij wat ze wel kunnen doen!”

Ook gecombineerde N=1 studies leveren betrouwbaar bewijs

Als het niet mogelijk is de waarde van een therapie te onderzoeken in een randomised clinical trial (RCT), bijvoorbeeld doordat de betreffende aandoening zeer zeldzaam is, dan biedt een gecombineerde N=1 studie een goed alternatief, zo toonde Bas Stunnenberg aan.

App helpt bij diagnose en monitoring van hoofdpijn

Een digitaal hoofdpijndagboek helpt behandelaren bij de behandeling van patiënten met hoofdpijn. “De patiënt die al twintig jaar lijdt aan hoofdpijn hopen we op termijn niet meer tegen te komen.”

Parkinson­patiënt niet meer wakker tijdens DBS-operatie

Een patiënt met de ziekte van Parkinson die deep brain stimulation ondergaat, kan narcose krijgen. Dat is minder belastend en scheelt operatietijd. Neurochirurg Saman Vinke: “Zo kunnen we patiënten sneller en laagdrempeliger opereren.”

Zorgt diepe slaap voor een grote schoonmaak van de hersenen?

Neuroloog Rolf Fronczek onderzoekt manieren waarop het glymfatische systeem kan helpen bij het afvoeren van schadelijke eiwitten die zich opstapelen in de hersenen. “We moeten eerst aannemelijk maken dat slaap hier een rol bijspeelt.”

Veranderend gedrag hoort bij beginnende dementie

Uit onderzoek van psycholoog Willem Eikelboom blijkt dat gedragsverandering al optreedt in de vroege fase van dementie. “Neuropsychiatrische symptomen moeten worden erkend als een integraal onderdeel van de vroege fase van alzheimer.”

Als je beweegt, wanneer kun je dat dan het beste doen?

Lichaamsbeweging in de late ochtend verkleint het risico op coronaire hartziekten en beroertes. Dat blijkt uit een onderzoek van Gali Albalak uit het LUMC. “Mijn uiteindelijke doel is om, met mijn onderzoek, een extra component toe te voegen aan de beweegrichtlijn.”