DOQ

Neurologie

 
Andere vakgebieden

Myelopathie bij bacteriële meningitis: zeer zeldzaam maar gevaarlijk

Myelopathie is een zeldzame en potentieel gevaarlijke complicatie bij bacteriële meningitis. Risicofactoren zijn niet aan te wijzen, mogelijke behandelingen wel, vertelt Evelien Drost. “Het belangrijkste symptoom was de dubbelzijdige verlamming van armen en/of benen.”

Valkuilen bij de behandeling van periodieke paralysen

Al sinds zijn coschap neurologie heeft neuroloog Bas Stunnenberg een bijzondere band met patiënten met een periodieke paralyse. Hij bespreekt de valkuilen bij de behandeling hiervan. “Hun verhalen spreken tot de verbeelding, grijpen je aan en blijven je bij.”

‘Patiënten zijn mijn ‘uithangbord’’

Een pomp die intrathecaal de spierontspanner baclofen toedient, helpt patiënten met spasticiteit. Deze toepassing moet veel bekender worden, meent Eugène Quant. “Ik schat dat slechts 10% van de MS-patiënten die baat hebben bij deze pomp, deze daadwerkelijk krijgt.”

REVIVE-kliniek: ‘Wij zijn serieuze dokters die niet zomaar wat doen’

In de REVIVE-kliniek in Bilthoven opereren KNO-artsen patiënten met migraine. Oprichter Wilbert Boek pareert de kritiek die ontstond over deze behandeling. “De operatie is nog niet te declareren. We besloten om gewoon te laten zien dat deze behandeling effectief is.”

Hersenschudding geeft langdurige problemen op school

Cece Kooper ontdekte dat kinderen met een hersenschudding risico lopen op langdurige gevolgen op neurocognitief en gedragsmatig functioneren. Het is belangrijk dat deze kinderen op tijd gezien worden zodat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Speeksel­klier­operatie als uit de hand gelopen hobby

KNO-arts Frank van den Hoogen opereert speekselklieren om kwijlen bij kinderen met cerebrale parese te verminderen. Vanuit heel Nederland komen de patiëntjes hiervoor naar hem toe. “Vaak hoor je artsen zeggen dat het kwijlen er nu eenmaal bij hoort bij deze kinderen.”


Minder PIM’s bij dementie­patiënten met migratie­achter­grond

Ondanks andere verwachtingen ontdekte Bianca Strooij dat niet-passende medicatie minder vaak wordt voorgeschreven aan dementiepatiënten met een migratieachtergrond dan bij de patiënten zonder migratieachtergrond. “Mogelijk worden gedragsproblemen minder herkend.”

Het duizelt menig oudere

Het is belangrijk bij ouderen actief te vragen naar het optreden van duizeligheid, stelt Tjasse Bruintjes. Vooral ook omdat er in veel gevallen een goede behandeling voorhanden is. “Het idee overheerst nog dat duizeligheid op oudere leeftijd ‘erbij hoort’.”

Plots gehoor­verlies als mogelijke voorspeller van vaat­problemen

Fieke Oussoren adviseert bij patiënten met plotsdoofheid de cardiovasculaire risicofactoren goed uit te vragen. Deze patiënten blijken een significant groter risico op een beroerte te lopen. “Denk aan: rookt iemand, heeft iemand verhoogde bloeddruk, enzovoort.”

Meer plaats voor duizelig­heid bij de neuroloog

Neurologen zouden meer kennis moeten nemen van duizeligheid, vindt neuroloog Meinie Seelen. Dat maakt het ziektebeeld concreter en daardoor inzichtelijker.
“Slechts het topje van de ijsberg van mensen met duizeligheid wordt doorverwezen naar een neuroloog.”

Meer vrouwgericht onderzoek naar hersen­bloedingen nodig

Er is te weinig kennis over hersenbloedingen bij vrouwen, terwijl de zwangerschap en de menopauze het risico hierop verhogen, concludeerde Mariam Ali. “We streven naar een inclusievere zorg door vrouwen aan te moedigen deel te nemen aan onderzoeken.”

Onderzoekers meten spieront­spanning met magnetische hersen­stimulatie

Een nieuwe techniek om spierontspanning te meten kan bepalen of er sprake is van een onderliggende spierziekte. Joery Molenaar legt uit hoe het werkt. “Deze methode is complementair aan bestaande onderzoeken zoals het EMG, een CK-bepaling en een spierecho.”

Brughoektumoren sneller en nauwkeuriger meten met AI

KNO-arts Erik Hensen heeft geholpen een computermodel te ontwikkelen dat brughoektumoren zelfstandig opspoort en nauwkeurig opmeet. “Een dokter hoeft het niet meer te doen, dus het scheelt veel tijd. Dat zorgt voor zowel een kwaliteitsslag, als een efficiëntieslag.”

Minder kilo’s, scherper van geest

Amanda Kiliaan vond dat bariatrische chirurgie niet alleen een effectieve manier om af te vallen is, ook de cognitie verbetert er langdurig door. “Mensen gaven aan dat ze het gevoel hadden dat ze ‘scherper’ waren. Ook was er sprake van minder depressieve symptomen.”

Snelle analyse bepaalt type hersen­tumor binnen enkele uren

Een nieuwe techniek kan tumorweefsel analyseren om de soort tumor te bepalen binnen anderhalf uur. Daardoor kan tijdens de operatie behandelbeleid worden bepaald, aldus Evert-Jan Kooi. “Deze ontwikkeling kan voor alle tumorgroepen een enorme impact hebben.”

FNS: een serieuze neuro­logische aandoening die aandacht en zorg verdient

Rien Vermeulen zet zich in voor meer bewustwording over functionele neurologische stoornissen (FNS), én de juiste zorg voor deze patiënten. “Vroeger werden deze patiënten nogal eens weggezet als hysterisch en kwamen ze ten onrechte bij een psychiater.”

Is epilepsiechirurgie bij MS het overwegen waard?

Nicole van Klink pleit, aan de hand van casussen, dat epilepsiechirurgie bij MS-patiënten wellicht een extra behandelmogelijkheid zou kunnen zijn. “Een hersenoperatie is een zwaar traject, maar kan de kwaliteit van leven verbeteren.”

Schakel tijdig logopedist in bij parkinson

Behandeling van slik- en stemproblemen bij mensen met parkinson schiet tekort. KNO-arts Michel van Hooren pleit ervoor meer patiënten naar een logopedist door te verwijzen. “Een eenmalig logopedisch consult voor iedere patiënt met parkinson, dat is mijn ideale wereld.”

‘Dit model maakt het makkelijker doelmatige keuzes te maken’

Wat is de meest kosteneffectieve behandeling bij MS? Joost Smolders ontwikkelde een computermodel om behandelingen met elkaar te kunnen vergelijken. “Als je alle patiënten met MS behandelt met dit middel, bespaart dat enorm veel geld voor de maatschappij.”

Zingevingsvragen bij beginnende dementie

Marc Haufe wil meer aandacht voor zingevingsvragen bij mensen met beginnende dementie. Het Diamantmodel helpt zorgverleners in gesprek te gaan met de patiënten. “Mensen raken minder overspoeld door hun emoties, kunnen beter overzien wat er met hen aan de hand is.”

Compensatie door hersenschors bij parkinson

Corticale compensatie bepaalt voor een deel de ernst van motorische en cognitieve symptomen bij de ziekte van Parkinson, aldus Rick Helmich. Hij legt uit hoe de hersenschors te stimuleren. “Voor je parkinsonpatiënten kun je meer betekenen dan alleen maar pillen.”

Toegediende geslachts­hormonen kunnen slaap­patroon beïn­vloeden

Toediening van geslachtshormonen aan transgender personen kan effecten hebben op hun slaappatroon, constateerde onderzoeker Margot Morssinkhof. “We konden bij onze deelnemers op een vrij unieke manier de effecten van geslachtshormonen op slaap onderzoeken.”

Voorspellend model voor tinnitus laat rol zien van comorbi­di­teiten

Maaike Rademaker hielp een voorspellingsmodel te ontwikkelen voor de aanwezigheid van tinnitus en klachten die daarbij horen. “Je zou dankzij het model als behandelaar kunnen voorsorteren, door bijvoorbeeld voorlichting te geven over het vermijden van lawaaischade.”