DOQ

Zingevingsvragen bij beginnende dementie

Jezelf en je omgeving niet meer begrijpen, jouw rollen als partner, ouder of grootouder niet meer kunnen vervullen, stemmingswisselingen, het overzicht verliezen. Voor mensen met een beginnende dementie staat de wereld op zijn kop. Toch is er weinig aandacht voor de existentiële en spirituele vragen waar zij mee worstelen. Het Diamantmodel helpt zorgverleners om hierover met hen in gesprek te gaan, vertelt Marc Haufe, psycholoog en onderzoeker bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

De zorg voor mensen met beginnende dementie is medisch georiënteerd. Diagnostiek, behandeling en aandacht voor veiligheid van patiënt en omgeving staan voorop. Allemaal belangrijk, stelt Marc Haufe, maar we hebben daardoor minder oog voor alle zingevingsvragen waar deze patiënten mee rondlopen. “Ze raken door hun ziekte veel kwijt, kunnen niet duiden wat er aan de hand is en voelen zich angstig, unheimisch over wat hen overkomt. Ze weten niet hoe ze daarmee om moeten gaan.”

“De spirituele dimensie is een van de vier zorgdimensies in de palliatieve zorgverlening”

Psycholoog Marc Haufe

Palliatieve zorg

Haufe doet promotieonderzoek naar de spirituele dimensie van zorg en ondersteuning bij mensen met beginnende dementie. Met de vergrijzing in de samenleving is dat een groeiende groep. Het Diamantmodel biedt zorgverleners een handvat om hierover in gesprek te gaan met patiënt en naasten. “Dat model, ontwikkeld door Carlos Leget, hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, wordt in de palliatieve zorg al langer toegepast. De spirituele dimensie is een van de vier zorgdimensies in de palliatieve zorgverlening. Het is ook opgenomen in de richtlijnen voor palliatieve zorg van de Wereld Gezondheidsorganisatie.”

Vijf spanningsvelden

Zover is het in de zorg voor mensen met beginnende dementie nog niet. En dat terwijl mensen met dementie eveneens spirituele zorg behoeven. “Het Diamantmodel is daarom goed toepasbaar in de dementiezorg, blijkt uit onderzoek dat we hiernaar hebben gedaan.”
Het Diamantmodel is een gespreksmodel dat bestaat uit vijf spanningsvelden of polariteiten: ik en de ander, doen en laten, vasthouden en loslaten, vergeten versus herinneren en geloven versus weten. “In die spanningsvelden spelen verschillende thema’s. Mensen met beginnende dementie worstelen daarmee. Wat betekent het bijvoorbeeld voor mijn gevoel van eigenwaarde als ik steeds meer van anderen afhankelijk ben, hoe vul ik mijn dagelijks leven in als sommige dingen niet meer kunnen, wat blijft er van mijn leven over als ik steeds meer kwijtraak?”

“Er ontstaat bij mensen meer innerlijke ruimte om over zingevingsvragen na te denken”

Meer innerlijke ruimte

Dat zijn vragen of gevoelens waar mensen in hun eentje niet uitkomen, vervolgt Haufe. “We zien ook dat veel mensen met beginnende dementie verstrikt raken in hun emoties. Ze voelen zich opgesloten in zichzelf, kunnen zich moeilijk uiten of verwoorden. Dan is het behulpzaam als je hen als zorgverlener daarbij ondersteunt. In ons onderzoek hebben zorgverleners, geestelijk verzorgers, casemanagers, gezondheidspsychologen, aan de hand van dit model gesprekken gevoerd met ouderen met beginnende dementie. Dan blijkt dat er bij mensen meer innerlijke ruimte ontstaat om over deze vragen na te denken. Ze raken minder overspoeld door hun emoties, kunnen beter overzien wat er met hen aan de hand is.”

Vertrouwensband versterken

Dementie is een progressieve aandoening. Het is daarom de vraag hoeveel mensen zich van deze gesprekken herinneren naarmate de ziekte voortschrijdt. “Het gesprek is daarom vooral bedoeld voor het hier en nu, de lijdenslast van de persoon op dit moment. Daarnaast kun je zo’n gesprek blijven herhalen. Je kunt er later nog eens op terugkomen: ‘Weet u nog wat u toen zo raakte toen we elkaar spraken?’ Bovendien versterkt het de vertrouwensband. Misschien herinnert iemand zich niet meer wat er ooit is besproken, maar dat hij samen met de zorgverlener ooit een intiem contactmoment heeft gehad, dat beklijft.”

“Vaak is een opmerking in het voorbijgaan al voldoende”

Minder verstrikt raken

Het klinkt goed, maar hebben zorgverleners met een zware caseload hier wel tijd voor? “Het hoeft niet veel tijd te kosten. Vaak is een opmerking in het voorbijgaan al voldoende: ‘Weet u nog, die keer dat we elkaar spraken?’ Het gaat er vooral om dat je je er als zorgverlener bewust van bent dat mensen met beginnende dementie hier behoefte aan hebben.”
En niet alleen zorgverleners. Ook mantelzorgers kunnen dit gesprek aangaan met hun naaste. “We hebben een boekje geschreven over het Diamantmodel. Dat is voor iedereen gratis te downloaden van Palliaweb, het kennisplatform voor palliatieve zorg. Het boekje geeft zorgverleners en mantelzorgers handvatten hoe je zo’n gesprek kunt voeren en welke vragen je zou kunnen stellen. We helpen mensen met beginnende dementie daarmee minder verstrikt te raken in alles wat hen overkomt.”

Referentie: In gesprek over levensvragen voor mensen met beginnende dementie. Universiteit voor Humanistiek, 2022.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Veranderend gedrag hoort bij beginnende dementie

Naar dit artikel »

Lees ook: Zorgzame buurten: buurt erin, zorg eruit

Naar dit artikel »

Lees ook: Is de zorg klaar voor behandeling op maat alzheimer?

Naar dit artikel »