App helpt bij diagnose en monitoring van hoofdpijn

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
5 april 2023

Patiënten met hoofdpijn, onder behandeling in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, kunnen sinds ongeveer een jaar gebruik maken van een digitaal hoofdpijndagboek. Deze app helpt met de diagnose en monitoring van hoofdpijn. Verpleegkundig specialisten Suzanne Geerts en Mieke Heitkamp vertellen hoe dat in z’n werk gaat. “We hopen dat we hiermee onderdiagnostiek en -behandeling kunnen verminderen.”

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig hoofdpijn. Niet iedereen bezoekt daarvoor een huisarts of specialist. Sommige patiënten krijgen daarom soms laat of zelfs geen diagnose. En dat terwijl sommige vormen van hoofdpijn goed te behandelen zijn.
Om diagnosestelling en behandeling te ondersteunen, ontwikkelden neuroloog Wim Mulleners en klinisch informaticus Pieter van Haren, in samenwerking met Curavista, een digitaal hoofdpijndagboek. Daarin kunnen mensen met hoofdpijn invullen wat hun klachten zijn. Aan de hand van een vragenlijst genereert de app een diagnose. Bovendien kan de app dankzij een dagboekfunctie het medicijngebruik monitoren van een patiënt die al onder behandeling is.

“We maken samen met de patiënt een behandelplan op grond van de app”

Verpleegkundig specialist Mieke Heitkamp

Diagnose

Om tot een diagnose te komen houdt de patiënt gedurende 30 dagen een diagnostisch dagboek bij over diens klachten. “Wij melden de patiënt aan voor de app en leggen uit dat hij of zij gedurende 30 dagen lang een dagboek moet invullen”, zegt Suzanne Geerts, verpleegkundig specialist in het CWZ. Dat diagnostisch

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel