DOQ

Spoort de huisarts straks actief hart- en vaatziektes vroeg­tijdig op?

Vroegtijdige opsporing in de huisartsenpraktijk leidt tot meer én eerdere diagnostiek van hart- en vaatziektes bij risicopatiënten, constateerde Amy Groenewegen onlangs. “Wanneer ze niet tijdig worden onderkend, verergeren ze en leiden ze tot ziekenhuisopnames.”

Subtypering diabetes type 2 in opkomst

Aan de hand van een opvallende casus maakt Jaap Kroon zich sterk voor subtypering van diabetes type 2. “Met deze indeling kun je een inschatting maken van wat er aan de hand is, welke factoren een oorzakelijke rol spelen en wat je voor de patiënt kunt doen.”

‘Ik zie dat u overgewicht heeft, mag ik daar met u over praten?’

Huisarts Joriet Kanbier-Schneider zet zich in voor het bespreekbaar maken van overgewicht in de spreekkamer van de huisarts: “Obesitas is een chronische ziekte en iedere patiënt verdient een individueel behandelplan.” Maar hoe begin je als arts dit gesprek?

Transitiepoli diabetes HMC verkleint afhaakrisico jongeren

Wanneer jongeren met diabetes van de kinderafdeling naar de polikliniek voor volwassenen overgaan, helpt de transitiepolikliniek diabetes bij een zachte, veilige ‘landing’. “Daardoor blijven meer jongeren aangehaakt, daar doen we het voor!”

Betere leefstijl: minder kans op depressie bij diabetes?

Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogde kans op een depressie. Deze kans wordt mogelijk kleiner door risicofactoren aan te pakken, zoals ongezond eten en hoge bloeddruk. Arts-onderzoeker April van Gennip: “Het is nooit te laat om je leefstijl te verbeteren, ook al heb je al diabetes type 2.”

‘Lage sociaal­eco­nomische status is een indicator voor diabetes type 2’

Bij mensen met een laag inkomen wordt diabetes type 2 vaker over het hoofd gezien dan bij welgestelden, blijkt uit Gronings onderzoek. PhD-kandidaat Yinjie Zhu: “Artsen en beleidsmakers moeten meer oog krijgen voor sociaaleconomische status.”


Metformine verbetert beloop van beroerte bij diabetes

Het gebruik van metformine kan een beschermend effect hebben bij mensen met diabetes type 2 die een beroerte krijgen. Dat schrijven onderzoekers van Medisch Spectrum Twente in Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases.

MijnKliniek: specia­listische vaatzorg tussen 1e en 2e lijn

“Van alle vaatpatiënten die wij zien, verwijzen we nog maar 10% door naar het ziekenhuis. We vangen dus 90% van de verwijzingen van de huisarts op”, vertelt initiatiefnemer Paula de Ruiter. “Dat maakt de zorg veel efficiënter.”

Cardiovasculair en metabool risicomanagement verlaagt ook kans op depressie

Schade aan kleine bloedvaatjes in het brein en verhoogde bloedsuikerwaarden kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Aandacht voor leefstijl vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes én de kans op depressie, aldus promovenda Anouk Geraets.

Behandel Hindoestanen met diabetes eerder om MACE te voorkomen

Cardiovasculaire complicaties doen zich vanaf de diagnose diabetes bij Hindoestanen gemiddeld 4 jaar eerder voor dan bij Europeanen. Dit blijkt uit het onderzoek van verpleegkundig specialist Judith van Niel en internist Nel Geelhoed-Duijvestijn.

Hoge glycemische index van voeding verhoogt cardiovasculaire risico

De consumptie van een dieet met een hoge glycemische index en belasting gaat gepaard met een toegenomen risico op hart- en vaatziekten en overlijden.

Apotheker Larik: ‘Met een gezondheidscheck kunnen apothekers mensen in pre-diabetesstadium er al uitpikken’

Apotheker Rogier Larik deelt graag zijn kennis over de effecten van leefstijl op het ontstaan van diabetes type 2 en de mogelijkheden om dit te voorkomen. Zo hoopt hij apothekers en huisartsen te motiveren tot een actieve(re) rol bij preventie.

Dr. Boon onderzoekt spectaculair gewichtsverlies bij obesitas: ‘Op zoek naar een betere cocktail van agonisten’

Internist i.o. dr. Mariëtte Boon onderzoekt dankzij een Veni-beurs de positieve effecten van twee darmhormonen op gewichtsverlies bij mensen met obesitas.

Gevalideerd predictiemodel voor eindstadium nierziekte bij diabetes type 1

Een nieuw gevalideerd model blijkt goed te kunnen voorspellen of volwassenen met diabetes type 1 eindstadium nierziekte zullen ontwikkelen. Dit model kan klinische besluitvorming verbeteren en zorgen voor vroege interventie.

Onderzoek naar galzuren tegen overgewicht en type-2 diabetes

Galzuren hebben mogelijk een rol bij de behandeling van overgewicht en type 2 diabetes mellitus. Zo blijkt uit recent onderzoek.

Incidentie van diabetes stabiliseert of neemt af

De incidentie van diabetes blijkt in veel hoge inkomenslanden te stabiliseren of af te nemen. Dat is gevonden in een analyse van 22 miljoen diagnoses in landen met een hoog en gemiddeld inkomen.

Dr. Aanstoot: ‘Werkelijke kosten van diabetes type 1 zitten in opnames en complicaties door verkeerde prioriteiten en besparingen’

Kinderarts en diabetesonderzoeker dr. Henk-Jan Aanstoot vraagt zich af hoe een ‘botte’ bezuinigingsactie ertoe kan leiden dat kinderen met diabetes type 1 de juiste middelen voor hun behandeling soms niet meer krijgen.

Effecten van SGLT2-remming op cardiale en renale parameters

In twee vrijwel gelijktijdig verschenen analyses van de Empire HF-trial zijn de effecten van empagliflozine bij HFrEF-patiënten op cardiale en renale uitkomsten geëvalueerd.

Dr. Van Bon: ‘Kleinschalig onderzoek naar kunstmatige alvleesklier al hoopgevende resultaten bij diabetes type 1’

Internist-endocrinoloog dr. Arianne van Bon is betrokken bij onderzoek naar de effecten van een kunstmatige alvleesklier bij honderd volwassenen met DM1.

Predictie van toegenomen risico op ernstige COVID-19 bij diabetes

Diabetespatiënten hebben een aanzienlijk toegenomen risico om vanwege COVID-19 op de ic opgenomen te worden of aan deze infectieziekte te overlijden.

Kritische kanttekeningen bij NEJM-publicatie naar effect van bypass

De conclusie dat gewichtsverlies het belangrijkste mechanisme is waarmee maagbypass de glucosehomeostase verbetert bij T2DM-patienten met overgewicht, is voorbarig, stelt een ingezonden brief bij NEJM.

Betere endogene insulineproductie bij type 1-diabetes

Bij kinderen en jongvolwassenen met nieuw gediagnosticeerde overte type 1-diabetes resulteert golimumab in een betere endogene insulineproductie en minder exogeen insulinegebruik dan placebo.

Wekelijkse insulinetherapie net zo effectief als dagelijks spuiten

Een wekelijkse basale insuline-analoog (insuline icodec) blijkt een vergelijkbaar glucoseverlagende effect en bijwerkingenprofiel te hebben als eenmaal daagse insuline.