DOQ

Gevalideerd predictiemodel voor eindstadium nierziekte bij diabetes type 1

Een nieuw gevalideerd model blijkt goed te kunnen voorspellen of volwassenen met diabetes mellitus type 1 eindstadium nierziekte (ESKD) zullen ontwikkelen. Dit model kan de klinische besluitvorming verbeteren en mogelijk een leidraad zijn voor een vroege interventie.

De incidentie van ESKD bij mensen met diabetes type 1 is in de afgelopen decennia gestabiliseerd of afgenomen, waarschijnlijk dankzij een toegenomen gebruik van renine-angiotensine-systeem (RAS)-blokkers. De afname van het ESKD-risico is echter aanzienlijk lager in vergelijking met het risico op andere veelvoorkomende diabetes-gerelateerde complicaties, zoals hart- en vaatziekten. ESKD is nog steeds een levensbedreigende complicatie van diabetes type 1 en resulteert in een 10-voudig verhoogd overlijdensrisico.

Predictie en preventie

Gelukkig kan ESKD worden voorkomen of vertraagd door een intensieve glucose- en bloeddrukverlagende behandeling. Een vroege detectie is daarom essentieel. ESKD ontwikkelt zich vaak bij mensen met gecompliceerde en slecht gecontroleerde diabetes type 1. Deze groep wordt ook zonder ESKD geconfronteerd met een hoog overlijdensrisico, vooral op oudere leeftijd. De beslissing om een preventieve ESKD-behandeling te starten, wordt vaak gebaseerd op het absolute risico op het ontwikkelen van ESKD. Daarom is het essentieel om het individuele ESKD-risico nauwkeurig te kunnen schatten.

eGFR-beloop

Er zijn weinig modellen voor de predictie van ESKD bij diabetespatiënten, zeker niet specifiek voor diabetes type 1. Een verandering in de geschatte glomerulaire fi

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »