SPING-blok biedt pijnstilling en kwaliteit van leven
Kwetsbare patiënten met een proximale heupfractuur in de palliatieve fase kunnen, aangezien opereren vaak geen optie is, dankzij het SPING-blok een goede pijnbehandeling krijgen. Miriam van der Velden: “Juist bij deze patiënten is kwaliteit van leven enorm belangrijk.”
Minder onnodig behandelen door orthopeden
Onnodige behandelingen vermijden bespaart veel tijd, kosten en mogelijke bijwerkingen. Kijk eerst of de operatie zinvol is, stelt Rudolf Poolman. “Operaties zijn nooit helemaal overbodig, maar het is belangrijk om te kijken of de patiënt er echt beter van wordt.”
Jongeren rapporteren over hun scoliose
Dineke van de Fliert hielp de eerste Nederlandse gevalideerde vragenlijst te ontwikkelen over het uiterlijk bij scoliose bij adolescenten met AIS. “Mede op basis van de uitkomsten kunnen we beter bepalen bij welke jongere verder radiologisch onderzoek geïndiceerd is.”
Reponeren of niet reponeren, dat is de vraag
Reponeren van de pols is een pijnlijke en tijdrovende klus op de SEH. Hoe zinvol is die ingreep als de chirurg een week later die botdelen aan elkaar schroeft? Bas Derksen: “Het ziekenhuis kan naar verwachting tijd, geld en menskracht besparen.”
Primeur met augmented reality-bril bij plaatsen schouderprotese
Orthopeed Wilmar de Goede was de eerste in Europa die een augmented reality-bril gebruikte bij het plaatsen van een schouderprothese. “Je moet je wel realiseren dat op de plek van de virtuele knop ook de neus van de operatieassistent tegenover je kan zitten.”
Nieuwe stand kniegewricht in opkomst
De gewrichtssparende knie-osteotomie is in opkomst in ons land, melden onderzoekers van het UMC Utrecht. Liefst ziet onderzoeker Chien Nguyen dat er een nationaal register voor knie-osteotomieën komt, dat voor standaardisering van de ingreep kan zorgen.
Voorspelmodel voor heupartrose
Kunnen we over een aantal jaar voorspellen wie heupartrose krijgt en wie niet? Als het aan orthopeed Rintje Agricola ligt wel. Daarom zette hij het World COACH consortium op. “Samenvoegen van gegevens uit cohortstudies geeft inzicht welke variabelen écht belangrijk zijn.”
Als je beweegt, wanneer kun je dat dan het beste doen?
Lichaamsbeweging in de late ochtend verkleint het risico op coronaire hartziekten en beroertes. Dat blijkt uit een onderzoek van Gali Albalak uit het LUMC. “Mijn uiteindelijke doel is om, met mijn onderzoek, een extra component toe te voegen aan de beweegrichtlijn.”
Postdoc Raoof: ‘M1-macrofagen onderhouden de pijn, terwijl bij M2-macrofagen de pijn weer weggaat’
Macrofagen, een type immuuncel, spelen een rol bij het ontstaan van chronische pijn bij artrose. Deze immuuncellen bieden ingang voor toekomstige behandeling van chronische pijn. Zo blijkt uit recent onderzoek.
Effectiviteit fysiotherapie bij 27 aandoeningen wetenschappelijk onderbouwd
Fysiotherapie en oefentherapie zijn effectief bij 27 van de 39 aandoeningen waarvan de effectiviteit en kosteneffectiviteit onder de loep zijn genomen door onderzoeks- en consultancybureau Ecorys.
Pijnlijke oefeningen niet nodig voor herstel van springersknie
Opbouwende oefentherapie waarbij pijn wordt beperkt, leidt tot betere resultaten en een sneller herstel van een springersknie dan de standaardbehandeling van oefentherapie waarbij pijnklachten worden opgewekt.
‘Stel patiënt centraal bij doorontwikkeling exoskelet’
Dwarslaesiepatiënten zijn niet allemaal even enthousiast over technische innovaties zoals het exoskelet. .
Oratie prof. dr. Poolman: ‘Zorgevaluatie is experimenteren voor rechtvaardige zorg’
Hoogleraar orthopedie Rudolf Poolman heeft tijdens zijn rede op 21 september geschetst dat zorgevaluatie een experiment is van agenderen, evalueren en implementeren.
Onderzoek naar therapietrouw bij patiënten met chronische ziekten
Therapietrouw, ook ten aanzien van fysiotherapie, wordt een steeds belangrijker aspect van de gezondheidszorg. 50% van de patiënten met een chronische aandoening houdt zich niet of onvoldoende aan de behandelafspraken. In een cohort studie wordt onderzocht of therapietrouw ten aanzien van fysiotherapeutische behandelingen vooraf voorspeld kan worden (en wat de voorspellende factoren zijn).
Nieuwe hoogleraar Harlaar stimuleert multidisciplinaire aanpak artrose
Artrose moet multidisciplinair worden aangepakt, vindt prof. dr. ir. Jaap Harlaar. Hij brengt experts uit universitaire medische centra samen.
Anios chirurgie Viveen: ‘Informeer patiënt over risico’s plaatsen elleboogprothese’
Het plaatsten van een elleboogprothese is een lastige en ingewikkelde ingreep met veel kans op complicaties. De mogelijkheden en mogelijke gevolgen moeten van tevoren goed besproken worden met de patiënt.
Betere diagnostiek groeischijf-problemen bij jonge sportende kinderen
Rik Kraan onderzocht hoe met MRI de diagnostiek naar groeischijfletsel in de arm van sportende kinderen beter kan.
Hoogleraar orthopedie prof. dr. Zadpoor wil bacteriën op orthopedische implantaten doden met kleine mesjes
Nieuwe hoogleraar orthopedie prof. dr. Zadpoor werkt aan alternatieve manieren om implantaat-gerelateerde infecties te voorkomen en behandelen.
Kans op revisie na laterale en mediale unicondylaire knieprothese
Uit recent onderzoek blijkt dat het risico op revisie na een knieprothese op de korte tot middellange termijn voor laterale en mediale UKP’s vergelijkbaar is.
Huisarts De Vries: ‘Anderhalvelijns spreekuur bewegingsapparaat kan verwijzingen voorkomen’
Huisarts Marijke de Vries houdt als pilotproject een anderhalvelijns spreekuur voor patiënten met algemene spier- en gewrichtsklachten in haar regio. Ze heeft hierbij steun van en zo nodig ruggespraak met een reumatoloog. Hierdoor kan de patiënt snel gezien worden zonder dat het zijn of haar eigen risico kost. De pilot moet uitwijzen in hoeverre het ook zorgkosten verlagend werkt.
Orthopedisch chirurg en hoogleraar dr. Poolman: ‘Zorgevaluatie moet vast onderdeel worden van de zorg’
Dr. Rudolf Poolman is eind 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Orthopedie. Hij houdt zich bezig met verbetering van de orthopedische zorg met evidence based medicine.
‘Halve’ heup vervangen niet slechter dan ‘hele’
Orthopeed dr. Ydo Kleinlugtenbelt ontving de professor dr. Marti Prijs voor beste orthopedisch traumaonderzoek van Nederland, voor zijn onderzoek naar de effectiviteit van halve heupprotheses.
Dr. Van Pelt: ‘Vroege diagnose jeugdreuma kan verstoring botgroei voorkomen’
Dr. van Pelt, reumatoloog én kinderreumatoloog, pleit voor alertheid van andere zorgprofessionals op de eerste aanwijzingen van jeugdreuma.