DOQ

Onderzoek naar therapietrouw bij patiënten met chronische ziekten

Therapietrouw, ook ten aanzien van fysiotherapie, wordt een steeds belangrijker aspect van de gezondheidszorg. Matige tot slechte therapietrouw wordt algemeen erkend en draagt ​​significant bij tot onvoldoende behandelresultaten van interventies (Myers & Midence, 1998). Dit geldt vooral voor patiënten met een chronische aandoening, zoals COPD, hart-vaatproblemen en kanker gerelateerde klachten: 50% van de patiënten met een chronische aandoening houdt zich niet of onvoldoende aan de behandelafspraken (Sabaté, 2003).

Het concept van therapietrouw omvat een verscheidenheid aan gezondheidsgerelateerde gedragingen. Therapietrouw bij chronische ziekten brengt een specifiek gedragspatroon met zich mee, d.w.z. het uitvoeren van gedrag zoals aanbevolen door een zorgverlener, gedurende een lange periode om de ziekte te beheersen (Sabaté, 2003).

(bron foto iStock)

Voorspellen therapietrouw

Het verhogen van de effectiviteit van interventies gericht op therapietrouw kan een veel grotere impact hebben op de gezondheid van de bevolking dan verbetering van specifieke medische behandelingen (Horne et all, 2005). Het meest effectieve fysiotherapeutische behandelplan zal weinig effect hebben voor patiënten als ze onvoldoende motivatie en competenties hebben (Clay & Hopps, 2003). Wanneer patiënten zich houden aan evidence-based interventies, kan dit resulteren in effectievere behandelingen en mogelijk een kortere behandelperiode (Sabaté, 2003).
Als therapieontrouw vooraf kan worden vastgesteld, kan de interventie worden aangepast of kunnen technieken worden gebruikt om de therapietrouw te verbeteren (Abbott, Dodd, Bilton & Webb, 1994). Als gevolg hiervan kunnen de kwaliteit van leven en gezondheidsresultaten voor de patiënt verbeteren (Sabaté, 2003). Het doel van dit onderzoek is om te kijken of therapietrouw ten aanzien van fysiotherapeutische behandelingen vooraf voorspeld kan worden (en wat de voorspellende factoren zijn). Verder zal er een instrument ontwikkeld worden om de therapietrouw van patiënten te voorspellen voordat zij met behandeling starten, zodat patiënten beter begeleid kunnen worden en mogelijk betere gezondheidsuitkomsten kunnen ervaren.

Voorspellende factoren

Tijdens deze cohortstudie, die van september 2020 tot september 2021 zal plaatsvinden, worden patiënten een jaar lang gevolgd. Metingen zullen plaatsvinden bij de start van het onderzoek, na 3 maanden, 6 maanden en na een jaar vanaf de start van het onderzoek. Op deze meetmomenten krijgen de patiënten een digitale vragenlijst toegestuurd en zal aan de fysiotherapeuten gevraagd worden om de 6-Minuten Wandeltest (6MWT) inclusief de BORG score voor vermoeidheid af te nemen, evenals de Five Times Sit-tot-Stand Test (FTSST), de RAdMAT-NL en de SIRAS. De laatste twee instrumenten geven een indicatie van de therapietrouw van de patiënt wanneer hij oefeningen op de praktijk moet uitvoeren. Er zal o.a. gekeken worden of deze resultaten voorspellend zijn voor de therapietrouw van de patiënt thuis (dit wordt meegenomen in de vragenlijsten die de patiënten thuis ontvangen). Andere voorspellende factoren waar naar gekeken wordt zijn de zelfgerapporteerde gezondheid en de factoren van de Theory of Planned Behaviour.


Aanmelden als fysiotherapeut voor participatie aan het onderzoek


Referenties:

Abbott, J., Dodd, M., Bilton, D., & Webb, A.K. (1994). Treatment compliance in adults with cystic fibrosis. Thorax, 49:  115-120.
Clay, D.L., & Hopps, J.A. (2003). Treatment Adherence in Rehabilitation: The Role of Treatment Accommodation. Rehabilitation Psychology, 48(3): 215–219.
Horne, R., Weinman, J., Barber, N., et all. (2005). Concordance, Adherence and Compliance in Medicine Taking. London: National Co-ordinating Centre for NHS Service Delivery and Organisation
Myers, L.B., & Midence, K. (1998). Adherence to treatment in medical conditions. London: CRC Press
Sabaté, E. (2003). Adherence to long-term therapies: Evidence for action. Geneva: World Health Organization

Bron: Fysiotherapiewetenschap
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”