DOQ

Minder onnodig behandelen door orthopeden

Onnodige behandelingen, zoals de kijkoperaties bij de meniscus bij 50-plussers en bij het Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS), vermijden bespaart veel tijd, kosten en mogelijke bijwerkingen. “Door beter luisteren en doorvragen bij orthopedische klachten, kunnen onnodige operaties voorkomen worden”, vertelt Rudolf Poolman, hoogleraar orthopedie en lid van de Nederlandse Orthopedisch Vereniging (NOV), over de richtlijn Rapid Recommendations, die ook door de NOV wordt omarmd.

“Knie- en heupprotheses hebben nog steeds een wachtlijst, die is nog niet ingelopen na Covid-19”, legt Poolman uit. Hij doet wetenschappelijk onderzoek in het LUMC en werkt als orthopeed in het OLVG. “We zien dat er al veel minder meniscus- en SAPS-operaties worden gedaan, maar dat kan nog verder omlaag.” De meniscusoperatie is niet altijd overbodig; als een knie op slot zit is dat de enige manier om het op te lossen. Ook voor een 25-jarige met een knie die verdraaid is en daarna op slot zit, is het een zinvolle behandeling. “Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar wat de patiënt zegt. We hebben een keuzehulp, of eigenlijk meer een gesprekshulp, gemaakt waarmee de patiënt beter geïnformeerd het gesprek kan voeren met de arts. In die gesprekshulp wordt het advies voor opereren eigenlijk al niet meer gegeven. Maar er zijn mensen die erop staan om een operatie te krijgen. Dan doen we dat.”

(Foto: Olaf Smit)

“De uiteindelijke overweging moet een medisch specialist doen, dat kun je niet aan een computer overlaten”

Prof. dr. Rudolf Poolman
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?

Bij complexe casuïstiek is meedenken huisarts waardevol voor specialist

Carel Veldhoven, de eerste Academische Generalist in een academisch ziekenhuis, wil dat de specialist bij complexe problematiek de huisarts laat meedenken. “Huisartsen hebben een andere pragmatiek, kennis en kunde, die ook in een academisch ziekenhuis meerwaarde heeft.”

‘De tijd is rijp om mensen integraal te behandelen’

Kelly Dollenkamp leidt het spreekuur integrale geneeskunde oncologie, waar patiënten leren hoe ze zelf hun gezondheid en kwaliteit van leven kunnen verbeteren naast hun reguliere behandeling. “Patiënten kunnen zelf veel doen om hun gezondheid te bevorderen.”

‘Allergie of nie?’: beoordeling van antibiotica in de allergiebanner

Hanneke Oude Elberink geeft adviezen om onterechte vermelding van antibiotica-allergieën in de allergiebanner tegen te gaan. “Als een patiënt aangeeft allergisch te zijn voor antibiotica, vraag dan de aard van de klachten goed uit.”

Over bias, gezondheids­verschillen en racisme in de gezond­heidszorg

Alana Helberg-Proctor legt uit hoe ‘de witte man’ nog steeds de standaard is in de gezondheidszorg, met gevolgen voor andere bevolkingsgroepen. “Iedereen die niet tot deze referentiegroep behoort, kan benadeeld worden. Want de zorg is niet primair op hen afgestemd.”

Casus: man met zwelling in de hals

Een 60-jarige man heeft al vele jaren een zwelling mediaan in de hals. Voorheen nooit last van gehad. Echter, het laatste jaar is de afwijking langzaam progressief in omvang gegroeid en is er toenemende last van een globusgevoel. Wat is uw diagnose?

‘Euthanasie heeft ethische, psycho­logische en sub­jectieve aspecten’

Intervisiebegeleider Jacintha Verhallen deelt de uitdagingen waar euthanasieartsen voor staan, van ethische dilemma's tot psychisch lijden bij jongeren. “De intervisiegroepen vormen een leercirkel, waarin de deelnemers reflecteren op hun ervaringen.”

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »