DOQ

Minder onnodig behandelen door orthopeden

Onnodige behandelingen, zoals de kijkoperaties bij de meniscus bij 50-plussers en bij het Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS), vermijden bespaart veel tijd, kosten en mogelijke bijwerkingen. “Door beter luisteren en doorvragen bij orthopedische klachten, kunnen onnodige operaties voorkomen worden”, vertelt Rudolf Poolman, hoogleraar orthopedie en lid van de Nederlandse Orthopedisch Vereniging (NOV), over de richtlijn Rapid Recommendations, die ook door de NOV wordt omarmd.

“Knie- en heupprotheses hebben nog steeds een wachtlijst, die is nog niet ingelopen na Covid-19”, legt Poolman uit. Hij doet wetenschappelijk onderzoek in het LUMC en werkt als orthopeed in het OLVG. “We zien dat er al veel minder meniscus- en SAPS-operaties worden gedaan, maar dat kan nog verder omlaag.” De meniscusoperatie is niet altijd overbodig; als een knie op slot zit is dat de enige manier om het op te lossen. Ook voor een 25-jarige met een knie die verdraaid is en daarna op slot zit, is het een zinvolle behandeling. “Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar wat de patiënt zegt. We hebben een keuzehulp, of eigenlijk meer een gesprekshulp, gemaakt waarmee de patiënt beter geïnformeerd het gesprek kan voeren met de arts. In die gesprekshulp wordt het advies voor opereren eigenlijk al niet meer gegeven. Maar er zijn mensen die erop staan om een operatie te krijgen. Dan doen we dat.”

(Foto: Olaf Smit)

“De uiteindelijke overweging moet een medisch specialist doen, dat kun je niet aan een computer overlaten”

Prof. dr. Rudolf Poolman
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Aandacht voor sterven

Rozemarijn van Bruchem-Visser pleit voor meer aandacht voor het stervensproces van de patiënt vanuit de zorgverlener. “Het ontbreekt vaak aan kennis over de praktische aspecten. Dat maakt het lastig om het gesprek te openen voor veel zorgverleners.”

Taalbarrière en geen tolk? Geen passende zorg

“Sinds het ministerie van VWS in 2012 de subsidie voor landelijke tolkendiensten stopte zien we veel onwenselijke situaties. Zo kunnen we geen passende zorg bieden”, vertelt jeugdarts Petra de Jong. Ze zet zich in voor de campagne ‘Tolken terug in de zorg, alstublieft’.

Casus: man met veranderd defatiepatroon, krampen en borborygmi

Een man wordt gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon, met krampen en borborygmi. Er is geen bloedverlies. De eetlust is normaal en er is geen gewichtsverlies. Wat is uw diagnose?

Een dokter is geen monteur

Pieter Barnhoorn pleit voor bezielde en bezielende zorg, waarbij contact met de patiënt centraal staat. Zijn visie overstijgt het traditionele biomedische model: “Waarom moet alles efficiënt en onpersoonlijk? Dat is toch niet de reden waarom mensen de zorg in gaan?”

Casus: patiënt met veel jeuk

U ziet een zestienjarige patiënte met veel jeuk en een blanco voorgeschiedenis. Patiënte krijgt een corticosteroïd van de huisarts, maar dat helpt niet. Wat is uw diagnose?

Voer een open gesprek na diagnose dementie

Judith Meijers wil standaard een open gesprek over wensen en grenzen met mensen die net de diagnose dementie hebben gekregen. “Zorgprofessionals die deze gesprekken voeren, vertelden dat ze meer voldoening uit hun werk halen.”

Casus: man met bloedverlies per anum

Een man van 67 jaar komt omdat hij helder rood bloedverlies per anum heeft. Er zijn geen andere klachten, de eetlust is goed, hij is niet afgevallen. De familie anamnese is niet bijdragend. Wat is uw diagnose?

Familie­gesprekken op de IC: zo kan het morgen beter

Artsen kunnen familieleden van IC-patiënten beter betrekken als ze inspelen op hun wensen, concludeerde Aranka Akkermans. Hiervoor geeft ze concrete handvatten. “Artsen vullen intuïtief zelf in hoe de naasten betrokken willen worden.”

‘Practice what you preach’

Huisarts Chris Otten geeft praktische tips om leefstijl en preventie meer aandacht in de spreekkamer te geven. Wat werkt en wat beslist niet? “Ik máák tijd voor een leefstijlgesprek. Desnoods laat ik er mijn spreekuur voor uitlopen.”

‘Niet behandelen is ook een optie’

Existentieel behandelen gaat ervan uit dat een patiënt pas een weloverwogen beslissing kan maken als hij álle gevolgen kent. Tatjana Seute onderzoekt hoe dit het beste ingezet kan worden in de praktijk. “Het is belangrijk dat je als arts weet wie je tegenover je hebt.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »