DOQ

Minder onnodig behandelen door orthopeden

Onnodige behandelingen, zoals de kijkoperaties bij de meniscus bij 50-plussers en bij het Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS), vermijden bespaart veel tijd, kosten en mogelijke bijwerkingen. “Door beter luisteren en doorvragen bij orthopedische klachten, kunnen onnodige operaties voorkomen worden”, vertelt Rudolf Poolman, hoogleraar orthopedie en lid van de Nederlandse Orthopedisch Vereniging (NOV), over de richtlijn Rapid Recommendations, die ook door de NOV wordt omarmd.

“Knie- en heupprotheses hebben nog steeds een wachtlijst, die is nog niet ingelopen na Covid-19”, legt Poolman uit. Hij doet wetenschappelijk onderzoek in het LUMC en werkt als orthopeed in het OLVG. “We zien dat er al veel minder meniscus- en SAPS-operaties worden gedaan, maar dat kan nog verder omlaag.” De meniscusoperatie is niet altijd overbodig; als een knie op slot zit is dat de enige manier om het op te lossen. Ook voor een 25-jarige met een knie die verdraaid is en daarna op slot zit, is het een zinvolle behandeling. “Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar wat de patiënt zegt. We hebben een keuzehulp, of eigenlijk meer een gesprekshulp, gemaakt waarmee de patiënt beter geïnformeerd het gesprek kan voeren met de arts. In die gesprekshulp wordt het advies voor opereren eigenlijk al niet meer gegeven. Maar er zijn mensen die erop staan om een operatie te krijgen. Dan doen we dat.”

(Foto: Olaf Smit)

“De uiteindelijke overweging moet een medisch specialist doen, dat kun je niet aan een computer overlaten”

Prof. dr. Rudolf Poolman
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »