DOQ

Huisarts De Vries: ‘Anderhalvelijns spreekuur bewegingsapparaat kan verwijzingen voorkomen’

Mensen met klachten van het bewegingsapparaat kunnen in Zwolle terecht bij het anderhalvelijns spreekuur van huisarts Marijke de Vries, een pilotproject. Hun eigen huisarts kan hen daarvoor verwijzen als deze onzeker is over de aard van de klacht en over de vraag of hij of zij de patiënt al dan niet naar de reumatoloog moeten verwijzen. De Vries is kaderhuisarts bewegingsapparaat en kan daarom veel vragen wél beantwoorden zonder de patiënt te hoeven verwijzen. Het voordeel voor de patiënt is dat die snel wordt gezien en dat dit niet ten koste van zijn eigen risico gaat. 

Huisarts Marijke de Vries

Het anderhalvelijns spreekuur is bedoeld voor patiënten met algemene spier- en gewrichtsklachten. “Bijvoorbeeld als twijfel bestaat of klachten te diagnosticeren zijn als fibromyalgie of artrose”, zegt huisarts Marijke de Vries, “of als er een verdenking op jicht is. Indien nodig kan ik een diagnostische punctie doen en een patiënt ook een injectie met een corticosteroïde toedienen. Hetzelfde geldt voor injecties in het duim- of vingergewricht. Een huisarts heeft daar – in tegenstelling tot injecties in de schouder – meestal weinig ervaring mee. Heb ik zelf vragen, dan kan ik direct even ruggenspraak houden met de reumatoloog. En als een verwijzing aan de orde is, kan ik bepalen of dit naar de reumatoloog moet of naar een andere specialist, zoals naar de orthopeed of sportarts.” 

“Heb ik zelf vragen, dan kan ik direct even ruggenspraak houden met de reumatoloog. Bij verwijzing kan ik bepalen of dit naar de reumatoloog moet of naar een orthopeed of sportarts” 

Zorgvernieuwingsproject 

Hoe is dit tot stand gekomen? “Dat is een beetje een lang verhaal”, zegt ze. “Huisartsgeneeskunde is een heel breed vakgebied en ik wilde na ruim twintig jaar huisarts zijn meer verdieping zoeken, vandaar de kaderopleiding. Ook gaf ik mij op bij MCCKlik, een samenwerkingsverband tussen huisartsen en medisch specialisten in de Zwolse regio, om een kijkje in de keuken van een specialist te nemen. Een reumatoloog heeft toen een dag in mijn huisartspraktijk meegedraaid en ik heb een dag met hem in het ziekenhuis meegelopen. Als gevolg hierop zijn we samenwerking gestart, waarbij de reumatoloog samen met een groep huisartsen een aantal patiënten ziet in de huisartsenpraktijk. De huisartsen krijgen zo extra kennis over het lichamelijk onderzoek en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zodat ze minder vaak patiënten hoeven te verwijzen of dit in ieder geval gerichter kunnen doen. Toen er een vacature in het ziekenhuis vrij kwam voor een reumatoloog die niet direct kon worden ingevuld, stelde ik voor om mijn diensten aan te bieden in het ziekenhuis. Ik heb mijn huisartsenopleiding in Engeland gedaan en daar is het gebruikelijk voor huisartsen om bijvoorbeeld een dag in de week in het ziekenhuis te werken. Ik werd aangesteld als ANIOS reumatologie voor drie dagen in de week voor anderhalf jaar en dat gaf me de basis voor het kunnen opzetten van het anderhalvelijns spreekuur, wat als zorgvernieuwingsproject bij de regiotafel in onze regio werd goedgekeurd.” 

“Mijn boodschap aan collega’s die zoiets overwegen: zorg dat je een goed netwerk hebt in de regio en goede contacten met de regionale zorggroep en de zorgverzekeraar” 

Zorgkosten verlagend 

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om de behandeling over te nemen, aldus De Vries, en veel huisartsen reageren positief op het initiatief. “Op dit moment is het nog een pilot, gestart op 1 januari met een looptijd van twee jaar”, vertelt ze. “Die twee jaar gebruik ik om te onderzoeken of er continuïteit zit in de patiëntenstroom, of het verwijzingen voorkomt en of het zo uiteindelijk zorgkosten verlaagt. De reumatologen houden ook bij hoeveel patiënten naar hen worden verwezen die eigenlijk hadden kunnen volstaan met een anderhalvelijns consult. Als blijkt dat de behoefte structureel is, zal onder andere gekeken moeten worden naar de toekomstbestendigheid van het project en zal het als een voorstel voor een regioplan kunnen worden ingediend. Voor nu is mijn boodschap aan collega’s die zoiets overwegen: zorg dat je een goed netwerk hebt in de regio en goede contacten met de regionale zorggroep en de zorgverzekeraar. Heb ook vooral geduld en zet door.” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx