DOQ

Huisarts De Vries: ‘Anderhalvelijns spreekuur bewegingsapparaat kan verwijzingen voorkomen’

Mensen met klachten van het bewegingsapparaat kunnen in Zwolle terecht bij het anderhalvelijns spreekuur van huisarts Marijke de Vries, een pilotproject. Hun eigen huisarts kan hen daarvoor verwijzen als deze onzeker is over de aard van de klacht en over de vraag of hij of zij de patiënt al dan niet naar de reumatoloog moeten verwijzen. De Vries is kaderhuisarts bewegingsapparaat en kan daarom veel vragen wél beantwoorden zonder de patiënt te hoeven verwijzen. Het voordeel voor de patiënt is dat die snel wordt gezien en dat dit niet ten koste van zijn eigen risico gaat. 

Huisarts Marijke de Vries

Het anderhalvelijns spreekuur is bedoeld voor patiënten met algemene spier- en gewrichtsklachten. “Bijvoorbeeld als twijfel bestaat of klachten te diagnosticeren zijn als fibromyalgie of artrose”, zegt huisarts Marijke de Vries, “of als er een verdenking op jicht is. Indien nodig kan ik een diagnostische punctie doen en een patiënt ook een injectie met een corticosteroïde toedienen. Hetzelfde geldt voor injecties in het duim- of vingergewricht. Een huisarts heeft daar – in tegenstelling tot injecties in de schouder – meestal weinig ervaring mee. Heb ik zelf vragen, dan kan ik direct even ruggenspraak houden met de reumatoloog. En als een verwijzing aan de orde is, kan ik bepalen of dit naar de reumatoloog moet of naar een andere specialist, zoals naar de orthopeed of sportarts.” 

“Heb ik zelf vragen, dan kan ik direct even ruggenspraak houden met de reumatoloog. Bij verwijzing kan ik bepalen of dit naar de reumatoloog moet of naar een orthopeed of sportarts” 

Zorgvernieuwingsproject 

Hoe is dit tot stand gekomen? “Dat is een beetje een lang verhaal”, zegt ze. “Huisartsgeneeskunde is een heel breed vakgebied en ik wilde na ruim twintig jaar huisarts zijn meer verdieping zoeken, vandaar de kaderopleiding. Ook gaf ik mij op bij MCCKlik, een samenwerkingsverband tussen huisartsen en medisch specialisten in de Zwolse regio, om een kijkje in de keuken van een specialist te nemen. Een reumatoloog heeft toen een dag in mijn huisartspraktijk meegedraaid en ik heb een dag met hem in het ziekenhuis meegelopen. Als gevolg hierop zijn we samenwerking gestart, waarbij de reumatoloog samen met een groep huisartsen een aantal patiënten ziet in de huisartsenpraktijk. De huisartsen krijgen zo extra kennis over het lichamelijk onderzoek en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zodat ze minder vaak patiënten hoeven te verwijzen of dit in ieder geval gerichter kunnen doen. Toen er een vacature in het ziekenhuis vrij kwam voor een reumatoloog die niet direct kon worden ingevuld, stelde ik voor om mijn diensten aan te bieden in het ziekenhuis. Ik heb mijn huisartsenopleiding in Engeland gedaan en daar is het gebruikelijk voor huisartsen om bijvoorbeeld een dag in de week in het ziekenhuis te werken. Ik werd aangesteld als ANIOS reumatologie voor drie dagen in de week voor anderhalf jaar en dat gaf me de basis voor het kunnen opzetten van het anderhalvelijns spreekuur, wat als zorgvernieuwingsproject bij de regiotafel in onze regio werd goedgekeurd.” 

“Mijn boodschap aan collega’s die zoiets overwegen: zorg dat je een goed netwerk hebt in de regio en goede contacten met de regionale zorggroep en de zorgverzekeraar” 

Zorgkosten verlagend 

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om de behandeling over te nemen, aldus De Vries, en veel huisartsen reageren positief op het initiatief. “Op dit moment is het nog een pilot, gestart op 1 januari met een looptijd van twee jaar”, vertelt ze. “Die twee jaar gebruik ik om te onderzoeken of er continuïteit zit in de patiëntenstroom, of het verwijzingen voorkomt en of het zo uiteindelijk zorgkosten verlaagt. De reumatologen houden ook bij hoeveel patiënten naar hen worden verwezen die eigenlijk hadden kunnen volstaan met een anderhalvelijns consult. Als blijkt dat de behoefte structureel is, zal onder andere gekeken moeten worden naar de toekomstbestendigheid van het project en zal het als een voorstel voor een regioplan kunnen worden ingediend. Voor nu is mijn boodschap aan collega’s die zoiets overwegen: zorg dat je een goed netwerk hebt in de regio en goede contacten met de regionale zorggroep en de zorgverzekeraar. Heb ook vooral geduld en zet door.” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”