DOQ

Dermatologie

 
Andere vakgebieden

Nog veel hidra­denitis suppurativa-patiënten zijn niet gediag­nosti­ceerd

Met ruim 2% is de prevalentie van hidradenitis suppurativa hoger dan eerder gedacht. Silke Bouwman vond dat de huidaandoening vaak niet wordt gediagnosticeerd én samenhangt met leefstijl. “Gemiddeld duurt het een jaar of zeven voordat de diagnose wordt gesteld.”

‘Window of opportunity’ bij artritis psoriatica?

Bij reumatoïde artritis lijkt er een ‘window of opportunity’ te bestaan. Is dit ook het geval voor artritis psoriatica? Selinde Snoeck Henkemans zocht het uit. “Er is nog veel winst te halen in het herkennen van PsA en het verkorten van de tijd tot diagnose.”

Sekseverschillen in behandeleffectiviteit bij artritis psoriatica

Vrouwen met artritis psoriatica reageren anders op een behandeling met een TNF-alfa remmer dan mannen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een meer gepersonaliseerde behandeling, stellen Irene van der Horst-Bruinsma en Pasoon Hellamand.

Praktische hand­leiding over ziekte van Morbihan

Om hun collega’s te helpen de zeer zeldzame ziekte van Morbihan te herkennen en te behandelen, plozen dermatologen Esther van Zuuren en Mireille van der Linden alle wetenschappelijke publicaties over de aandoening uit. “De ziekte van Morbihan is een diagnose bij uitsluiting.”

Biologicals voor AD bij kinderen: Praktische uit­dagingen en kennis­hiaten

Behandeling met biologicals wordt steeds belangrijker bij kinderen met matige tot ernstige atopische dermatitis. Welke vragen en hiaten in de kennis spelen er nog en wat moet onderzocht worden? En welke praktische uitdagingen tellen hier mee?

Young GRAPPA: ‘Onze kracht is dat we laag­drempe­lig toe­ganke­lijk zijn’

Jonge dermatologen en reumatologen hebben binnen de internationale onderzoeksgroep GRAPPA een afdeling voor jonge professionals opgericht. Michelle Mulder vertelt: “Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken.”


Lager risico op keratinocyt­carci­noom bij vitiligo

In een meta-analyse vinden Alex Rooker en collega’s een verminderd relatief risico op het ontwikkelen van keratinocytcarcinoom bij mensen met vitiligo. Benieuwd naar de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen, stelde Rooker hiervoor een aantal hypothesen op.

Eenzaamheid en psychiatrische aandoeningen bij atopische dermatitis

Atopische dermatitis geeft patiënten een grotere kans op verschillende psychiatrische aandoeningen, vond een cross-sectionele studie binnen de Lifelines Cohortstudie. Ook gaven AD-patiënten aan dat de aandoening van invloed is op hun sociale leven.

Een duik die indruk maakt

Koraaldermatitis: een zeldzame aandoening die duikers kunnen oplopen na contact met koraal. Maar ondanks de vervelende klachten die het kan geven is er in de wetenschappelijke literatuur weinig over te vinden. Pim Keurlings dook in het geheim van deze aandoening.

Imple­men­tatie van dosis­reductie biologi­cals bij psori­asis

Een veilige dosisreductie van biologicals bij psoriasis is mogelijk. Onderzoeker Lara van der Schoot legt uit hoe de implementatie ervan in zijn werk kan gaan: “Opname van dosisreductie in richtlijnen en beschikbaarheid van informatie voor de patiënt.”

Pas op! Je artritis psoriatica gaat op­vlammen

Jolanda Luimen en Ilja Tchetverikov ontwikkelen een digitale assistent die de plotselinge opvlammingen van artritis psoriatica al in een vroeg stadium signaleert en de patiënt waarschuwt. “De patiënt krijgt een signaal van de app en kan vervolgens maatregelen nemen.”

Risico niet-melanoom­huid­kanker JAK-remmers serieus signaal

JAK-remmers blijken een verhoogd risico op niet-melanoom huidkanker te geven. De klinische betekenis hiervan is nog onduidelijk, stelt Mike Nurmohamed. “Wel adviseren we patiënten die een JAK-remmer gebruiken, altijd alert te zijn op afwijkingen van hun huid.”

Wegen de voordelen van JAK-remmers op tegen de nadelen?

Het CBG adviseert geen JAK-remmers voor te schrijven aan reumapatiënten met verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Jaap van Laar onderschrijft dit, maar roept wel op reëel te blijven. “Laten we bepalen voor welke patiënten deze middelen nog wél zinvol kunnen zijn.”

Incidentie huidkanker blijft stijgen

De incidentie van het plaveiselcelcarcinoom stijgt gestaag bij zowel mannen als vrouwen, wat de Nederlandse zorg voor een enorme uitdaging stelt, meent Marlies Wakkee. “De patiënt met een plaveiselcelcarcinoom zal meer zelfredzaam moeten worden.”

Mediterraan eetpatroon heeft positief effect bij melanoom

Laura Bolte deed onderzoek naar het effect van het eetpatroon van een patiënt met gevorderd melanoom op immunotherapie. “Het volgen van een mediterraan voedingspatroon kreeg een hoge score en een patroon met meer bewerkt voedsel, rood vlees en frisdrank een lage.”

De huid als spiegel van de ziel

Willemijn Bos verdiept zich, naast de fysieke laag van de huid, ook in de mentale, emotionele en energetische laag. “Ik zoek in mijn consulten niet alleen naar de lichamelijke oorzaak van het huidprobleem, maar ik kijk ook naar wat er nog meer speelt.”

Ongebaande paden bij artritis psoriatica

Het promotieonderzoek van Michelle Mulder richtte zich op het optimaliseren van diagnostiek, monitoring en behandeling bij PsA. “Wat mij erg verbaasde, is dat we eigenlijk niet goed weten wat de juiste eerstelijnsbehandeling is.”

TIL-therapie vergoed, maar nog niet breed beschikbaar

Het AVL ontwikkelde de TIL-therapie voor patiënten met uitgezaaid melanoom en mag deze jaarlijks voor 50 patiënten produceren. Onderzoeker en internist-oncoloog John Haanen: “Dit onderzoek laat zien dat academisch farmaceutisch onderzoek zonder winstbejag mogelijk is.”

IL-17-remmers verhogen risico candida-infectie

IL-17-remmers zijn geassocieerd met een verhoogd risico op candida-infecties. Het betreft vooral infecties van de mond-keelholte en de slokdarm en in iets mindere mate van de huid. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek op basis van gegevens uit vier verschillende real-world datasets.

Cutane leishmaniasis mogelijk endemisch in Nederland

Door de klimaatverandering kan leishmaniasis in de nabije toekomst endemisch worden. Dat stimuleert de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en vaccins, hoopt hoogleraar huidinfecties De Vries. “De techniek van vaccins op basis van mRNA liet recent zien een game changer te zijn.”

Biologicals bij ernstige psoriasis ook in praktijk effectief

“In de dagelijkse praktijk zijn biologicals weliswaar iets minder effectief dan in de registratiestudies, maar toch in staat bij veel patiënten de ziektelast fors te verminderen”, aldus aios Marloes van Muijen. Het is nu tijd voor dosisreductie-strategieën.

Meer tijd en aandacht voor psoriasis­patiënt door inno­vatieve technieken

Aio dermatologie Mirjam Schaap onderzocht met welke technieken de behandeling beter is af te stemmen op de activiteit van psoriasis. “Mogelijk kunnen we dan de medicatie verhogen of de patiënt adviseren intensiever te smeren, vóór we met het blote oog zien dat de psoriasis uitbreidt.”

Diagnose basaal­cel­carci­noom mogelijk zonder biopt

Bij ruim 65% van de patiënten in de experimentele groep was de onderzoeker met OCT zeker van de diagnose en kon een biopt vermeden worden. Dermatoloog Klara Mosterd: “Een verrassend hoog percentage, waarmee het inzetten van OCT ook kosteneffectief bleek.”