Mediterraan eetpatroon heeft positief effect bij melanoom

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
19 april 2023

Is het eetpatroon van patiënten met gevorderd melanoom van invloed op het effect van immunotherapie? Ja, blijkt uit de resultaten van de PRIMM-studie. Laura Bolte, die dit onderzoek deed in het kader van haar MD/PhD-traject in het Universitair Medisch Centrum Groningen, zegt: “We moeten deze resultaten nog bevestigen met interventiestudies, maar de bevindingen zijn erg interessant voor dit meest aanbevolen voedingspatroon.”

De aanleiding voor de studie was de bevinding dat het darmmicrobioom geassocieerd is met een respons op immunotherapie1,vertelt Laura Bolte. “Met name bacteriën die bij het verteren van vezels onder andere korteketenvetzuren produceren, lijken hierbij belangrijk. Korteketenvetzuren staan namelijk bekend om hun immuunmodulerende eigenschappen. Wij vroegen ons toen af of voedingspatronen mogelijk ook van invloed zijn op de respons op immunotherapie.”2 Voor de PRIMM-studie werkte het UMCG samen met onder andere het King’s College London. Bolte: “De Seerave Foundation, een private stichting die zich richt op de invloed van voeding en het microbioom op behandelingen voor kanker, wees ons erop dat het King’s College London bezig was met een vergelijkbare studie. Daar hebben we toen samenwerking mee gezocht.”

“Een hoge score stond voor het volgen van een mediterraan voedingspatroon en een lage score voor een patroon met meer bewerkt voedsel, rood vlees en frisdrank.”

Onderzoeker Laura Bolte

Voedingsvragenlijsten

Voor de PRIMM-studie verzamelden de onderzoekers prospectief zowel dieet- als klinische gegevens. Zij includeerden 91 pat

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel