‘Door het te voeden wordt ons AI-model steeds slimmer’
Aron Bakker traint AI om tijdens operaties de plasbuislengte te meten en aan te geven waar de plasbuis het beste doorgeknipt kan worden. Dit kan de kans op incontinentie bij prostaatkankerpatiënten verminderen. “We willen het de chirurg zo gemakkelijk mogelijk maken.”
Afwachten met opereren bij galstenen in veel gevallen veilig
Galblaasverwijdering is niet altijd noodzakelijk, blijkt uit onderzoek van arts-promovendus Daan Comes. Na vijf jaar was slechts twee derde van de patiënten pijnvrij. “Een terughoudend beleid is, bij de juiste patiënten, mogelijk”, aldus Comes.
Titanium neusimplantaat kan langdurig ademhaling verbeteren
Soms ontstaan ademhalingsproblemen door een te smalle binnenzijde van de neus. Niels van Heerbeek onderzocht het effect van een titanium implantaat en of dit blijvend resultaat levert. “De overgrote meerderheid van de patiënten ervaarde verbetering met een implantaat.”
REVIVE-kliniek: ‘Wij zijn serieuze dokters die niet zomaar wat doen’
In de REVIVE-kliniek in Bilthoven opereren KNO-artsen patiënten met migraine. Oprichter Wilbert Boek pareert de kritiek die ontstond over deze behandeling. “De operatie is nog niet te declareren. We besloten om gewoon te laten zien dat deze behandeling effectief is.”
Tumorcellen ‘from outer space’
“We kunnen tumordeposities bij darmkanker niet meer onderschatten als risicofactor voor het ontstaan van uitzaaiingen en het vaststellen van de prognose”, vertelt Nelleke Brouwer. Uit haar onderzoek blijkt dat patiënten met tumordeposities een slechtere prognose hebben.
DNA-First: versnelde diagnose en minder onnodige verwijzingen
DNA-First versnelt DNA-onderzoek bij borstkankerpatiënten, waardoor de behandeling sneller kan starten en onnodige consulten worden vermeden, vertelt Edward Leter. “Met DNA-First doen we bij alle borstkankerpatiënten DNA-onderzoek, ongeacht achtergrond en opleiding.”
Speekselklieroperatie als uit de hand gelopen hobby
KNO-arts Frank van den Hoogen opereert speekselklieren om kwijlen bij kinderen met cerebrale parese te verminderen. Vanuit heel Nederland komen de patiëntjes hiervoor naar hem toe. “Vaak hoor je artsen zeggen dat het kwijlen er nu eenmaal bij hoort bij deze kinderen.”
Generalisten gevraagd voor chirurgie in oorlogsgebied
Chirurgen die uitgezonden worden in oorlogsgebied moeten over een breed palet aan chirurgische vaardigheden beschikken. Frederike Haverkamp deed een aantal aanbevelingen om chirurgische teams beter voor te bereiden op inzet in oorlogssituaties.
Kleine verbeteringen, significant verschil
“Een operatie bij slokdarmkanker is complex en veeleisend, waarbij veel complicaties optreden. Mijn promotieonderzoek laat zien dat er significante winst te behalen is voor patiënten, met meerdere kleine verbeteringen aan het zorgpad”, aldus onderzoeker Thijs Janssen.
‘Niet zelden krijgen vrouwen te horen dat het tussen de oren zit’
Siham Azahaf onderzoekt de impact van siliconen borstimplantaten en begeleidt vrouwen met gezondheidsklachten hiervan. “Er is veel discussie over de causaliteit. Maar wij zien consequent een typisch beeld van klachten dat verbetert na verwijdering van de implantaten.”
‘Waarom een patiënt rondrijden als hij zelf kan lopen?’
Waarom brengen we patiënten die goed ter been zijn in bed naar de OK? Dat vroeg colorectaal chirurg Tim Lubbers zich af. Hij startte de pilot ‘Lopend naar de OK’ en vertelt over de vele voordelen. “Patiënten bleken vooral behoefte te hebben aan controle.”
De toekomst van robots in de chirurgie
Chirurgische robots gaan de zorg waarschijnlijk ingrijpend veranderen. Maar we moeten zorgen dat die ontwikkeling echt meerwaarde heeft voor de zorg, stelt Maroeska Rovers. “Robots maken de zorg pas goedkoper als die iets anders vervangen, bijvoorbeeld OK-personeel.”
Doen zoals de natuur doet: de nieuwe generatie kunstharten
De nieuwe generatie kunstharten is zacht, beweeglijk, organisch en vriendelijk voor bloedsomloop. Annemijn Vis vertelt over de voordelen en de laatste ontwikkelingen. “We verwachten minder schade aan de bloedcellen. Dat zou een geweldige stap vooruit zijn.”
‘Direct agressief behandelen naadlekkage na slokdarmchirurgie niet altijd nodig’
Sander Ubels vond dat minder agressieve behandeling van naadlekkage na slokdarmchirurgie geen slechtere uitkomsten biedt. Zijn studie streeft naar consistentere behandelmethoden en heeft geleid tot een internationale richtlijn en een online tool om de ernst te bepalen.
Brughoektumoren sneller en nauwkeuriger meten met AI
KNO-arts Erik Hensen heeft geholpen een computermodel te ontwikkelen dat brughoektumoren zelfstandig opspoort en nauwkeurig opmeet. “Een dokter hoeft het niet meer te doen, dus het scheelt veel tijd. Dat zorgt voor zowel een kwaliteitsslag, als een efficiëntieslag.”
Goede communicatie in de operatiekamer kan veiligheid verbeteren
Anne van Dalen deed onderzoek naar de communicatie in operatiekamers en geeft praktische tips hoe deze verbeterd kan worden. “Het kan heel waardevol zijn om met het complete operatieteam, dus alle verschillende disciplines bij elkaar, samen te oefenen.”
Op zoek naar een nieuwe gouden standaard
Onderzoek naar 3D-virtual reality-beoordeling van vernauwingen in de kransslagaders door Sulayman el Mathari en Jolanda Kluin belooft precisie en verbeterde patiëntuitkomsten. “Er zijn grensgevallen waarbij een extra beoordeling noodzakelijk is.”
Wel of niet opereren bij heupfractuur: hoe beslis je dat?
Niet opereren van een heupfractuur bij oudere, kwetsbare patiënten bleek eerder al een reële optie. Bart Spaetgens onderzocht hoe de beslissing hiertoe tot stand komt. “De wens van de patiënt speelde in slechts een derde van de gevallen een doorslaggevende rol.”
Minder kilo’s, scherper van geest
Amanda Kiliaan vond dat bariatrische chirurgie niet alleen een effectieve manier om af te vallen is, ook de cognitie verbetert er langdurig door. “Mensen gaven aan dat ze het gevoel hadden dat ze ‘scherper’ waren. Ook was er sprake van minder depressieve symptomen.”
Snelle analyse bepaalt type hersentumor binnen enkele uren
Een nieuwe techniek kan tumorweefsel analyseren om de soort tumor te bepalen binnen anderhalf uur. Daardoor kan tijdens de operatie behandelbeleid worden bepaald, aldus Evert-Jan Kooi. “Deze ontwikkeling kan voor alle tumorgroepen een enorme impact hebben.”
Nieuwe aanpak voor pijn na een buikoperatie
Verklevingen na een buikoperatie kunnen gerichter met een nieuwe methode worden aangepakt volgens arts-onderzoeker Barend van den Beukel. “80% van de behandelde patiënten had na een jaar minder pijn en het risico op darmafsluiting was drie keer lager.”
SPING-blok biedt pijnstilling en kwaliteit van leven
Kwetsbare patiënten met een proximale heupfractuur in de palliatieve fase kunnen, aangezien opereren vaak geen optie is, dankzij het SPING-blok een goede pijnbehandeling krijgen. Miriam van der Velden: “Juist bij deze patiënten is kwaliteit van leven enorm belangrijk.”
Is epilepsiechirurgie bij MS het overwegen waard?
Nicole van Klink pleit, aan de hand van casussen, dat epilepsiechirurgie bij MS-patiënten wellicht een extra behandelmogelijkheid zou kunnen zijn. “Een hersenoperatie is een zwaar traject, maar kan de kwaliteit van leven verbeteren.”