DOQ

Passie voor plastische chirurgie, compassie voor elkaar

Van alle brandwonden in de wereld komt 90% voor in lage inkomenslanden, terwijl 90% van alle financiering voor brandwondenbehandeling in hoge inkomenslanden wordt besteed. Interplast Holland wil iets veranderen aan deze scheve verhouding tussen hoge en lage inkomenslanden, vertelt Corstiaan Breugem, hoogleraar Reconstructieve en plastische chirurgie in Amsterdam UMC en voorzitter van de non-profitorganisatie. “We willen de gezondheidszorg helpen verbeteren in lage inkomenslanden. We doen dat door te zorgen dat kinderen en volwassenen met een lichamelijke handicap medische behandeling krijgen zodat ze weer volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.”

Voorheen reisde Interplast Holland1 met teams Nederlandse plastisch chirurgen, anesthesisten en andere zorgprofessionals af naar Burundi, Uganda of een van de andere lage inkomenslanden waar de organisatie mee samenwerkt. “De teams voerden dan ter plekke operaties uit. We doen dat nog steeds, maar we zetten nu meer in op scholing van dokters en verpleegkundigen in de lokale landen. We willen hen in staat stellen deze zorg in de toekomst zelf te verlenen. Empowerment van de lokale zorgverleners staat voor ons voorop.”

(Foto: Gillissen)

“De Nederlandse arts-assistenten zien ziektebeelden die ze anders niet snel zouden zien”

Hoogleraar reconstructieve en plastische chirurgie Corstiaan Breugem

Wekelijkse Zoom-meetings

Vandaar dat onderwijs aan lokale artsen een belangrijk speerpunt is voor Interplast. “In Kampala, Uganda, zijn we nauw betrokken bij een opleidingskliniek voor plastisch chirurgen. Ook plastisch chirurgen in opleiding uit landen als Ethiopië, Zimbabwe en Kenia komen daarheen om geschoold te worden. Zij voeren de operaties uit, terwijl onze teamleden assisteren en instructies geven.”

Opleiden on the spot dus, maar Interplast doet ook veel digitaal. “We houden wekelijkse Zoom-meetings, waar plastisch chirurgen uit Nederland en diverse Afrikaanse landen aan deelnemen om gezamenlijk complexe problematiek te bespreken. Zowel arts-assistenten uit Nederland als Afrika presenteren dan ingewikkelde casuïstiek. Dat is leerzaam voor iedereen. De plastisch chirurgen geven advies, daar profiteren alle arts-assistenten van. Bovendien zien de Nederlandse arts-assistenten ziektebeelden die ze anders niet snel zouden zien. Zo ligt het aantal trauma’s door verkeersongevallen in Afrika veel hoger dan in Nederland. Nederlandse arts-assistenten kunnen dan veel leren van de aanpak van hun Afrikaanse collega’s. Onlangs hebben we over deze samenwerking een artikel gepubliceerd in de Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery.2

De opgedane kennis verspreidt zich als een olievlek”

Olievlek

De scholing levert veel op. “Recent zijn twee plastisch chirurgen in Oeganda afgestudeerd. De een gaat nu aan het werk in zijn geboortedorp, de ander wil – naast zijn werk als behandelaar – wetenschappelijk onderzoek doen. Zo verspreidt zich de opgedane kennis als een olievlek. Dat is wat we willen.”

Interplast doet ook veel aan preventie. “In Afrika zijn brandwonden verantwoordelijk voor een groot deel van de trauma-ongevallen. Ze worden echter vaak verkeerd behandeld. Een kind heeft een brandwond, moeder legt er ‘een lapje over’ en klaar. De wond is na enkele weken weliswaar genezen, maar ondertussen is de ellenboog van het kind krom gaan staan. Het kind kan zijn arm niet meer bewegen. Vandaar dat we een basiscursus Brandwondenbehandeling verzorgen voor plastisch chirurgen, maar ook voor de lokale verpleegkundigen en artsen die de eerste opvang doen. Zodat zij deze kennis kunnen toepassen.”

“Zorg leveren die geen connectie heeft met wat mensen zelf willen, dat heeft geen zin”

Kadavers opereren

Aansluiten op wat de lokale zorgverleners nodig hebben, dat is de focus van Interplast. “We vragen hen daar ook naar. Zorg leveren waar we zelf tevreden over zijn, maar die geen connectie heeft met wat mensen zelf willen, dat heeft geen zin.”
Ja, de lokale zorgverleners zijn blij met het scholingswerk van Interplast. “Pasgeleden deden we een cursus op locatie waarbij orthopeden en plastisch chirurgen samen kadavers gingen opereren. Die multidisciplinaire samenwerking was een eyeopener voor ze. Dat ze daarna hun expertise konden delen in de operatiekamer, daar waren ze enthousiast over.”

Persoonlijke drijfveer

Toch is Breugem zelf nog niet tevreden. “Ik zou graag de uitkomsten van ons werk nóg zichtbaarder maken. We gaan daarom volgend jaar systematisch de impact analyseren van alles wat we doen. Dat is ook belangrijk voor onze donateurs. We zijn afhankelijk van giften, dus we moeten onze toegevoegde waarde kunnen aantonen.”
Breugem groeide zelf in Afrika op. Ook daarom is het werk van Interplast belangrijk voor hem. “Mijn persoonlijke drijfveer is mijn passie voor plastische chirurgie te delen met de lokale artsen én compassie te hebben voor mijn medemens. Zodat we samen de wereld een stukje mooier maken.”

Referentie:
1. Interplast Holland  
2. Opegu Titus M., Smit, Johannes A., Lachkar, Nadia, et al. Improving patient care by virtual case discussion between plastic surgeons and residents of Uganda and the Netherlands. JPRAS, 2023.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx