‘Ouders dankbaar voor rotavirusvaccin’
Met de opname van het rotavirusvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma hoopt Fien van Dongen op een sterke daling in ziekenhuisopnames. De effectiviteit van het vaccin blijkt hoog. Toch zijn er aandachtspunten: “Goede kennis van de bijwerkingen is essentieel voor zorgverleners.”
Op zoek naar de optimale behandeling van gist- en schimmelinfecties
Roger Brüggeman doet onderzoek naar de optimale behandeling van schimmelinfecties. Resistentie is daarbij een uitdaging. “Het kan een uitdaging zijn om een antischimmelmiddel precies op de juiste plaats te krijgen, in bijvoorbeeld de longen.”
Klinisch redeneren steeds belangrijker voor apothekers
Door veranderingen in het werkveld wordt klinisch redeneren een steeds belangrijkere vaardigheid voor apothekers, stelt Josephine Mertens-Stutterheim. “Apothekers moeten klinische ervaring gaan opdoen en leren hoe ze klachten goed moeten uitvragen en interpreteren.”
De mogelijkheden van morfinegel bij chronische wonden
Mark Jansen ontdekte dat morfinegel effectief kan zijn bij chronische wonden en pijnverlichting biedt zonder de bijwerkingen van systemische opioïden. “Ik merk dat deze behandeling relatief onbekend is bij medici, terwijl deze veel voordelen kan bieden.”
Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaapmedicatie voorkomen
Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”
‘Patiënten zijn mijn ‘uithangbord’’
Een pomp die intrathecaal de spierontspanner baclofen toedient, helpt patiënten met spasticiteit. Deze toepassing moet veel bekender worden, meent Eugène Quant. “Ik schat dat slechts 10% van de MS-patiënten die baat hebben bij deze pomp, deze daadwerkelijk krijgt.”
Ervaringen RA-patiënt rond methotrexaatgebruik in kaart gebracht
Reumatoïde artritis-patiënten die methotrexaat gebruiken, ervaren gebruiksproblemen en zorgen. Victor Huiskes en Mirthe Oude Lansink onderzochten welke dit zijn. “Het ging om veel meer dan alleen bijwerkingen. Zo meldden patiënten ook praktische problemen.”
Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerkingen immuuntherapie
De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”
Minder PIM’s bij dementiepatiënten met migratieachtergrond
Ondanks andere verwachtingen ontdekte Bianca Strooij dat niet-passende medicatie minder vaak wordt voorgeschreven aan dementiepatiënten met een migratieachtergrond dan bij de patiënten zonder migratieachtergrond. “Mogelijk worden gedragsproblemen minder herkend.”
Voorkom voorschrijfcascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn
Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”
De wereld over in strijd tegen antibioticaresistentie
Toenemende antibioticaresistentie is wereldwijd een groeiend probleem. Jeroen Schouten geeft cursussen aan ziekenhuizen in het buitenland om rationeel voorschrijven van antibiotica te bevorderen. “Het gaat het niet alleen om kennis, maar ook om gedragsverandering.”
CombiConsult slaat brug tussen apotheker en huisarts
In een CombiConsult biedt de apotheker farmacotherapeutische zorg in de huisartspraktijk. Apotheker Valérie Meijvis vertelt over de voordelen. “Eerder zou ik een advies geven en de beslissing aan de huisarts overlaten. Nu leggen huisartsen die beslissing bij mij.”
Alertheid nodig op longschade door geneesmiddelen
Longschade door geneesmiddelen is een onderschat probleem. Multidisciplinaire samenwerking is nodig om longbijwerkingen te identificeren, vertelt Marjolein Drent. “Denk bij nieuwe klachten, ontstaan na het starten van bepaalde geneesmiddelen, aan een mogelijk verband.”
Contactlenzen en medicatie, het ondergeschoven kindje in de apotheek
Het dragen van contactlenzen kan conflicteren met het gebruik van medicatie, vertelt Daphne Ensink-Dost. Goede voorlichting kan oogproblemen voorkomen. “In de praktijk geven apothekers lang niet altijd advies hierover aan hun patiënten.”
‘Off-label’-medicatie bij zeldzame immuun-inflammatoire aandoeningen
Het DRIMID-consortium onderzoekt of ‘off-label’-medicatie veilig en effectief is bij zeldzame inflammatoire immunologische aandoeningen. Jaap van Laar: “Filgotinib is het begin, we verwachten in de toekomst meer geneesmiddelen een nieuwe toepassing te kunnen geven.”
Antiek lepramiddel biedt perspectief bij NTM-infecties
Jakko van Ingen test of een oud lepramiddel – clofazimine – rifampicine kan gaan vervangen bij de behandeling van NTM-infecties. “Stop alsjeblieft met rifampicine. Clofazimine is een veilig middel waarmee ervaring is opgedaan. Het is oraal toe te dienen en niet duur.”
Biosimilars leiden tot drastische besparingen, maar toekomst onzeker
De komst van biosimilars heeft de uitgaven aan biologische geneesmiddelen drastisch laten dalen. Maar blijft het hierdoor in de toekomst interessant om nieuwe biosimilars te ontwikkelen? Anke Lambooij geeft uitleg. “We moeten een kaalslag op de markt zien te voorkomen.”
‘Huisartsen en apothekers moeten samenwerken tégen het preferentiebeleid’
Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”
Wil je in de toekomst een goede apotheker zijn? Verdiep je dan in AI
Digitale toepassingen gaan in de toekomst een groot onderdeel zijn van de werkzaamheden in de apotheek, verwacht Claudia Rijcken. Apothekers moeten zich hierop oriënteren. “Apothekers die zich niet verdiepen in AI, zullen uiteindelijk minder goede apothekers zijn.”
De worsteling van gewichtsverlies: overwinnen van ongezonde prikkels
Jacqui van Kemenade zet zich in voor maatschappelijke veranderingen om obesitas tegen te gaan. Zij stelde de Weeg & Weet-checklist op, waarmee mensen inzicht krijgen in de oorzaken van hun overgewicht of obesitas. Inmiddels vulden meer dan 17.500 Nederlanders die in.
3D-printen in apotheek in opmars
Met 3D-printen kunnen geneesmiddelen op maat worden bereid. Apotheker Arwin Ramcharan is bezig met het testen van een printer. “Je kunt er allerlei geneesmiddelen heel nauwkeurig mee doseren. Je kunt sterktes maken die niet standaard in de handel zijn.”
Nieuwe richtlijn helpt apothekers bij opbouw patiëntendossier
Een richtlijn helpt apothekers bij de opbouw en beheer van een patiëntendossier. Dit zorgt voor goede continuïteit van de farmaceutische patiëntenzorg, vertelt Sylvia Blind. “Welke apotheker is eindverantwoordelijk voor het patiëntendossier?”
‘We tekenen elk jaar maar weer braaf bij het kruisje’
Jilani Sayed ondervindt in zijn werk als apotheker veel hinder van de aanhoudende en steeds erger wordende medicijntekorten. Dit levert veel frustratie voor zowel apothekers als patiënten. “De overheid moet ingrijpen, maar geeft de zorgverzekeraars vrij spel.”