DOQ

Farmacologie

 
Andere vakgebieden

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Onderzoek naar kinder­doser­ingen heeft prioriteit

Artsen schrijven kinderen vaak medicijnen voor zonder officiële indicatie. Dat brengt risico’s met zich mee, stelt Tjitske van der Zanden, die promoveerde op off-labelgebruik en kinderdoseringen. Haar BRAVO-model helpt zorgverleners bij een verantwoorde afweging.

Ziekenhuisapotheek Zwolle laat eigen geneesmiddel registreren

Voor het eerst dienden ziekenhuisapothekers een registratieaanvraag voor een eigen bereid geneesmiddel in bij het CBG. Daphne den Besten-Bertholee en Karin Larmené-Beld deden dit voor efedrine in kant-en-klare spuiten. “De leveringszekerheid is hiermee vergroot.”

Meer oog voor impact van immuun­therapie op kwaliteit van leven

Patiënten die lang overleven na succesvolle behandeling met immuuntherapie kunnen op de lange termijn last krijgen van klachten en verminderde kwaliteit van leven, volgens Wellington Candido en Janine Nuver. “We hebben hier te maken met een ‘nieuwe’ populatie patiënten.”

‘Wij willen dat openbaar apothekers veertig jaar lang met plezier werken’

Marnix Westein promoveerde op onderzoek naar werkplekgericht leren van openbaar apothekers en deed aanbevelingen voor verbeteringen. “Hét doel hiervan is om te zorgen dat aiossen maximaal worden gestimuleerd om hun competenties te ontwikkelen.”

Ouderen met hiv gebaat bij integrale zorg

Oudere hiv-patiënten hebben baat bij samenwerking tussen hiv-behandelaren, geriaters en apothekers, ontdekten David Burger en David Jansen. “Omdat het vaak vooral draait om de hiv-medicatie, kan er minder oog zijn voor bijvoorbeeld cognitieve achteruitgang.”


Corticofobie onder zorgverleners leidt tot suboptimale behandeling

Corticofobie onder zorgverleners leidt tot terughoudend voorschrijfgedrag bij constitutioneel eczeem – met risico op suboptimale behandeling, blijkt uit onderzoek van Aviël Ragamin. “De arts wordt geacht een corticosteroïd uit de juiste sterkteklasse voor te schrijven.”

‘Stel ouderen gerust over hun statinegebruik’

Statines hebben géén negatieve invloed op spierkracht, spiermassa en spierfunctie bij ouderen van 75+, ontdekte Dalia Fazel. “De slechte naam van statines is niet gebaseerd op enig wetenschappelijk bewijs.”

Propranolol vermindert trillen bij ziekte van Parkinson

Propranolol vermindert de tremor bij parkinsonpatiënten, zowel in rust als tijdens stress, concludeerde Anouk van der Heide. “We weten dat levodopa bij ongeveer 40% van de patiënten niet goed werkt tegen het trillen. Hier kan propranolol een nuttige aanvulling zijn.”

Promoveren met z’n tweeën: artsenstel onderzocht spier­klachten door medi­cijnen

Beweging helpt mogelijk tegen spierklachten veroorzaakt door tyrosinekinaseremmers en statines, ontdekten Lando Janssen en Eline Allard. “Alle beetjes beweging dragen bij aan de gezondheid. Daarvoor is geen hoog-intensieve lichaamsinspanning nodig.”

Simvastatinecrème biedt uitkomst bij belastende huidaandoening

Chiel Ebbelaar ontdekte dat simvastatinecrème effectief is bij de behandeling van porokeratose, een huidaandoening waarvoor weinig andere behandelopties bestaan. “Vaak treedt binnen twee weken sterke vermindering op van klachten.”

Tips voor zinnig en zuinig gebruik van dure genees­middelen bij artritis

Céleste van der Togt pleit voor zinnig en zuinig gebruik van dure reumamedicatie, zoals lagere doseringen, biosimilars en ziekte-gestuurd afbouwen. Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor apothekers.

Dosering complement­remmers kan efficiënter en patiënt­vriendelijker

Ziekenhuisapotheker Mendy Boersma-ter Avest ontwikkelde aangepaste doseerschema’s voor complementremmers bij twee zeldzame bloedziekten. “Dit levert zowel tijdsbesparing voor de patiënten als een aanzienlijke kostenbesparing op.”

Aangepast doseren van immuun­therapie geeft reductie CO2-uitstoot

Door twee immuuntherapieën aangepast te doseren, treedt niet alleen een kostenbesparing op, maar ook een substantiële reductie van de CO2-uitstoot, vertelt apotheker Ruben Malmberg. “We zullen serieus moeten kijken naar CO2-uitstoot van geneesmiddelen.”

Regeneratief materiaal bestrijdt botkanker lokaal

Chirurgen kunnen bij het verwijderen van bottumoren holtes opvullen met regeneratieve materialen die chemotherapie bevatten, vertelt Jeroen van den Beucken. “De kanker blijft vaker weg en patiënten hebben minder bijwerkingen.”

‘De nare gevolgen van ons pervers geworden geneesmiddelen­systeem’

Patiënten hebben geregeld te maken met geneesmiddelentekorten, wat zowel fysieke, psychische als praktische gevolgen voor hen kan hebben, zo blijkt uit onderzoek van het IVM. Beter overleg en creatieve oplossingen zijn volgens apotheker Anke Lambooij essentieel.

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Vedolizumab effectief in preventie terugkeer van Crohn na operatie

Onderzoek van Geert D’Haens schijnt nieuw licht op de behandeling van de ziekte van Crohn na een operatie. “Vedolizumab vermindert de kans op terugkeer van ziekteactiviteit na een operatie bij de ziekte van Crohn significant.”

Desensitisatie biedt uitkomst bij allergie voor anti-tumor­medicatie

Bij allergische reacties op anti-tumormedicatie kan een desensitisatiebehandeling tijdelijke tolerantie creëren, waardoor behandeling alsnog mogelijk is. “Het is echt gepersonaliseerde geneeskunde”, vertelt Evelien Hutten.

MS-apotheker: ‘Maak de rimpel in de vijver steeds groter’

Apotheker Maryse Spapens specialiseerde zich in zorgverlening rond multiple sclerose (MS) en leidt collega’s op tot MS-apotheker. “Als apothekers hebben we alle kennis in huis, maar deze in de praktijk effectief benutten voor MS-patiënten is een tweede.”

‘Ouders dankbaar voor rotavirus­vaccin’

Met de opname van het rotavirusvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma hoopt Fien van Dongen op een sterke daling in ziekenhuisopnames. De effectiviteit van het vaccin blijkt hoog. Toch zijn er aandachtspunten: “Goede kennis van de bijwerkingen is essentieel voor zorgverleners.”

Op zoek naar de optimale behande­ling van gist- en schimmel­infecties

Roger Brüggeman doet onderzoek naar de optimale behandeling van schimmelinfecties. Resistentie is daarbij een uitdaging. “Het kan een uitdaging zijn om een antischimmelmiddel precies op de juiste plaats te krijgen, in bijvoorbeeld de longen.”

Klinisch redeneren steeds belang­rijker voor apothekers

Door veranderingen in het werkveld wordt klinisch redeneren een steeds belangrijkere vaardigheid voor apothekers, stelt Josephine Mertens-Stutterheim. “Apothekers moeten klinische ervaring gaan opdoen en leren hoe ze klachten goed moeten uitvragen en interpreteren.”