DOQ

‘Apothekers zouden zelf geneesmiddelen moeten kunnen voorschrijven’

Agressie aan de balie doordat een geneesmiddel niet leverbaar is of een patiënt niet het geneesmiddelmerk krijgt waar deze op rekende. Apotheker Renate Bosma en haar team hebben er dagelijks mee te maken. “We moeten met zijn allen wat meer begrip voor elkaar gaan krijgen.”

Renate Bosma, apotheker van Service Apotheek de Hertog in het Friese Franeker, vertelt dat zij en haar team met allerlei soorten agressie te maken krijgen. “Patiënten smijten met geneesmiddelen, vloeken, schelden of zeggen vervelende dingen zoals ‘als ik mijn medicijn niet krijg en ik ga dood, dan is dat jouw schuld’. Niemand van het team vindt dit leuk, maar inmiddels zijn we eraan gewend geraakt. Het is onderdeel van ons werk geworden. Iets wat erbij hoort, maar dat is natuurlijk niet normaal. Een van onze assistenten heeft daarom onlangs ontslag genomen.”

“Regelmatig een ander merk krijgen werkt agressie in de hand”

Apotheker Renate Bosma

Oorzaken

Bosma ziet een aantal duidelijke oorzaken voor de toegenomen agressie. “Afgelopen jaar zijn we overgegaan van het IDEA-contract met onze zorgverzekeraar. Het ‘pakjesmodel’ – waarbij apothekers zelf mogen kiezen welk merk van een geneesmiddel ze afleveren – ging over in het ‘preferentiemodel’ – waarbij zorgverzekeraars dit bepalen. Daardoor wisselen mensen regelmatig van merk. Dat werkt agressie in de hand. Ook als ze een alternatief krijgen vanwege een tekort, kan dat boosheid veroorzaken. Of als een geneesmiddel niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed. Soms geloven patiënten gewoon niet dat een geneesmiddel niet beschikbaar is: ‘We zijn toch in Nederland?’ Het is frustrerend dat wij steeds moeten uitleggen waarom er geen vergoeding is voor een bepaald merk of waarom dit niet leverbaar is. Dat zouden de zorgverzekeraars en de overheid zelf moeten doen.”

Coronaschermen

Bosma en haar team kunnen de frustratie van patiënten soms best begrijpen en doen er alles aan om deze weg te nemen. “Dat gaat gelukkig goed. We hebben korte wachttijden door een ‘track en trace’-systeem waarmee we geneesmiddelen snel op kunnen zoeken. We hebben onze telefoonservice zo ingericht dat patiënten met specifieke vragen direct in contact komen met de apotheker die op die dag de vragen afhandelt. Het plexiglazen scherm dat we in coronatijd op de balie hebben geplaatst, heb ik op verzoek van mijn team laten staan. Dat geeft een fysieke barrière en een veiligere basis om het gesprek met een boze patiënt aan te gaan. Wij staan altijd met twee mensen aan de balie om patiënten zo snel mogelijk te kunnen helpen. Dat is het mooie van ons vak: we kunnen mensen echt helpen in lastige situaties!”

“We hebben nu besloten om een maand lang alle uitingen van agressie vast te leggen”

Arbeidsinspectie

Met haar team bespreekt Bosma regelmatig de problemen en mogelijke oplossingen rondom agressie. “In het verleden volgden we een agressietraining. Dat helpt wel om de scherpe randjes van de agressie bij patiënten af te halen. Misschien moeten we dat in de toekomst weer eens doen. We hebben nu besloten om een maand lang alle uitingen van agressie vast te leggen. We willen hiermee het probleem en hoe ermee om te gaan beter in kaart brengen. Een van de aanleidingen hiervoor is de aankondiging van de Arbeidsinspectie dat zij vanaf september 2023 apotheken gaat bezoeken om te kijken of het personeel genoeg wordt beschermd. Prima, dat de inspectie hier aandacht voor heeft, maar dit is geen oplossing voor de problemen die leiden tot agressie. Die liggen búíten de apotheek.”

“De apotheker zoekt zelf een passend én leverbaar geneesmiddel”

Voorschrijven

Wat moet er dan gebeuren om de angel uit de agressie in de apotheek te halen? “Uiteraard moeten de beschikbaarheidsproblemen opgelost worden door betrokken partijen, zoals overheid en zorgverzekeraars. Maar dat is een langdurig en ingewikkeld proces. Ik denk aan een andere oplossing: apothekers zouden zelf geneesmiddelen moeten kunnen voorschrijven. Een arts schrijft bijvoorbeeld alleen op het recept ‘hooikoorts’. De apotheker zoekt er vervolgens een passend én leverbaar geneesmiddel bij. Dat geeft meer ruimte voor oplossingen en voorkomt discussies met patiënten over het merk. En ook belangrijk: we moeten in Nederland meer begrip voor elkaar krijgen. In de apotheek zetten we alles op alles om problemen op te lossen die wij niet veroorzaken. Ondanks de agressie, blijft het apothekersvak prachtig! We kunnen voor mensen echt het verschil maken.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


3
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: ‘Stel agressietraining in de opleiding aan de orde’

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Welzijn op Recept’ in plaats van een pijnstiller

Naar dit artikel »