Het duizelt menig oudere
Het is belangrijk bij ouderen actief te vragen naar het optreden van duizeligheid, stelt Tjasse Bruintjes. Vooral ook omdat er in veel gevallen een goede behandeling voorhanden is. “Het idee overheerst nog dat duizeligheid op oudere leeftijd ‘erbij hoort’.”
Casus: patiënt met zwelling in de mond
Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?
Plots gehoorverlies als mogelijke voorspeller van vaatproblemen
Fieke Oussoren adviseert bij patiënten met plotsdoofheid de cardiovasculaire risicofactoren goed uit te vragen. Deze patiënten blijken een significant groter risico op een beroerte te lopen. “Denk aan: rookt iemand, heeft iemand verhoogde bloeddruk, enzovoort.”
Keelamandelen laseren in plaats van opereren
Laseren van de keelamandelen gebeurt poliklinisch, verloopt sneller, is minder pijnlijk en leidt tot minder complicaties en een sneller herstel ten opzichte van operatieve verwijdering, toonde Henk Blom aan. “Er is geen ziekenhuisopname meer nodig.”
Casus: vrouw met forse dyspnoe
Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?
Brughoektumoren sneller en nauwkeuriger meten met AI
KNO-arts Erik Hensen heeft geholpen een computermodel te ontwikkelen dat brughoektumoren zelfstandig opspoort en nauwkeurig opmeet. “Een dokter hoeft het niet meer te doen, dus het scheelt veel tijd. Dat zorgt voor zowel een kwaliteitsslag, als een efficiëntieslag.”
Stichting Eardrop zet zich in voor oorzorg in Afrika
Sinds 2009 is KNO-arts Bas Roukema betrokken bij Eardrop, een stichting die zich inzet voor doven en slechthorenden in Afrika. Via deze stichting onderwijst Roukema Afrikaanse artsen over goede oorzorg. “De zorg daar is interessant en leerzaam voor ons.”
Onnodig veel tanden en kiezen getrokken bij hoofd-halskanker
Bij patiënten die bestraling krijgen voor hoofd-halstumoren worden onnodig veel tanden en kiezen preventief getrokken, ontdekte Doke Buurman. Dit heeft grote impact op hun leven. “Driekwart van de tanden en kiezen is onnodig verwijderd.”
Schakel tijdig logopedist in bij parkinson
Behandeling van slik- en stemproblemen bij mensen met parkinson schiet tekort. KNO-arts Michel van Hooren pleit ervoor meer patiënten naar een logopedist door te verwijzen. “Een eenmalig logopedisch consult voor iedere patiënt met parkinson, dat is mijn ideale wereld.”
HPV-geassocieerde hoofd-halskanker: bewustwording is cruciaal
Femke Verhees ondervond dat de kennis van hoofd-halskanker, veroorzaakt door HPV, laag is onder de Nederlandse bevolking. Ze legt de nadruk op de taak van de behandelaar hierin, en vertelt over haar onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.
Meer winst te behalen bij opsporing hoofd-halskanker
Hoofd-halskanker is eerder op te sporen, stelt Boukje van Dijk. Vuistregel is 1 voor 3: verwijs een patiënt die drie weken last heeft van een van de symptomen. “Het is te hopen dat huisartsen er vaker aan denken dat de klachten gerelateerd kunnen zijn aan kanker.”
Baby met gehoorverlies? Test sneller op CMV
Wanneer een baby gehoorverlies heeft, wordt niet altijd getest op het cytomegalovirus (CMV). “Ik zou graag zien dat méér kinderen hierop getest worden en vooral eerder. Bij vroege diagnose kun je sneller de juiste zorg geven en erger voorkomen”, aldus Ann Vossen.
Spirometrie bij subglottische stenose: kleine moeite, groot effect
Patiënten met idiopatische subglottische stenose lopen vaak jarenlang rond met benauwdheidsklachten voordat zij de juiste diagnose krijgen. Juliëtta Schuering onderzocht de waarde van spirometrie bij de diagnose. “Wees als arts alert als de astmamedicatie niet goed werkt.”
Voorspellend model voor tinnitus laat rol zien van comorbiditeiten
Maaike Rademaker hielp een voorspellingsmodel te ontwikkelen voor de aanwezigheid van tinnitus en klachten die daarbij horen. “Je zou dankzij het model als behandelaar kunnen voorsorteren, door bijvoorbeeld voorlichting te geven over het vermijden van lawaaischade.”
Neurostimulator tegen centraal slaapapneu
Bij centraal slaapapneu kan een neurostimulator van het middenrif de ademhaling corrigeren. Jerryll Asin vertelt over de recente implantatie bij de eerste Nederlandse patiënt: “Vrijwel alle behandelde patiënten zouden opnieuw kiezen voor de behandeling.”
Kinderen met gehoorverlies iets beperkt in spraakuitingen
Kinderen met een cochleair implantaat of een gehoorapparaat zijn in hun spraakuitingen iets beperkt vergeleken met kinderen zonder gehoorverlies. “Meer kennis daarover kan leiden tot meer bewustzijn bij zorgprofessionals over beperkingen in sociale communicatie.”
Stamceltransplantatie voor herstel van speekselklieren na bestraling
Bij toeval kwam Rob Coppes, hoogleraar radiotherapie, in aanraking met de afdeling stamcelbiologie. Nu zijn zij samen gestart met stamceltransplantatie van gekweekte speekselkliercellen na bestraling. “Het is altijd goed om buiten je eigen vakgebied te kijken.”
Ook vrouwen krijgen slaapapneu, maar anders
Symptomen van slaapapneu kunnen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen, wat vaak nog niet onderkend wordt. Lisette Venekamp: “Vrouwen blijven onbehandeld omdat hun milde vorm van slaapapneu volgens de specialist onmogelijk de ernst van de vele klachten kan verklaren.”
Transit: de juiste zorg op de juiste plek
Markus Oei is initiator van Transits in de regio Almere: transmurale en integrale samenwerking tussen verschillende zorglijnen. “Het combineert patiënten- en zorgverlenersinformatie. Dat bevordert de samenwerking die we voor ogen hebben.”
Verwijzen naar zelfhulptools vermindert machteloosheid
Dat tinnitus geen medisch behandelbare aandoening is, zorgt vaak voor machteloosheid bij patiënten én bij artsen. Het advies ‘wen er maar aan’ is volgens Olav Wagenaar niet erg behulpzaam. “Vertel er dan in ieder geval bij wat ze wel kunnen doen!”
Tongzenuwstimulator kan behandeloptie zijn bij slaapapneu
De tongzenuwstimulator is sinds enige jaren een keus bij de behandeling van slaapapneu. Marcel Copper vertelt hoe de stimulator werkt en over de begeleiding die hij de patiënten geeft. “Mensen moeten er wel aan wennen dat hun tong beweegt zonder dat zij dat zelf doen.”
Nieuwe operatietechniek herstelt cholesteatoom in één keer
Hylke van der Toom deed onderzoek naar een nieuwe operatietechniek die leidt tot veel minder recidieven bij cholesteatoom en daarmee tot een lagere druk op de OK-capaciteit. “Ik ga ervan uit dat de nieuwe techniek de klassieke operatie volledig zal verdringen”
ZBC’s ook voor KNO in opkomst
Er komen steeds meer focusklinieken en zelfstandige behandelcentra (ZBC). Ook bij KNO-artsen is er toenemende interesse. “De toekomst van de zorg is hoog-complexe zorg in ziekenhuizen en goed planbare zorg in ZBC’s en focusklinieken”, denkt KNO-arts Mark Aarts.