DOQ

1e onderzoek wereldwijd naar cochleair implantaat bij tinnitus

Het tinnitus-implant onderzoek is wereldwijd de eerste gerandomiseerde klinische trial met een cochleair implantaat als mogelijke behandeling van tinnitus. Kelly Assouly, promovenda bij de afdeling KNO van het UMC Utrecht, denkt op basis van observationeel onderzoek dat een cochleair implantaat verlichting kan bieden aan mensen met ernstige tinnitus als primaire klacht. “We moeten nog veel stappen zetten om dit definitief te kunnen vaststellen, maar dit onderzoek is één stap verder.”

Tinnitus is volgens Assouly een sterk onderschatte aandoening. “Het wordt door artsen niet vaak erkend als een werkelijke ziekte.” Volgens Assouly is tinnitus echter wel degelijk een probleem. “15% van de algemene bevolking heeft er meer dan 5 minuten per dag last van, 3% lijdt er echt aan. Meestal gaat het om mensen met gehoorverlies, van wie 60 tot 80% ook tinnitus heeft.”

“Bij 70% van de patiënten die een cochleair implantaat kregen voor hun gehoorverlies, had het cochleair implantaat een positief effect op de tinnitus”

Promovenda KNO Kelly Assouly

Impact op kwaliteit van leven

De impact van tinnitus voor de patiënt verschilt. “Als de patiënt tinnitus alleen ervaart als een geluid in het hoofd, heeft het geen impact op de kwaliteit van leven. Maar tinnitus kan ook zorgen voor slaapproblemen, concentratieproblemen, stress, sociale isolatie, depressie en angst. Soms moet de patiënt zelfs stoppen met werken omdat hij of zij niet in een lawaaierige omgeving kan verblijven.”

Wat betreft depressie is het nog wel de vraag of deze tinnitus veroorzaakt of andersom. Eerder dit jaar bereikten onderzoekers wel al consensus over de onderzoeksdefinitie van tinnitus. Wanneer mensen langer dan 3 maanden last hebben, wordt het beschouwd als chronische tinnitus. Een klinische definitie laat nog op zich wachten.

Therapeutische opties beperkt

Tot op heden zijn de therapeutische opties voor patiënten die hulp zoeken voor tinnitus nog beperkt. Er bestaan alleen behandelingen om de last van tinnitus te verminderen. Zo wordt bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie in Nederland als standaard klinische zorg aangeboden. Het gebruik van een hoortoestel kan worden overwogen als patiënten met tinnitus tevens een gehoorverlies hebben.

“Bij 70% van de patiënten die een cochleair implantaat kregen voor hun gehoorverlies, had het cochleair implantaat een positief effect op de tinnitus”

Review

Een cochleair implantaat wordt bij volwassen met ernstig gehoorverlies gebruikt wanneer een gehoorapparaat niet of onvoldoende helpt. Assouly las in de onderzoeksliteratuur dat patiënten met een cochleair implantaat aangaven dat ze ook minder last hadden van tinnitus. Bij 70% van de patiënten die een cochleair implantaat kregen voor hun gehoorverlies, had het cochleair implantaat een positief effect op de tinnitus. 20% ervoer geen verandering en bij 10% verslechterde de tinnitus. Assouly kon niet uit de studieresultaten afleiden waarom een kleine groep een negatief effect ondervond op de tinnitus. “Daarvoor moeten we meer informatie hebben over de betreffende patiënten.” Deze observatie was voor haar de aanleiding om een systematische review te doen naar de resultaten na cochleaire implantatie voor mensen met tinnitus als hoofdzakelijke klacht. Ze selecteerde zeven prospectieve cohortstudies met 105 patiënten met een enkelzijdig of asymmetrisch gehoorverlies. Zij zag in deze studies op basis van vragenlijsten een significante afname van het leed door tinnitus. Overigens kon Assouly geen soortgelijke studies vinden bij mensen die lijden aan tweezijdig gehoorverlies.

“Als wij bij deze selecte groep een verlichting van de tinnitus kunnen aantonen, dan kunnen we de studie uitbreiden naar andere groepen patiënten”

Primaire tinnitus

De uitkomsten van het review brachten Assouly tot de hypothese dat elektrische stimulatie door een cochleair implantaat mogelijk ook een oplossing is voor patiënten met tinnitus als primaire klacht. Met haar onderzoeksteam startte zij daarvoor – als eerste in de wereld – een gerandomiseerde klinische trial. Het onderzoek loopt nog en nieuwe patiënten kunnen nog aansluiten. Het gaat om volwassenen met ernstige tinnitus en een tweezijdig matig ernstig gehoorverlies, die op basis van dit gehoorverlies nog geen indicatie voor een cochleair implantaat hebben. “Als wij bij deze selecte groep een verlichting van de tinnitus kunnen aantonen, dan kunnen we de studie uitbreiden naar andere groepen patiënten. We kunnen dan stap voor stap zoeken naar een manier om die tinnitus-patiënten te selecteren die baat hebben bij een cochleair implantaat.”  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx