DOQ

1e onderzoek wereldwijd naar cochleair implantaat bij tinnitus

Het tinnitus-implant onderzoek is wereldwijd de eerste gerandomiseerde klinische trial met een cochleair implantaat als mogelijke behandeling van tinnitus. Kelly Assouly, promovenda bij de afdeling KNO van het UMC Utrecht, denkt op basis van observationeel onderzoek dat een cochleair implantaat verlichting kan bieden aan mensen met ernstige tinnitus als primaire klacht. “We moeten nog veel stappen zetten om dit definitief te kunnen vaststellen, maar dit onderzoek is één stap verder.”

Tinnitus is volgens Assouly een sterk onderschatte aandoening. “Het wordt door artsen niet vaak erkend als een werkelijke ziekte.” Volgens Assouly is tinnitus echter wel degelijk een probleem. “15% van de algemene bevolking heeft er meer dan 5 minuten per dag last van, 3% lijdt er echt aan. Meestal gaat het om mensen met gehoorverlies, van wie 60 tot 80% ook tinnitus heeft.”

“Bij 70% van de patiënten die een cochleair implantaat kregen voor hun gehoorverlies, had het cochleair implantaat een positief effect op de tinnitus”

Promovenda KNO Kelly Assouly

Impact op kwaliteit van leven

De impact van tinnitus voor de patiënt verschilt. “Als de patiënt tinnitus alleen ervaart als een geluid in het hoofd, heeft het geen impact op de kwaliteit van leven. Maar tinnitus kan ook zorgen voor slaapproblemen, concentratieproblemen, stress, sociale isolatie, depressie en angst. Soms moet de patiënt zelfs stoppen met werken omdat hij of zij niet in een lawaaierige omgeving kan verblijven.”

Wat betreft depressie is het nog wel de vraag of deze tinnitus veroorzaakt of andersom. Eerder dit jaar bereikten onderzoekers wel al consensus over de onderzoeksdefinitie van tinnitus. Wanneer mensen langer dan 3 maanden last hebben, wordt het beschouwd als chronische tinnitus. Een klinische definitie laat nog op zich wachten.

Therapeutische opties beperkt

Tot op heden zijn de therapeutische opties voor patiënten die hulp zoeken voor tinnitus nog beperkt. Er bestaan alleen behandelingen om de last van tinnitus te verminderen. Zo wordt bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie in Nederland als standaard klinische zorg aangeboden. Het gebruik van een hoortoestel kan worden overwogen als patiënten met tinnitus tevens een gehoorverlies hebben.

“Bij 70% van de patiënten die een cochleair implantaat kregen voor hun gehoorverlies, had het cochleair implantaat een positief effect op de tinnitus”

Review

Een cochleair implantaat wordt bij volwassen met ernstig gehoorverlies gebruikt wanneer een gehoorapparaat niet of onvoldoende helpt. Assouly las in de onderzoeksliteratuur dat patiënten met een cochleair implantaat aangaven dat ze ook minder last hadden van tinnitus. Bij 70% van de patiënten die een cochleair implantaat kregen voor hun gehoorverlies, had het cochleair implantaat een positief effect op de tinnitus. 20% ervoer geen verandering en bij 10% verslechterde de tinnitus. Assouly kon niet uit de studieresultaten afleiden waarom een kleine groep een negatief effect ondervond op de tinnitus. “Daarvoor moeten we meer informatie hebben over de betreffende patiënten.” Deze observatie was voor haar de aanleiding om een systematische review te doen naar de resultaten na cochleaire implantatie voor mensen met tinnitus als hoofdzakelijke klacht. Ze selecteerde zeven prospectieve cohortstudies met 105 patiënten met een enkelzijdig of asymmetrisch gehoorverlies. Zij zag in deze studies op basis van vragenlijsten een significante afname van het leed door tinnitus. Overigens kon Assouly geen soortgelijke studies vinden bij mensen die lijden aan tweezijdig gehoorverlies.

“Als wij bij deze selecte groep een verlichting van de tinnitus kunnen aantonen, dan kunnen we de studie uitbreiden naar andere groepen patiënten”

Primaire tinnitus

De uitkomsten van het review brachten Assouly tot de hypothese dat elektrische stimulatie door een cochleair implantaat mogelijk ook een oplossing is voor patiënten met tinnitus als primaire klacht. Met haar onderzoeksteam startte zij daarvoor – als eerste in de wereld – een gerandomiseerde klinische trial. Het onderzoek loopt nog en nieuwe patiënten kunnen nog aansluiten. Het gaat om volwassenen met ernstige tinnitus en een tweezijdig matig ernstig gehoorverlies, die op basis van dit gehoorverlies nog geen indicatie voor een cochleair implantaat hebben. “Als wij bij deze selecte groep een verlichting van de tinnitus kunnen aantonen, dan kunnen we de studie uitbreiden naar andere groepen patiënten. We kunnen dan stap voor stap zoeken naar een manier om die tinnitus-patiënten te selecteren die baat hebben bij een cochleair implantaat.”  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”