DOQ

E-Health: ‘Alleen succesvol als integraal onderdeel van de zorg’

Steeds meer digitale toepassingen vinden hun weg naar de klinische praktijk. Om de kloof tussen technologie en kliniek te dichten is meer pragmatisch onderzoek in de praktijk nodig, concludeert onderzoeker Laura Kooij in haar proefschrift over digitale transformatie in de ziekenhuiszorg.

Laura Kooij werkte acht jaar als adviseur e-health en projectleider in het Antoni van Leeuwenhoek. Sinds 2018 werkt ze in Rijnstate, Arnhem, momenteel als Manager Innovatie en Zorgtransformatie. Haar promotieonderzoek voerde ze uit aan de Universiteit Twente. “We wilden een bijdrage leveren aan de kennis over de digitale transformatie van de zorg. Daarom hebben we alle onderzoeken zoveel mogelijk in de praktijk gedaan.” Het lastige is dat technologische ontwikkelingen zo snel gaan, dat de uitkomsten van onderzoek naar het gebruik en de adoptie ervan achterblijven, zegt Kooij. “Daarbij gaat het niet alleen om klinische uitkomsten. De vraag hoe de arts of verpleegkundige, de patiënt of de zorgorganisatie met bijvoorbeeld videoconsulting en telemonitoring omgaan, moet ook worden meegenomen.”

Manager Innovatie en Zorgtransformatie Laura Kooij

E-health is meer dan een app downloaden

E-health is niet een stekker in het stopcontact steken of een app downloaden, maar vergt aanpassing van zorgprocessen. Dat bleek onder meer uit het onderzoek naar draagbare, draadloze sensoren in de ziekenhuissetting. Het gebruik van die sensoren verandert het werk van zorgprofessionals, in dit geval de verpleegkundigen, ingrijpend. In plaats van rond te lopen op de afdeling en de klinische blik te gebruiken, moeten zij de indruk die de patiënt op hen maakt aflezen aan data. Voor het onderzoek werd ook aan verpleegkundigen gevraagd wat zij verwachten van het gebruik van sensoren in de thuissituatie. Hoewel het thuis kunnen herstellen voor de patiënt als groot voordeel wordt gezien, hebben verpleegkundigen zorgen over de aansluiting op hun werk in het ziekenhuis, zegt Kooij. “Sommige verpleegkundigen vrezen dat de werklast erdoor wordt vergroot.”

“In ons onderzoek naar videoconsulting bij patiënten met slaapapneu vonden we dat dit niet leidt tot betere resultaten van gebruik van een slaapmasker. Patiënten gaven echter ook aan tevreden te zijn met videoconsulten.”

Invloed op ‘zelf-effectiviteit’

Een belangrijke uitkomstmaat voor onderzoek naar digitale toepassingen is in hoeverre het gebruik ervan de ‘zelf-effectiviteit’, het vertrouwen dat je bekwaam in iets bent, van patiënten beïnvloedt. “In ons onderzoek naar videoconsulting bij patiënten met slaapapneu vonden we dat dit niet leidt tot betere resultaten van gebruik van een slaapmasker. Videoconsult kan echter wél een goede manier zijn om deze patiënten te ondersteunen. Patiënten gaven ook aan tevreden te zijn met videoconsulten.”

Start meteen een pragmatisch onderzoek. Dus niet alleen naar de klinische uitkomsten, maar ook naar andere uitkomstmaten, zoals technologie-acceptatie en digitale vaardigheden van arts en patiënt”

Klein beginnen

Hoe kunnen zorgprofessionals en organisaties ervoor zorgen dat de introductie van monitoring met devices, zoals slimme pleisters, succesvol verloopt? “Door klein te beginnen”, adviseert Kooij. “Met een pilot voor een kleine patiëntengroep. Of door te starten in het ziekenhuis, en dan in de thuissituatie. Maar bovenal door meteen een pragmatisch onderzoek te starten. Dus niet alleen naar de klinische uitkomsten, maar ook naar andere uitkomstmaten, zoals technologie-acceptatie en de digitale vaardigheden van arts en patiënt.” Dat laatste aspect was cruciaal bij de studie naar het gebruik van een app voor COPD-patiënten die waren ontslagen uit het ziekenhuis na een longaanval om thuis hun gezondheid te monitoren. “Al bij de inclusie van patiënten bleek dat ruim 70% werd uitgesloten van deelname, waarvan bijna de helft vanwege een gebrek aan digitale vaardigheden, toegang tot een mobiel apparaat of internet. Van de mensen die de app wel gebruikten, zagen we het gebruik in de loop van de acht weken dat het onderzoek liep, fors afnemen. De app mag dan vernuftig in elkaar zitten, voor de meeste patiënten was het dus geen geschikte methode.”

“In de zorg is evidence natuurlijk ontzettend belangrijk, maar het gaat wél om innovatie. Het is nieuw, dus die evidence zal gaandeweg moeten worden vergaard”

Het is nooit af

Eigenlijk moeten we elke nieuwe e-health-toepassing beschouwen als een traject dat nooit helemaal af is, zegt Kooij. “In de zorg is evidence natuurlijk ontzettend belangrijk, maar het gaat wél om innovatie. Het is nieuw, dus die evidence zal gaandeweg moeten worden vergaard. ”In de zes jaar dat haar promotieonderzoek plaatsvond zag Kooij informatie- en communicatietechnologie, zoals het patiëntenportaal, steeds meer ingeburgerd raken. Dat zal de komende tijd ook gebeuren met monitoring devices, voorspelt ze. “De zorg zal zich steeds meer verplaatsen van het ziekenhuis naar de eigen omgeving, met een grotere rol voor data-analyse en kunstmatige intelligentie. Ik ben daar ontzettend benieuwd naar. Kunnen we die data in een model gieten dat voorspelt wanneer een patiënt achteruitgaat? En of videoconsulting volstaat, of dat iemand naar het ziekenhuis moet komen? Die verplaatsing van de zorg zal het werk van zorgprofessionals ingrijpend veranderen. Daarom moet iedereen, van patiënt tot ziekenhuismanager, bij dat proces betrokken worden.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx