Peniskanker: op tijd ontdekken maakt het verschil

mm
redactie
Redactioneel,
12 maart 2021

“Peniskanker is een zeldzame urologische aandoening, daarom was het eigenlijk raar dat er tot voor kort twee verschillende internationale richtlijnen zijn geweest, een Europese en een Amerikaanse.” Dat zegt Oscar Brouwer, uroloog in het AVL met speciaal aandachtsgebied peniskanker.

Peniskanker is een zeldzame kanker. Zo’n 170 mannen per jaar ontwikkelen het. Het AVL is het enige (NFU) erkende expertisecentrum voor peniskanker in Nederland, en ziet ongeveer negentig procent van de patiëntenpopulatie met peniskanker, zo’n 150 nieuwe patiënten per jaar. Als de kanker op tijd ontdekt wordt en patiënten op tijd worden doorgestuurd, is de ziekte meestal nog te genezen en is er vaak nog een penissparende behandeling mogelijk.
Daarom is het van belang dat mannen hun eigen penis regelmatig onderzoeken en dat (huis)artsen weten wanneer ze moeten verwijzen naar een dermatoloog of uroloog. Oscar Brouwer, uroloog in het AVL met speciaal aandachtsgebied peniskanker, is voorzitter van de Europese richtlijnencommissie voor peniskanker (EAU).

(Foto: Pixabay)

Update richtlijn

Hij zegt: “Peniskanker is een zeldzame urologische aandoening, daarom was het eigenlijk raar dat er tot voor kort twee verschillende internationale richtlijnen zijn geweest, een Europese en een Amerikaanse. De Europese richtlijn is al enkele jaren aan een update toe. Samen met een gezamenlijk panel vanuit Europa en Amerika werken we nu aan een update van deze richtlijn, een spannende ontwikkeling en een hele uitdaging. Ik ben benoemd tot kartrekker van de commissie, en dat is een hele eer. Daarnaast zit het AVL ook in een netwerk van Europese expertisecentra waarin ik het ziekenhuis vertegenwoordig op het gebied van peniskanker (eUROGEN, EURACAN). Zo dragen we onze kennis uit in de rest van Europa én blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.”

HPV-virus

Het HPV-virus is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van peniskanker, maar ook voor vulva-, mondholte-, anus-, en baarmoederhalskanker, allemaal zeldzame kankers. Een andere zeldzame urologische tumor is teelbalkanker.

Bron: AVL
, , ,
Deel dit artikel