Psychiater dr. Kruisdijk: ‘Bewegen in klinische psychiatrie verbetert gezondheid en kwaliteit van leven’

mm
redactie
Redactioneel,
5 februari 2020

Het toevoegen van beweging aan standaardtherapie bij ernstig depressieve ggz-patiënten heeft een groot positief effect op de gezondheid. De stimulans naar lichte activiteit bij patiënten met schizofrenie verbetert de kwaliteit van leven. Dat concludeert psychiater dr. Frank Kruisdijk.

Het effect van bewegen bij ernstig depressieve patiënten in de gespecialiseerde ggz is in beperkte mate hoogwaardig onderzocht. Aanvullend onderzoek bleek noodzakelijk. In de ‘Effort-D studie’ is bij de helft van de 48 deelnemende patiënten bewegingstherapie toegevoegd aan de standaardbehandeling.

Psychiater Frank Kruisdijk

Intensieve begeleiding

Deze beweeggroep volgde een trainingsschema met hardlopen of Nordic Walking. De toegevoegde beweging bleek geen extra verbeterend effect op de mate van depressie te hebben, maar wel op fitheid en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Mensen met relatief ernstige depressie houden de beweegtherapie vaak niet vol. Intensieve begeleiding vanaf de start van beweegtherapie is essentieel.

Schizofrenie

Een studie naar het beweegpatroon van patiënten met ernstige psychiatrische aandoening, veelal schizofrenie, toont dat het percentage stilzitten zonder te slapen onder deze groep aanzienlijk is: 84% brengt de dag zittend door. Door vaker licht intensief te bewegen ervaren patiënten een hogere kwaliteit van leven. Een stimulerende behandelomgeving is daarbij van grote waarde.

Bron: VUMC
, ,
Deel dit artikel