Samen de IBD-zorg verbeteren

mm
Patrick Marx
Redactioneel,
12 april 2023

Zorgverleners in de zeven Santeon ziekenhuizen houden elkaar een spiegel voor. Ze vergelijken hun zorg om ervan te leren. “Door binnen het samenwerkingsverband open onze data te vergelijken, ontdekken we verbeterpunten en door deze aan te pakken verbeteren we samen daadwerkelijk onze zorg”, zegt MDL-arts Evelyne Verweij van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Hun verbeterproject heet dan ook Samen Beter.

Uit de laatste gezamenlijke analyse bleek dat redelijk wat IBD-patiënten van het Maasstad Ziekenhuis de SEH bezoeken. “We zochten uit hoe dit kan”, zegt Evelyne Verweij. “Het bleek dat een deel van de patiënten strikter poliklinische controle nodig hadden. Nu belt een IBD-verpleegkundige de meest zieke mensen 2-3 keer per week zodat we snel actie kunnen nemen als blijkt dat het niet goed gaat. Zo voorkomen we een opname via de SEH.”

“Er zijn ziekenhuizen die veel biologicals voorschrijven en er zijn er die juist weinig voorschrijven. Wie heeft dan gelijk, de uitschieters omlaag of omhoog?”

MDL-arts Evelyne Verweij

Beste jongetje

Met Samen Beter proberen de ziekenhuizen de kwaliteit van zorg en de zorguitkomsten op hetzelfde niveau te krijgen. Verweij: “We zien dat de uitkomsten van de Santeon ziekenhuizen naar het midden bewegen.” Naar het midden, zegt Verweij, maar waarom niet naar de top, naar de beste van de klas? “De vraag is wat het beste van de klas is”, antwoordt ze. “Er zijn ziekenhuizen die veel biologicals voorschrijven en er zijn er die juist weinig voorschrijven. Wie heeft dan gelijk, de uitschieters omlaag of omhoog? De waarheid zal

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel