DOQ

Samen de IBD-zorg verbeteren

Zorgverleners in de zeven Santeon ziekenhuizen houden elkaar een spiegel voor. Ze vergelijken hun zorg om ervan te leren. “Door binnen het samenwerkingsverband open onze data te vergelijken, ontdekken we verbeterpunten en door deze aan te pakken verbeteren we samen daadwerkelijk onze zorg”, zegt MDL-arts Evelyne Verweij van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Hun verbeterproject heet dan ook Samen Beter.

Uit de laatste gezamenlijke analyse bleek dat redelijk wat IBD-patiënten van het Maasstad Ziekenhuis de SEH bezoeken. “We zochten uit hoe dit kan”, zegt Evelyne Verweij. “Het bleek dat een deel van de patiënten strikter poliklinische controle nodig hadden. Nu belt een IBD-verpleegkundige de meest zieke mensen 2-3 keer per week zodat we snel actie kunnen nemen als blijkt dat het niet goed gaat. Zo voorkomen we een opname via de SEH.”

“Er zijn ziekenhuizen die veel biologicals voorschrijven en er zijn er die juist weinig voorschrijven. Wie heeft dan gelijk, de uitschieters omlaag of omhoog?”

MDL-arts Evelyne Verweij

Beste jongetje

Met Samen Beter proberen de ziekenhuizen de kwaliteit van zorg en de zorguitkomsten op hetzelfde niveau te krijgen. Verweij: “We zien dat de uitkomsten van de Santeon ziekenhuizen naar het midden bewegen.” Naar het midden, zegt Verweij, maar waarom niet naar de top, naar de beste van de klas? “De vraag is wat het beste van de klas is”, antwoordt ze. “Er zijn ziekenhuizen die veel biologicals voorschrijven en er zijn er die juist weinig voorschrijven. Wie heeft dan gelijk, de uitschieters omlaag of omhoog? De waarheid zal waarschijnlijk in het midden liggen. Wie heel veel voorschrijft, schrijft waarschijnlijk te veel voor en andersom.”
De tweejaarlijkse analyse omvat altijd drie basisitems; SEH-bezoeken, biologicals en diagnostiek. Behalve naar deze items, kijken de zorgverleners elke keer naar een ander onderwerp, om ook daar een verdiepingsslag te maken. De laatste keer was dit onderwerp bloedarmoede bij IBD-patiënten. “Een van de Santeon ziekenhuizen maakte een analyse over dit onderwerp die wij ook in Rotterdam toepasten”, zegt Verweij. “Het bleek dat we het Hb-gehalte goed meten, maar niet vaak genoeg met ijzersuppletie startten. Door dit inzicht zijn we het nu beter gaan doen.”

“De arts kan wel vinden dat het goed gaat met de patiënt, maar denkt de patiënt er zelf ook zo over?”

PROMs

Het volgende verdiepingsonderwerp worden Patient Reported Outcome Measures of PROMs. Enerzijds willen de MDL-artsen meer grip op de mening van de patiënt krijgen. “De arts kan wel vinden dat het goed gaat met de patiënt, maar denkt de patiënt er zelf ook zo over?” vraagt Verweij zich af. Anderzijds moeten de PROMs helpen om de zorg van de zeven ziekenhuizen beter vergelijkbaar te maken. “Als een ziekenhuis bijvoorbeeld meer biologicals gebruikt dan de anderen, kan dat vanuit kostenaspect minder wenselijk zijn. Maar misschien is het zo dat de kwaliteit van leven bij de patiënten van dit ziekenhuis wel veel hoger ligt, juist door het vaker voorschrijven van biologicals. Nu kunnen we deze vraag niet beantwoorden. Door subjectieve (PROMs) en objectieve (Montrealscore) gegevens over de patiënten mee te nemen, hopen wij onderlinge verschillen beter te kunnen verklaren.”
De voordelen van Samen Beter zijn legio, ze dragen bij aan het verbeteren van de zorg en het reduceren van kosten. De patiënt heeft hier uiteindelijk het meeste baat bij. Zo blijkt uit Samen Beter dat de voorkeur voor onderzoek bij het ene ziekenhuis colonoscopie is en bij het andere ziekenhuis meting van calprotectine. “De vraag is dan wie het beter doet”, zegt Verweij. “We kijken hierbij ook naar het perspectief van de patiënt en die zal de voorkeur geven aan een fecesonderzoek boven een colonoscopie.”

“Daarin schuilt de meerwaarde van de onderlinge vergelijking. Je houdt elkaar een spiegel voor.”

Meerwaarde

Volgens Verweij kweekt Samen Beter bewustwording bij zorgverleners over de eigen werkwijze in relatie tot die van collega’s in andere ziekenhuizen. “Daarin schuilt de meerwaarde van de onderlinge vergelijking. Je houdt elkaar een spiegel voor. Wij vergelijken de zorg binnen de Santeon ziekenhuizen, maar dit kan natuurlijk binnen elk samenwerkingsverband. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat je niet bang bent om je data binnen het samenwerkingsverband te delen zodat je van elkaar kunt zien hoe gepresteerd wordt.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”