Veelbelovende ontwikkeling in de behandeling van beruchte infectieziekte

mm
redactie
Redactioneel,
15 mei 2020

Een tamelijk onbekende maar beruchte bacterie veroorzaakt wereldwijd steeds meer besmettingen. Het gaat om Mycobacterium abscessus, een familielid van de bacterie die tuberculose veroorzaakt – het wordt dan ook een Niet-Tuberculeuze Mycobacterie infectie genoemd.

(Foto: Pixabay)

Tigecycline

De bacterie is berucht omdat hij moeilijk te behandelen is. Maar 45% van de patiënten geneest, zelfs met kuren van 4 tot 5 antibiotica. Tigecycline is een van de weinige antibiotica die werkt, een oud maar zeer giftig middel dat via een injectie wordt toegediend.

Nieuwe manier van toediening

De onderzoeksgroep van arts-microbioloog Jakko van Ingen heeft nu in twee studies met muizen aangetoond dat een nieuwe manier van tigecycline toedienen de kansen op genezing eindelijk kan verbeteren. Door het middel te inhaleren genazen alle muizen op één na, en tolereerden zij het middel ook beter.

Een dergelijk effect is voor deze bacterie nooit eerder vertoond, en biedt een aanloop naar het testen van deze methode in mensen. Een fase 1 klinische studie om dit te gaan doen was al gepland, maar door het coronavirus ligt dat voorlopig stil.

Bron: RadboudUMC
, ,
Deel dit artikel