Vijf jaar voor de diagnose hersenkanker al veranderingen in het bloed

mm
redactie
Redactioneel,
2 juni 2017

 

Vijf jaar voordat er bij hersenkanker zichtbare symptomen zijn, kun je al veranderingen waarnemen in de immuun activiteit. Deze zijn te meten aan de hand van bepaalde cytokines in het bloed, aldus recent onderzoek van assistent professor Judith Schwarzbaum van de Ohio State Universiteit in Amerika, et al. De resultaten van het onderzoek staan in het vlakblad PLOS ONE.

“Interacties tussen cytokines (eiwitten) die informatie doorspelen van en naar de andere immuuncellen worden verzwakt door het bloed van hersenkankerpatiënten, dit gebeurt al zo’n 5 jaar voor de feitelijke diagnose”, aldus Schwarzbaum. Die informatie kan mogelijk leiden tot een vroegere diagnose van hersenkanker.

Tumorontwikkeling
Het onderzoek was gericht op gliomen, dat betreft zo’n 80% van alle neurologische kankers. De gemiddelde overleving van deze vorm van kanker is 14 maanden. De symptomen lopen uiteen van hoofdpijn, geheugenverlies, veranderingen in persoonlijkheid, slecht zicht en moeite met praten. De kanker wordt vaak binnen drie maanden na het krijgen van deze klachten geconstateerd. De tumor is dan al in een gevorderd stadium.
Het is belangrijk om de vroege stadia van de tumorontwikkeling te identificeren. “We hopen dat we dan een vroegere interventie kunnen doen om de kanker te behandelen. Wanneer je de vroege stappen in kaart brengt, is het mogelijk om in de toekomst de tumorgroei eerder en gerichter te remmen”, meent Schwarzbaum. “Bloedtesten afnemen bij mensen zonder symptomen, is niet praktisch. Het onderzoek zou echter kunnen leiden tot technieken waarbij hersenkanker eerder vastgesteld kan worden, en dus effectiever in een vroeg stadium zijn te behandelen.”

Allergie
De wetenschappers onderzochten het bloed van 974 mensen. De helft van deze mensen hadden een diagnose hersenkanker, binnen het jaar na bloedafname. Door eerder onderzoek dat Schwarzbaum deed naar de relatie tussen allergie en hersenkanker, was ze geïnteresseerd in ‘cytokines’. Dat zijn eiwitten die met elkaar communiceren en betrokken zijn bij een immuunrespons van het lichaam. In haar eerdere werk zag zij dat allergie een beschermend effect heeft op hersenkanker. Bij deze studie werden 277 verschillende cytokines in het bloed onderzocht. Ze zag minder cytokine-interacties in het bloed van mensen die kanker ontwikkelen. Er was een duidelijke verzwakte interactie in de groep die hersenkanker ontwikkelde. Mogelijk speelt dit een rol in de ontwikkeling het groeien van tumoren. De rol van cytokines bij kanker is belangrijk, omdat het een belangrijke rol kan spelen bij de strijd tegen de tumorontwikkeling. Maar bepaalde cytokinen kunnen ook een negatief effect hebben en immuunsysteem onderdrukken.

Tumoren
De wetenschappers vonden een handjevol cytokines die mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van een glioom. De resultaten van de studie moeten echter verder worden onderzocht en vertaald naar praktische toepassingen en andere vormen van kanker. Volgens Schwarzbaum kunnen cytokinen namelijk ook een rol spelen bij de ontwikkeling van andere tumoren.

Bron: PLOS ONE

Afbeelding: Glioom: Blondis at English Wikipedi

AUTEUR: LENNARD BONOPART

 

,
Deel dit artikel