DOQ

Onderzoek: Wat doet bacteriële meningitis met de hersenen?

De verschillende ziekteverwekkers voor hersenvliesontsteking of meningitis zijn te herkennen met weefselonderzoek van de hersenen. Zo blijkt dat vasculaire ontsteking geen centrale rol speelt bij het ontstaan van schade aan de hersenen als de bacterie pneumokokken meningitis veroorzaakt. Dierenmodellen voor bacteriële meningitis zijn nuttig maar reproduceren niet alle aspecten van ziekte bij de mens, zoals vaatontsteking.

(Foto: Pixabay)

Hersenschade

Dit zegt Joo Yeon Engelen-Lee in haar proefschrift waarin ze heeft gekeken naar bacteriële meningitis: wat is het mechanisme waardoor hersenschade ontstaat? Zijn er verschillen in patronen van schade tussen verschillende ziekteverwekkers? Verder wilde ze weten hoe representatief diermodellen zijn voor ziekte bij de mens en wat het meest geschikte model is voor toekomstig onderzoek.

Histopathologische kenmerken

Bij bacteriële meningitis zijn er histopathologische kenmerken die specifiek zijn voor bepaalde verwekkers. Het identificeren van deze specifieke kenmerken is belangrijk omdat het bij kan dragen aan de kennis over de pathofysiologie van weefelschade door de diverse verwekkers. Mogelijk kan dit leiden tot het ontwikkelen van nieuwe, meer effectieve behandelingen. 

Vaatontsteking

Ook de gegevens uit de literatuur lijken te ondersteunen dat vaatontsteking cruciaal is in de pathofysiologie en dat het remmen van deze ontsteking en het herstellen van de integriteit van de bloedvaten een belangrijk focus is voor nieuwe therapie bij pneumococcenmeningitis.

Klik hier voor het proefschrift

Bron: UvA
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


0
Laat een reactie achterx