DOQ

Levensloop­geneeskunde: Reinier de Graaf kijkt met brede blik naar mensen

Een kansrijke start, zo gezond mogelijk ouder worden, een brede blik op de levens van patiënten. Het zijn trefwoorden bij het concept levensloopgeneeskunde waarop het Reinier de Graaf Gasthuis zich de komende jaren focust. Het nieuwe Behandelcentrum Voorburg, geopend sinds 1 februari, speelt daarbij een belangrijke rol. “Onze zorgprofessionals hier zetten zich ervoor in mensen in de regio Leidschendam-Voorburg langer gezond te houden”, zegt directievoorzitter prof. dr. Carina Hilders van het Reinier de Graaf Gasthuis.

Ziektes voorkomen en de gezondheid bevorderen van mensen in elke levensfase. Nee, levensloopgeneeskunde is geen medisch specialisme, stelt Hilders, het is eerder een visie op hoe we er als samenleving voor zorgen dat iedereen zo lang mogelijk gezond blijft. “Er is zeven jaar verschil in overlijden tussen mensen met een hoge en een lagere sociaaleconomische status. Dat verschil is zelfs zeventien jaar als het gaat om chronisch ziek zijn. De gezondheidszorg blijkt minder toegankelijk als je in het verkeerde postcodegebied bent geboren.”

Directievoorzitter prof. dr. Carina Hilders

Eerste levensjaren

Een van de doelstellingen van levensloopgeneeskunde is om dat te voorkomen. “We willen dat iedereen een kansrijke start heeft, en dat ieder kind zich zo gezond mogelijk kan ontwikkelen in de eerste levensjaren. Zodat je ook gegarandeerd bent van gezondheid op latere leeftijd.”

“Als je weet wat je kunt verwachten in het leven van mensen op basis van events uit hun verleden, kun je daarop anticiperen”

Zwangerschapsvergiftiging

Want dát is de crux van levensloopgeneeskunde, dat meer dan in de reguliere gezondheidszorg een verbinding wordt gelegd tussen de voorgeschiedenis van de patiënt en hoe die een voorspeller kan zijn voor diens gezondheid op latere leeftijd. “Als je weet wat je kunt verwachten in het leven van mensen op basis van events uit hun verleden, kun je daarop anticiperen. We weten bijvoorbeeld dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, tijdens hun overgang een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. We doen daar alleen niks mee. Het zou daarom goed zijn als we hen adviseren om hier tijdens hun overgang alert op te zijn en bij klachten naar de huisarts te gaan.”

Laag geboortegewicht

Nog een voorbeeld. “We vragen bij de eerste anamnese van een nieuwe patiënt nooit wat diens geboortegewicht was. Terwijl we weten dat een kind met een te laag geboortegewicht meer risico’s loopt op ziekten en complicaties op latere leeftijd. Als we dat tijdig uitvragen, kunnen we hierop anticiperen, in de vorm van preventie en begeleiding. We doen dat te weinig.”

Consult bij de cardioloog

Levensloopgeneeskunde is de rode draad binnen alle locaties van het Reinier de Graaf Gasthuis, maar in het nieuwe behandelcentrum staat het concept centraal. “De juiste zorg op de juiste plek én op het juiste moment, dat is het uitgangspunt van het centrum. We bereiden vrouwen met een zwangerschapswens voor op een optimale zwangerschap. Bijvoorbeeld door hen te informeren over het belang van gezond eten, niet roken, afvallen. Vrouwen met een verleden van zwangerschapsvergiftiging nodigen we rond hun 50e uit voor een consult bij de cardioloog. Zo willen we er zijn op alle momenten in het leven die ertoe doen voor mensen. En ja, alle zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar.”

“De huisarts, de gemeente, zij weten veelal beter hoe ze patiënten kunnen helpen dan wij”

Bescheiden rol

Om levensloopgeneeskunde van de grond te krijgen, is samenwerking met alle regiopartners cruciaal. “De huisarts, de gemeente, zij weten veelal beter hoe ze patiënten kunnen helpen dan wij. Denk aan huisvesting vinden, mantelzorg organiseren of hulp bij financiële problemen. Dat vraagt om goede afstemming én een bescheiden rol van het ziekenhuis. Wij kunnen niet alles.”

Onderzoek

Vanuit het behandelcentrum wordt ook onderzoek gedaan naar levensloopgeneeskunde, samen met het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft. “Denk aan onderzoeksvragen als: hoe kunnen we mensen uit de lagere sociaaleconomische klasse beter bereiken? Maar ook: kan levensloopgeneeskunde bijdragen aan een meer doelmatige én toekomstbestendige gezondheidszorg?”

Loopbaanontwikkeling

Levensloopgeneeskunde, dat gaat óók over een goede gezondheid van alle zorgmedewerkers, benadrukt Hilders. “We willen dat levensloopgeneeskunde bijdraagt aan gezonde, tevreden werknemers. Dat betekent dat we hen begeleiden bij loopbaanontwikkeling, dat medewerkers deelnemen aan leefstijlprogramma’s, maar dat we ook de basis goed op orde hebben. Dat de werkdruk niet te hoog is, dat er voor alle werknemers voldoende parkeerplekken zijn.”

“Hoe beter je als zorgverlener in je vel zit, hoe beter je kunt zorgen voor de patiënt”

Holistische blik

De gezondheidszorg is nooit goed geweest in de zorg voor haar werknemers, constateert Hilders. “Het wordt tijd dat we dat veranderen. Want hoe beter je als zorgverlener in je vel zit, hoe beter je kunt zorgen voor de patiënt. Die holistische blik, niet alleen gericht op de patiënt, maar ook op het welzijn van onze werknemers, dát is voor mij levensloopgeneeskunde.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx