DOQ

Beter en sneller op de hoogte van actuele problemen Parkinson­­patiënt

De SanaCoach Parkinson is ontwikkeld om het beloop van de ziekte van Parkinson op afstand te monitoren. Het is al gebleken dat dit leidt tot efficiëntere zorg met minder ziekenhuisbezoeken en gelijkblijvende zorgkwaliteit. De meerwaarde van de applicatie wordt nu ook wetenschappelijk onderzocht, vertelt dr. Gerrit Tissingh, neuroloog in Zuyderland. “Veel patiënten komen nu nog te vaak onnodig in het ziekenhuis. Het zou fantastisch zijn als we dat kunnen verminderen.”

De basis van de SanaCoach Parkinson is een driemaandelijkse gezondheidscheck via een uitgebreide vragenlijst over klachten bij Parkinson. Bij toename van klachten wordt de patiënt tijdelijk extra in de gaten gehouden. “We krijgen hiermee een goed beeld van verschillende onderdelen van de ziekte”, zegt Tissingh. “Patiënten met wie het goed gaat, hoeven we niet te zien in het ziekenhuis.”

Neuroloog dr. Gerrit Tissingh

Individueel zorgplan inzien

De applicatie is ook bedoeld om voorlichting en educatie te geven aan patiënten. Zij hebben eveneens de mogelijkheid het individueel zorgplan in te zien. Dat geeft meer betrokkenheid bij het zorgproces. De zorgverlener is via de SanaCoach Parkinson beter en sneller op de hoogte van actuele problemen, wat mogelijke complicaties kan voorkomen.

“Veel patiënten komen meerdere keren per jaar naar het ziekenhuis, terwijl dat niet altijd nodig is”

Meer proactieve zorg

De ontwikkeling van de applicatie begon bijna tien jaar geleden, als samenwerking tussen Zuyderland en ict-bedrijf Sananet. Parkinson leent zich goed voor continue monitoring, vertelt Tissingh. “Het is een complexe en progressieve ziekte, met soms snel schommelende problemen. Veel patiënten komen meerdere keren per jaar naar het ziekenhuis, terwijl dat niet altijd nodig is en we veelal niet weten wat daartussen gebeurt. De zorg is vaak reactief, maar we willen proactieve zorg kunnen verlenen en bij verslechtering snel iets kunnen doen.”

Zelfmanagement

De SanaCoach Parkinson is een applicatie voor de pc, tablet of mobiele telefoon. Doel is meer zelfmanagement, ziekte-inzicht en betrokkenheid voor de patiënt, en daarnaast meer efficiëntie en zorg op maat. Er zijn ruim 300 gebruikers. Al in april 2016 verscheen een artikel in Medisch Contact, naar aanleiding van een onderzoek met 133 Parkinsonpatiënten uit Zuyderland en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein die een jaar lang waren gevolgd. De conclusie: de meeste patiënten zagen meerwaarde van de applicatie en gebruik ervan heeft geen invloed op de ervaren kwaliteit van de zorg. Het aantal polikliniekbezoeken en telefoontjes ‘tussendoor’ van patiënten nam af. Dit laatste is ook recent aangetoond.

“Via de berichtenfunctie kunnen patiënten ons eenvoudig een berichtje sturen binnen een goed beveiligde omgeving”

Minder telefoontjes

“We zien de patiënten minder vaak, maar hebben via de applicatie wel goed contact met hen en kunnen hen goed monitoren”, aldus Tissingh. “Via de berichtenfunctie kunnen patiënten ons eenvoudig een berichtje sturen binnen een goed beveiligde omgeving. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Het voorkomt veel, soms tijdrovende telefoontjes naar de polikliniek.”

Wetenschappelijk aantonen

Om de meerwaarde van de applicatie ook wetenschappelijk aan te tonen, is afgelopen najaar de multicenter EPD-implementatiestudie (E-monitoring bij de ziekte van Parkinson) van start gegaan. Het streven is 400 tot 500 patiënten te includeren van het Elkerliek ziekenhuis (Helmond), Meander Medisch Centrum (Amersfoort), Rode Kruis Ziekenhuis (Beverwijk), Zuyderland (Heerlen en Sittard-Geleen) en het OLVG (Amsterdam).

“We gaan allerlei aspecten van het zorggebruik in kaart brengen”

Financiën

“We gaan allerlei aspecten van het zorggebruik in kaart brengen”, zegt Tissingh. “We kijken ook naar knelpunten die er nog zijn, zoals het lezen en beoordelen van de vragenlijsten, de afname van face-to-face-contacten en toename van de tijd achter het beeldscherm. Ook de financiële voors en tegens gaan we gedetailleerd bestuderen. Maar veel patiënten komen nu nog te vaak onnodig in het ziekenhuis. Het zou fantastisch zijn als we dat kunnen verminderen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx