DOQ

Een hete zomer voor de ziekenhuisarts

De komende maanden komt het erop aan. Minister Kuipers wil de opleiding van ziekenhuisartsen niet structureel financieren, zo maakte hij begin juni bekend. Maar de Tweede Kamer floot hem terug. Door een motie waar de overgrote meerderheid mee instemde, wordt de financiering van de opleiding tot ziekenhuisarts opnieuw bekeken.  

Minister Kuipers baseert zich op een evaluatie uit 2018, en dat is volgens Margot van Ingen-Stokbroekx het grote punt in de discussie. Zij is ziekenhuisarts op de Intensieve Samenwerking Afdeling (ISA) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “In de tijd van de evaluatie, werkten er in Nederland ongeveer 15 ziekenhuisartsen, vaak op solistische basis. Het duurde vervolgens een paar jaar voordat het rapport verscheen. In 2020 lieten de NVZ, FMS en NFU in hun reactie weten dat ze achter de opleiding tot ziekenhuisarts staan, maar dat de evaluatiegegevens beperkt zijn en nader onderzoek nodig is.  Nu, weer een jaar later, reageert Kuipers met zijn voornemen om structurele financiering via de het opleidingsfonds, de beschikbaarheidsbijdragen, te weigeren.”

“Het is een gegeven dat de complexe patiënten blijven toenemen: we weten meer, we kunnen meer en patiënten worden steeds ouder”

Ziekenhuisarts Margot van Ingen-Stokbroekx

Afdeling Intensieve Samenwerking

De opleiding tot ziekenhuisarts bestaat in Nederland pas sinds 2012 en wordt tot nu toe bekostigd via een tijdelijke subsidie van VWS en door de ziekenhuizen zelf. Inmiddels zijn er 75 ziekenhuisartsen opgeleid. Ze werken verspreid over circa 20 ziekenhuizen en zorginstellingen. Soms vormen ze een eigen vakgroep, zoals in Bernhoven. Op andere plekken maken ze deel uit van een specialistische vakgroep.  De ISA van het Jeroen Bosch Ziekenhuis waar Van Ingen-Stokbroekx werkt, is ontstaan tijdens de coronapandemie. “De nauwe samenwerking tussen geriaters, cardiologen, internisten en longartsen werkte zo goed, daar wilden we structureel iets mee doen. In zes weken hebben we deze afdeling opgezet.”

Oudere multimorbide patiënt

In totaal werken er nu vier ziekenhuisartsen in Jeroen Bosch Ziekenhuis, waarvan twee op de ISA. De afdeling richt zich inmiddels niet meer alleen op Corona, maar op de oudere multimorbide patiënt. Een patiëntengroep die snel groeit. “Vijf jaar geleden, toen ik begon als ziekenhuisarts, lagen er op de interne geneeskunde maximaal drie patiënten met een complex ziektebeeld. Nu liggen er op onze ISA structureel 12. Het is een gegeven dat die stijging blijft toenemen: we weten meer, we kunnen meer en patiënten worden steeds ouder.”

“Een chirurg moet ingewikkelde operaties kunnen uitvoeren, veel ingewikkelder dan tien jaar geleden. Verwacht dan niet dat deze ook nog alle bijkomende problemen behandelt”

Generalist naast superspecialist

Kuipers stelt dat iedere specialist een vorm van basiskennis moet hebben. Van Ingen-Stokbroekx ziet dat dat in de praktijk geen realiteit is. “Artsen specialiseren zich alleen maar meer. Begrijpelijk, een chirurg moet super ingewikkelde operaties kunnen uitvoeren, veel ingewikkelder dan tien jaar geleden. Verwacht dan niet dat de chirurg ook nog alle bijkomende problemen behandelt, laat staan het beleid bij en na ontslag.”
En juist daar zit de kracht van ziekenhuisartsen. Zij overzien het geheel, coördineren, leveren laag-complexe zorg, overleggen met de betrokken specialisten, met de huisarts en zorgen dat artsen in opleiding niet ingezet worden voor algemene taken. Vanaf de werkvloer zijn de geluiden positief. Bovendien blijkt uit verschillende steekproeven dat ook de patiënt tevreden is. Voor alle medische zaken heeft die alleen nog maar te maken met één vertrouwd gezicht.

“Op de werkvloer worden we volledig serieus genomen, maar binnen het zorgstelsel tellen we nog niet echt mee”

Positie

Efficiënter en goedkoper dus? “Dat is zeker het geval”, meent Van Ingen-Stokbroekx. “Alleen kost het tijd om dat aan te tonen. Wij kunnen bijvoorbeeld geen DBC’s openen zodat het financiële effect zich moeizaam laat aftekenen. “De afwijkende positie van de ziekenhuisarts blijkt ook uit het feit dat Van Ingen-Stokbroekx met haar AGB-code geen verwijzing voor de fysiotherapeut kan afgeven. “Op de werkvloer worden we volledig serieus genomen, maar binnen het zorgstelsel tellen we nog niet echt mee.”
De structurele financiering van de opleiding zou daar verandering in kunnen aanbrengen. Van Ingen-Stokbroekx en de Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde (VvZG) vinden dat de financiering uit de beschikbaarheidsbijdrage moet komen, waar alle medische vervolgopleidingen uit betaald worden.

“Als de vakgroep verdwijnt en gaat de tot nu toe geïnvesteerde 32 miljoen in rook op”

Kapitaalvernietiging

Hoe het onderzoek dat met de motie is afgedwongen, gaat plaatsvinden, weet Van Ingen-Stokbroekx nog niet. Maar de komende weken zullen sowieso in het teken staan van data verzamelen om de meerwaarde van de ziekenhuisarts aan te tonen. “Met die gegevens willen we opnieuw gaan praten met onder meer zorgverzekeraars, de NZA, verschillende wetenschappelijke verenigingen en de patiëntenfederatie.
Wordt de opleiding niet opgenomen in het opleidingsfonds, dan zullen de ziekenhuizen de opleidingskosten waarschijnlijk permanent en volledig overnemen. “Dan zal het vak verdwijnen en gaat de tot nu toe geïnvesteerde 32 miljoen in rook op. Maar ik voorspel dat over enkele jaren opnieuw een opleiding tot ziekenhuisarts wordt opgericht. Multimorbiditeit neemt alleen maar toe. En als een probleem toeneemt, moet je de oplossing niet met het badwater weggooien.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx