De online huisarts: toegankelijke zorg voor iedereen

mm
Jessica Brussee
Redactioneel,
23 maart 2022

Het tekort aan huisartsen maakt het steeds moeilijker om alle inwoners in Nederland van huisartsenzorg te voorzien. Online huisartsenpraktijk Arene probeert dit probleem op een innovatieve manier op te lossen. DOQ sprak met Lennard van Dongen, huisarts in Etten-Leur en één van de vier initiatiefnemers.

“Door online huisartsenzorg creëer je natuurlijk niet meer capaciteit, maar kun je de bestaande capaciteit wel beter benutten”, legt van Dongen uit. “Allereerst door de huisartsenzorg efficiënter in te zetten. Hiervoor maken we gebruik van beeldbellen en e-consulten. Voor dit laatste beantwoorden we schriftelijk vragen van patiënten via een beveiligde app of webapplicatie. Dit biedt een flexibele manier om contact te leggen en bespaart tijd. Daarnaast kun je door online huisartsenzorg de beschikbare capaciteit herverdelen. In sommige regio’s in Nederland zijn de tekorten aan huisartsen groter dan in andere. Fysieke huisartsenzorg kun je niet zomaar inzetten in een andere regio. Met online zorg is dit wel mogelijk. Arts en patiënt hoeven zich immers niet op dezelfde plaats te bevinden.”

Huisarts Lennard van Dongen

60% zorgvragen digitaal afhandelen

In een deel van de gevallen is toch een fysiek consult nodig. Van Dongen: “Naar schatting kunnen we zo’n 60% van de zorgvragen digitaal afhandelen. Voor patiënten die een fysiek consult nodig hebben maken we afspraken met huisartsenpraktijken in de regio. Die vormen ons netwerk. Zonder deze regionale netwerkpraktijken kunnen we geen goede online zorg verlenen.”

Start in eigen praktijk

Van Dongen en zijn collega’s werken

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel