Huisarts Wind over die ene patiënt: ‘Had ze nog geleefd als ik het anders had gedaan?’

mm
Reinold Vugs
Redactioneel,
24 oktober 2017

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Huisarts Jurriën Wind denkt nog regelmatig met onzekerheid terug aan een patiënte die overleed aan kanker. “Ze had klachten, er is een diagnose gesteld maar uiteindelijk is de kanker die het bleek te zijn, te lang buiten beeld gebleven en is ze na een kort ziekbed overleden.”

Huisarts Jurriën Wind heeft zich toegelegd op het steriliseren van mannen in zijn sterilisatiepraktijk ‘de vasman’ in Wijk en Aalburg en Eindhoven, en hij is daarnaast waarnemend huisarts in Tilburg. “Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met steriliseren in de eerste lijn en dat heeft een grote vlucht genomen”, vertelt hij. Voor zijn verhaal over een vrouwelijke patiënt die hem altijd is bijgebleven, gaan we een stuk terug in de geschiedenis.

Indrukwekkend proces

Het begon met haar man, zegt Wind. “Hij had prostaatkanker en raakte op een gegeven moment bedlegerig. Ze hadden een christelijke achtergrond, euthanasie was niet bespreekbaar en een morfinepomp om de pijn te bestrijden evenmin. De man raakte comateus en bleef uiteindelijk nog meer dan twee weken leven. Je verwacht in zo’n geval echter een overlijden na enkele dagen. Dit proces heeft grote indruk gemaakt op zijn familie en ook op mij.”

Pijn in bovenbuik

“De vrouw had diabetes en in de jaren erna zagen we elkaar regelmatig. Daarbij hadden we het ook over het overlijden van haar man en dat het allemaal zo lang geduurd had. Op zeker ogenblik vroeg ze een visite aan omdat

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel