Emeritus hoogleraar Neurologie Roos over die ene patiënt: ‘Handelen is niet hetzelfde als behandelen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
6 maart 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Bij emeritus hoogleraar Neurologie Roos is het niet ‘slechts’ één; in de loop der jaren heeft hij naar eigen zeggen meer geleerd van (al) zijn patiënten dan van handboeken. Bijvoorbeeld over het belang van goed luisteren bij patiënten met de ziekte van Huntington.

Emeritus hoogleraar Neurologie Roos

“Mijn patiënten en hun naasten hebben me in al die jaren meer geleerd dan de handboeken. Ik raad iedere dokter dan ook aan: kijk en luister naar de persoon tegenover je, geef aandacht en neem dus de tijd. Bij de ziekte van Huntington kan deze benadering bijvoorbeeld leiden tot de gezamenlijke beslissing niet over te gaan tot sondevoeding, omdat de behandeling misschien het gewicht wel verhoogt, maar de kwaliteit van leven niet verbetert.” Dat zegt Raymund Roos, sinds oktober emeritus hoogleraar Neurologie van het LUMC.

Luisteren

“Als arts hoor je de medische richtlijnen te volgen. In mijn ogen is dat niet toereikend. Wanneer je keurig alle voorgeschreven stappen hebt gezet, heb je gehandeld. Dat is iets anders dan dat je hebt behandeld. Voor dat laatste is het nodig dat je eerst hebt geluisterd naar de patiënt, dat je aandacht hebt gegeven aan hem als persoon en zijn voorkeuren, en dat je daar de behandeling op hebt afgestemd.”

‘Patiënt uit het handboek’

“Generaliserend gezegd: als jonge dokter wil je genezen en alle daarvoor beschikbare middelen gebruiken. Maar

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel