DOQ

Gynaecoloog dr. Boss schrijft over zijn praktijk: ‘De vluchtige momenten dat jouw leven dat van een ander kruist’

Gynaecoloog dr. Erik Boss uit het Maxima Medisch Centrum schrijft over de mooie maar ook verdrietige dingen die hij meemaakt in zijn gynaecologenpraktijk. Deze verhalen zijn gebundeld in ‘Gyn & Ongyn, wonderlijke belevenissen van een gynaecoloog’. Als voorproefje publiceert DOQ drie van zijn verhalen. Dit derde verhaal gaat over de mensen die hij dagelijks tegenkomt, die hij wél maar eigenlijk ook níet kent.

Gynaecoloog dr. Erik Boss

Ruim twaalf jaar leg ik hetzelfde stuk af tussen huis en werk. Een bochtige, bosrijke route met slechts een enkel stoplicht onderweg. Een vast onderdeel hiervan zijn mijn vele ‘bon- bekenden’ geworden. Iedereen kent ze wel van zijn of haar dagelijkse route tussen huis en werk. Je weet niet hoe ze heten en hebt ze nog nooit gesproken. De vluchtige momenten dat jouw leven dat van een ander kruist: hooguit enkele seconden per dag. Die luttele momenten waarin men zich naar werk of terug naar huis haast en de ander tegenkomt op weg naar … ja, op weg waarnaartoe? Ook dat weet je meestal niet eens.

Het zijn geen bekenden, ze komen niet op je verjaardag, huwelijk of uitvaart. Maar onbekenden zijn het allerminst. Daarom noem ik ze altijd mijn ‘bonbekenden’. Ze zijn allemaal een klein stukje van mijn leven geworden. Een bonte verzameling mens en dier vormt een vast onderdeel van mijn ochtend- en avondritueel. Zoals de blij huppelende scholier met zijn nog blijere zwarte puppy tijdens hun dagelijks ochtendrondje – inmiddels allebei uitgegroeid tot volwassen hoogtes. De roekeloze wegpiraat die altijd op hetzelfde kruispunt met zijn witte Audi (nu een paar modellen verder) nog net door rood licht scheurt, de vele boze fietsers en medeweggebruikers feilloos negerend.

Een paar kilometer verder: een nieuwbouwwoning met een ruime tuin. Een hoogblonde vrouw van boven de 40 stond daar regelmatig nog voor de klok van acht fanatiek het onkruid te wieden, een wat verloren blik in haar ogen. En plots … een bovenmaatse houten beschuit met roze-witte muisjes voor het raam. Inmiddels fietst bij datzelfde huis al een paar jaar een klein Chinees meisje rond. In de beginjaren wat zigzaggend op de stoep. In diezelfde tuin een wat minder hoogblonde moeder en iets hoger onkruid.

En natuurlijk hét huis. Het huis waar zo lang een bed in de woonkamer bij het raam stond met mijn bonbekende erin. Wat afwezig starend naar de buitenwereld. In het voorbijvliegen heb ik nooit kunnen onderscheiden of het nu een man of vrouw was die daar lag. Op een herfstige dag met reeds veel bruin blad op het wegdek, stond daar ineens een opvallend leeg bed. Enkele weken later stond een bord met in grote letters ‘Te Koop’ in de tuin.

De verhalen spreken voor zich en projecteren zich al langsrijdend als een doorlopende film op de buitenzijden van mijn autoraam. Hoe raar zouden deze bonbekenden opkijken als ze ineens door mij zouden worden begroet? Een teken van herkenning van mij kregen? Maar ik doe dat niet. Nee, ik groet, feliciteer of condoleer mijn bonbekenden niet. Ik koester ze wel. Want achter elk van hen schuilt weer een heel eigen verhaal.

Dit verhaal komt uit het boek ‘Gyn & Ongyn, wonderlijke belevenissen van een gynaecoloog’, geschreven door gynaecoloog dr. Erik Boss, Maxima Medisch Centrum. Uitgeverij Ambilicious, prijs 14,95


Over gynaecoloog Erik Boss
Erik Boss (1967) twijfelde tijdens zijn schooljaren tussen een loopbaan in de journalistiek of in de geneeskunde. Het werd de laatste. Ondanks zijn grote passie voor het vak gynaecologie bleef schrijven zijn tweede liefde. Zo schrijft hij een medische column voor het weekblad Privé. Gyn & Ongyn is zijn debuut als auteur van korte verhalen


Waar gaat ‘Gyn & Ongyn” over?
Een gynaecoloog is dagelijks zeer intiem betrokken bij zowel het begin als het einde van het leven en alles wat daartussen zit. De veelzijdigheid van het vak maakt dat een gynaecoloog in vreemde, ontroerende, vrolijke, bizarre, zenuwslopende en intens verdrietige situaties terechtkomt. Deze verzameling waargebeurde verhalen uit de dagelijkse praktijk geeft op luchtige, maar ook indringende wijze met een lach en een traan een kijkje achter de schermen van het bijzondere leven van een gynaecoloog.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


0
Laat een reactie achterx