DOQ

Gynaecoloog dr. Boss schrijft over zijn praktijk: ‘De vluchtige momenten dat jouw leven dat van een ander kruist’

Gynaecoloog dr. Erik Boss uit het Maxima Medisch Centrum schrijft over de mooie maar ook verdrietige dingen die hij meemaakt in zijn gynaecologenpraktijk. Deze verhalen zijn gebundeld in ‘Gyn & Ongyn, wonderlijke belevenissen van een gynaecoloog’. Als voorproefje publiceert DOQ drie van zijn verhalen. Dit derde verhaal gaat over de mensen die hij dagelijks tegenkomt, die hij wél maar eigenlijk ook níet kent.

Gynaecoloog dr. Erik Boss

Ruim twaalf jaar leg ik hetzelfde stuk af tussen huis en werk. Een bochtige, bosrijke route met slechts een enkel stoplicht onderweg. Een vast onderdeel hiervan zijn mijn vele ‘bon- bekenden’ geworden. Iedereen kent ze wel van zijn of haar dagelijkse route tussen huis en werk. Je weet niet hoe ze heten en hebt ze nog nooit gesproken. De vluchtige momenten dat jouw leven dat van een ander kruist: hooguit enkele seconden per dag. Die luttele momenten waarin men zich naar werk of terug naar huis haast en de ander tegenkomt op weg naar … ja, op weg waarnaartoe? Ook dat weet je meestal niet eens.

Het zijn geen bekenden, ze komen niet op je verjaardag, huwelijk of uitvaart. Maar onbekenden zijn het allerminst. Daarom noem ik ze altijd mijn ‘bonbekenden’. Ze zijn allemaal een klein stukje van mijn leven geworden. Een bonte verzameling mens en dier vormt een vast onderdeel van mijn ochtend- en avondritueel. Zoals de blij huppelende scholier met zijn nog blijere zwarte puppy tijdens hun dagelijks ochtendrondje – inmiddels allebei uitgegroeid tot volwassen hoogtes. De roekeloze wegpiraat die altijd op hetzelfde kruispunt met zijn witte Audi (nu een paar modellen verder) nog net door rood licht scheurt, de vele boze fietsers en medeweggebruikers feilloos negerend.

Een paar kilometer verder: een nieuwbouwwoning met een ruime tuin. Een hoogblonde vrouw van boven de 40 stond daar regelmatig nog voor de klok van acht fanatiek het onkruid te wieden, een wat verloren blik in haar ogen. En plots … een bovenmaatse houten beschuit met roze-witte muisjes voor het raam. Inmiddels fietst bij datzelfde huis al een paar jaar een klein Chinees meisje rond. In de beginjaren wat zigzaggend op de stoep. In diezelfde tuin een wat minder hoogblonde moeder en iets hoger onkruid.

En natuurlijk hét huis. Het huis waar zo lang een bed in de woonkamer bij het raam stond met mijn bonbekende erin. Wat afwezig starend naar de buitenwereld. In het voorbijvliegen heb ik nooit kunnen onderscheiden of het nu een man of vrouw was die daar lag. Op een herfstige dag met reeds veel bruin blad op het wegdek, stond daar ineens een opvallend leeg bed. Enkele weken later stond een bord met in grote letters ‘Te Koop’ in de tuin.

De verhalen spreken voor zich en projecteren zich al langsrijdend als een doorlopende film op de buitenzijden van mijn autoraam. Hoe raar zouden deze bonbekenden opkijken als ze ineens door mij zouden worden begroet? Een teken van herkenning van mij kregen? Maar ik doe dat niet. Nee, ik groet, feliciteer of condoleer mijn bonbekenden niet. Ik koester ze wel. Want achter elk van hen schuilt weer een heel eigen verhaal.

Dit verhaal komt uit het boek ‘Gyn & Ongyn, wonderlijke belevenissen van een gynaecoloog’, geschreven door gynaecoloog dr. Erik Boss, Maxima Medisch Centrum. Uitgeverij Ambilicious, prijs 14,95


Over gynaecoloog Erik Boss
Erik Boss (1967) twijfelde tijdens zijn schooljaren tussen een loopbaan in de journalistiek of in de geneeskunde. Het werd de laatste. Ondanks zijn grote passie voor het vak gynaecologie bleef schrijven zijn tweede liefde. Zo schrijft hij een medische column voor het weekblad Privé. Gyn & Ongyn is zijn debuut als auteur van korte verhalen


Waar gaat ‘Gyn & Ongyn” over?
Een gynaecoloog is dagelijks zeer intiem betrokken bij zowel het begin als het einde van het leven en alles wat daartussen zit. De veelzijdigheid van het vak maakt dat een gynaecoloog in vreemde, ontroerende, vrolijke, bizarre, zenuwslopende en intens verdrietige situaties terechtkomt. Deze verzameling waargebeurde verhalen uit de dagelijkse praktijk geeft op luchtige, maar ook indringende wijze met een lach en een traan een kijkje achter de schermen van het bijzondere leven van een gynaecoloog.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx