DOQ

Kinderlongarts dr. Rikkers-Mutsaerts: ‘Het is goede zorg om juist wél het gesprek aan te gaan over rookgedrag’

In haar witte jas stapte ze samen met twee collega’s op straat op wildvreemde rokers af. “Ik zie dat u rookt. Misschien hebt u mij in de toekomst nodig, u kunt me bellen als u kanker krijgt.” Kinderarts-pulmonoloog Noor Rikkers-Mutsaerts was met deze confronterende aanpak te zien in de campagnefilm ‘Verklein de kans’. Ze vindt dat artsen niet langer moeten wachten tot iemand ziek in de spreekkamer verschijnt en pleit dan ook voor meer proactiviteit om op eigen initiatief het gesprek aan te gaan over rookgedrag. 

“Erg spannend vond ik het, het had me niet verbaasd als mensen in de weerstand waren geschoten. Maar wat bleek? Mensen staan ervoor open om het gesprek met je aan te gaan. Als je ze niet veroordeelt omdat ze roken maar vanuit zorg je hulp aanbiedt, heb je meer invloed dan je denkt. De witte jas helpt daarbij ook, je hebt als arts een bepaald krediet bij mensen”, zegt Rikkers-Mutsaerts. Ze hoopt dat collega’s zich daar bewuster van worden. “Als je vanuit je rol als arts laat merken dat je het zonde vindt voor de roker dat hij zijn gezondheid zo beschadigt, dat je weet dat het een hardnekkige verslaving is en dat je graag wilt helpen, dan kun je daarmee een leven redden. En is dat niet het mooiste dat je als arts kunt doen?”

kinderlongarts_Noor Rikkers

Betweterig

Rikkers-Mutsaerts komt in haar werk bij het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (LUMC) vaak de gevolgen tegen van roken. Kinderen met astma die klachten hebben door meeroken bijvoorbeeld. “De rokende ouders zijn niet mijn directe patiënten, maar roken moet je altijd bespreekbaar maken als arts”, benadrukt Rikkers. Sommige vakgenoten vinden het confronteren van patiënten met hun risicovolle gedrag betweterig, maar Rikkers ziet dat anders. “Je onthoudt mensen iets heel belangrijks als je het niet aan de orde stelt. Je zou kunnen zeggen dat niks doen verwaarlozing is, maar ik zeg liever dat het een vorm van goede zorg is als je er wél over begint. Geef rokers niet de schuld van hun verslaving: 80 procent was onder de 18 toen ze begonnen en dan telt alleen wat op korte termijn leuk is. Als je er zo over denkt, voelt de patiënt dat.”

Motiverende gespreksvoering

Rikkers past motiverende gespreksvoering toe om tot een open en effectief gesprek te komen. “Ik begin met een toestemmingsvraag: mag ik met u praten over het roken? Waarom rookt u? Denkt u wel eens aan stoppen, en waarom dan? Hoe groot is de kans dat het u lukt, denkt u?Je zult zien dat je patiënten echt bereikt. Dat maakt voor hen de stap naar concrete hulp veel kleiner. Als je zelf goed weet waar in jouw regio geaccrediteerde hulp te krijgen is, kun je ze vervolgens verder op weg helpen.” Op deze manier te werk gaan: dat kan elke collega-arts volgens Rikkers. “Zo’n gesprek kun je in een paar minuten voeren, hoge werkdruk kan geen excuus zijn.”

Noor Rikkers-Mutsaerts is initiatiefnemer en vicevoorzitter van de Taskforce Rookvrije Start en voorzitter van de Commissie NoSmoKind! van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.


Motiverende gespreksvoering in het kort
Motiverende gespreksvoering is een techniek waarmee je de ander aan het denken zet over nadelen van zijn gedrag en vooral over de voordelen van ander gedrag. Belangrijkste aandachtspunten binnen deze methode:
– Vraag toestemming om over het onderwerp te beginnen.
– Stel open vragen, wees nieuwsgierig.
– Stel reflectievragen: ‘Dus die paar sigaretjes werden een jarenlange verslaving die u niet meer in de hand kon houden?’
– Geef geen advies: vraag wat de ander al weet, geprobeerd heeft en wat helpend is geweest bij eerdere pogingen tot gedragsverandering.
– Vraag toestemming voordat je met ‘eigen’ oplossingen komt: ‘Ik ken wat manieren die bij anderen hebben geholpen, mag ik daar wat over vertellen?’
– Heb je toestemming om informatie te geven? Houd het kort, geef een samenvatting en laat de ander kiezen of hij naar details wil vragen.

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx