DOQ

Meer houvast nodig voor goed toepassen continue palliatieve sedatie

Continue palliatieve sedatie wordt toegepast bij een op de drie verwachte overlijdens in Nederland, blijkt uit de herziene multidisciplinaire richtlijn Palliatieve sedatie. Het gaat dus om veel mensen. Om patiënten en zorgverleners meer houvast te geven over hoe hiermee om te gaan is meer onderzoek nodig naar een goede toepassing van continue diepe sedatie, stelt internist-oncoloog Sabine Netters.

De herziene multidisciplinaire richtlijn Palliatieve sedatie is sinds augustus jl. van kracht. Een update van de eerdere richtlijn uit 2013 was gewenst, stelt Netters, werkzaam in de Isala Klinieken. Zij is medeoprichter van Carend, een organisatie die streeft naar betere palliatieve zorg in Nederland.
“Er is de afgelopen jaren veel verbeterd in de palliatieve zorg in Nederland. In 2013 waren er nog nauwelijks palliatieve ziekenhuisteams. En ook de PaTz-groepen (Palliatieve Zorg Thuis) kenden we nog niet. De herziene richtlijn benadrukt daarom, meer dan de vorige richtlijn, dat palliatieve sedatie altijd vraagt om multidisciplinaire besluitvorming. Een arts kan zo’n beslissing niet alleen nemen. Er zit altijd een team omheen, zoals een specialist Ouderengeneeskunde, een wijkverpleegkundige en/of een casemanager Dementie.”

“De herziene richtlijn benadrukt dat palliatieve sedatie altijd vraagt om multidisciplinaire besluitvorming. Een arts kan zo’n beslissing niet alleen nemen”

Internist-oncoloog Sabine Netters

Proactieve zorgplanning (ACP)

De herziene richtlijn kent nog meer updates. Zo is de startdosering Midazolam teruggebracht van 10 naar 5 mg. Er is is nu ook behandelbeleid over acute sedatie opgenomen in de richtlijn.  En voortaan kan ook existentieel lijden reden zijn voor palliatieve sedatie, na consultatie door een geestelijk verzorger. Verder behoort palliatieve sedatie vroegtijdig en proactief besproken te worden met de patiënt en diens naasten, als onderdeel van een proces van proactieve zorgplanning (ACP). “De richtlijn stelt dat de wensen van de patiënt over diens levenseinde tijdig besproken en kenbaar gemaakt moeten worden.” 

Niet geautoriseerd

Opmerkelijk is dat de V&VN, de koepelorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, de herziene richtlijn niet heeft geautoriseerd. Netters: “Dat komt doordat verpleegkundig specialisten zich er niet in kunnen vinden. Zij vinden dat zij net als een arts de indicatie zouden mogen stellen tot palliatieve sedatie. De richtlijncommissie vindt dat echter niet. Die stelt: palliatieve sedatie is een complexe medische handeling; bij wet is vastgelegd dat die zijn voorbehouden aan de arts.”

Zelf afspraken maken

Netters begrijpt enerzijds het standpunt van de verpleegkundig specialisten. “Sommigen van hen voeren in hospice of verpleeghuis dagelijks palliatieve sedaties uit. Zij kunnen dat beter dan de meeste artsen. Tegelijkertijd willen niet alle verpleegkundig specialisten deze eindverantwoordelijkheid dragen. Ik denk daarom dat je als ziekenhuis of instelling hierover zelf afspraken kunt maken. Zo van: deze verpleegkundig specialist vinden wij bevoegd of bekwaam om dit te doen. Je kunt dat als team met elkaar bespreken en eventueel vastleggen.”

“De sedatie is bedoeld om de lijdenslast acceptabel te maken, om de patiënt comfort te bieden in diens laatste levensfase”

Geen alternatief voor euthanasie

De herziene richtlijn gaat vooral over continue palliatieve sedatie, ofwel sedatie tot aan overlijden. De richtlijn stelt daar duidelijke voorwaarden aan, legt Netters uit. “Continue diepe sedatie kan alleen plaatsvinden in de laatste twee weken van iemands leven. Dat is iets wat je als arts kunt zien aankomen, en wat je behoort te bespreken met de patiënt. Daarnaast gaat het om proportionele sedatie. Die sedatie is bedoeld om de lijdenslast acceptabel te maken, om de patiënt comfort te bieden in diens laatste levensfase. Het is niet bedoeld om hem in diepe slaap te brengen, waarna hij kan overlijden. Het is geen alternatief voor euthanasie. Er wordt gestorven en niet gedood.”

“Continue palliatieve sedatie is geen slaapinfuus, het doel is symptoomverlichting. Lang niet alle zorgverleners weten dat. Dat is best een probleem”

Maatschappelijke discussie

Hoe goed omschreven de richtlijnvoorwaarden ook zijn voor continue palliatieve sedatie, het valt Netters op dat het in de klinische praktijk vaak niet duidelijk is onder welke omstandigheden het wordt toegepast. “We weten daar te weinig van, en dat terwijl het zo vaak voorkomt. Vergelijk dat met alle wet- en regelgeving rondom euthanasie. Dat wordt uitstekend gemonitord. Bij continue palliatieve sedatie is dat niet het geval. Het wordt tijd dat we hier onderzoek naar doen.”
Daarnaast pleit Netters voor een maatschappelijke discussie over de inzet van continue palliatieve sedatie bij patiënten die gaan sterven. “We praten daar te weinig over, maar het is dagelijkse praktijk in veel zorginstellingen. Meer aandacht hiervoor, zowel in de medische opleidingen als in de samenleving als geheel, is nodig om patiënten en hulpverleners meer houvast te geven over hoe hiermee om te gaan. Continue palliatieve sedatie is geen slaapinfuus, het doel is symptoomverlichting. Lang niet alle zorgverleners weten dat. Dat is best een probleem.”

Kijk hier voor meer informatie over geaccrediteerde webinars van Carend over o.a. palliatieve sedatie

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx