Musici-spreekuur voor professionals en amateurs met blessures

mm
redactie
Redactioneel,
8 januari 2020

De vele gezondheidsklachten en blessures bij professionele- en amateurmuzikanten waren voor aios orthopedie Laura Kok aanleiding om in het Spaarne Gasthuis het musici-spreekuur te helpen opzetten.

Vorige zomer werd Marieke Wenink geopereerd aan haar schouder; haar supraspinatuspees was gescheurd. Dat is extra vervelend voor haar aangezien ze haar brood verdient als altvioliste bij het Gelders Orkest. Het is daarom (extra) belangrijk dat zij haar schouder zo snel mogelijk weer optimaal kan bewegen.

90 procent heeft blessures

Na haar operatie kon Wenink als een van de eerste patiënten terecht op het musici-spreekuur van het Spaarne Gasthuis in Heemstede. Een spreekuur speciaal voor professionele en amateurmuzikanten die kampen met blessures of gezondheidsklachten. Dat dat nodig is, blijkt wel uit het proefschrift van aios orthopedie Laura Kok, een van de initiatiefnemers van het spreekuur. Maar liefst 90 procent van de conservatoriumstudenten heeft last van blessures. Violisten en altviolisten hebben het meeste last, gevolgd door cellisten en houtblazers.

(Foto: Pixabay)

Geen medische begeleiding

Tot voor kort was de begeleiding en zorg voor musici beperkt: de meeste artsen en orthopeden weten niet goed wat het lichaam van een violist moet kunnen om zijn of haar vak te kunnen uitoefenen. Vergelijk je dat met de sportwereld dan zie je iets heel anders: elke orthopedisch chirurg weet welke eisen een voetballer stelt aan zijn of haar lichaam, en vaak worden sporters ook nog eens begeleid door een team van medische professionals.

Gevolgen blessures onbekend

Die begeleiding mist Wenink zeker in haar beroepsgroep. “Er is nog te weinig oog voor de fysieke en psychische belasting van ons vak. Wij hebben geen medische begeleiders die met ons meereizen, die ons masseren bij pijntjes of die weten wat je wel en niet kan doen bij een blessure. Daarnaast begrijpen artsen niet altijd wat een blessure of een operatie voor jou als muzikant betekent.”

Begrip en duidelijkheid zijn belangrijk

Op het musici-spreekuur vond Wenink wel dat begrip. “Op het musici-spreekuur weten ze als geen ander wat altviool spelen fysiek gezien inhoudt. Welke spieren en pezen je gebruikt bij welke beweging. Ook is er veel begrip voor het feit dat je snel weer wilt beginnen. Maar tegelijkertijd hebben ze duidelijk in de smiezen dat de belasting van een musicus in veel gevallen te vergelijken is met een topsporter. Zo zei mijn arts Arthur van Noort: ‘Een topsporter met dezelfde blessure en operatie heeft een jaar nodig om weer wedstrijdfit te zijn; waarom zou dat bij jou anders zijn?’ Dit hielp mij heel erg te beseffen dat ik tijd moest nemen voor mijn herstel.”

Bron: Spaarne Ziekenhuis
, ,
Deel dit artikel