DOQ

Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze roept minister om hulp: Pijnpatiënten dupe machtsmisbruik Zilveren Kruis

Patiënten met chronische pijn worden sinds 1 januari jl. stelselmatig afgewezen door zorgverzekeraar Zilveren Kruis op oneigenlijke gronden. Het gaat om patiënten die bijvoorbeeld kampen met chronische rugpijn, nekpijn, rsi of reuma.

Dat stelt belangenorganisatie Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) na een stroom alarmerende berichten van zowel pijnpatiënten als revalidatieklinieken. In een brandbrief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verzoekt de organisatie dringend om in te grijpen bij de zorgverzekeraar zodat patiënten weer de zorg krijgen waar ze recht op hebben. ‘Ondanks verwijzingen van gespecialiseerde medici zoals de revalidatiearts, zet Zilveren Kruis een streep door vrijwel alle aangevraagde behandelaanvragen van de zelfstandige klinieken’, stelt Ger Jager, voorzitter van SHVA, die de belangen van 5.000 zorgverleners behartigt.

‘Wrang is dat patiënten met dezelfde klachten bij alle andere zorgverzekeraars wel gewoon hun behandeling vergoed krijgen als de behandelend arts dat adviseert. Blijkbaar koesteren deze zorgverzekeraars wel de gezondheid van hun klanten. Deze maatregel lijkt niets anders dan een financiële besparing over de ruggen van patiënten die gezien hun penibele situatie niet mondig genoeg zijn om te protesteren’, aldus Jager die de belangen van 5.000 aangesloten medische zorgverleners behartigt.

‘Als reden geeft Zilveren Kruis aan dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat medisch specialistische revalidatie een goed resultaat oplevert bij chronische pijn. Volgens revalidatieartsen laat jaren van internationaal onderzoek en de ervaring van talloze specialisten wereldwijd het tegendeel zien.’

Opmerkelijk is bovendien dat Zilveren Kruis alleen de vergoeding weigert van behandelingen bij zelfstandige klinieken waarmee het geen contract heeft. Dezelfde behandeling wordt in het ziekenhuis wel vergoed. Nu komt het regelmatig voor dat revalidatieartsen en therapeuten de ene dag in een ziekenhuis werken en de andere dag in een kliniek. Zo kan het gebeuren dat een revalidatiearts in een zelfstandige kliniek bij Zilveren Kruis geen vergoeding krijgt voor een patiënt,  terwijl dezelfde revalidatiearts op een dag dat hij in een ziekenhuis werkt voor dezelfde patiënt met dezelfde behandeling wel vergoeding krijgt. ‘Dat haalt het hele argument onderuit van onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing’, aldus Jager. ‘Bovendien kiezen patiënten voor zelfstandige klinieken omdat daar geen wachtlijsten zijn. Bij een ziekenhuis moet je maanden wachten.’

Jager hoopt dat minister De Jonge snel ingrijpt. Jager: ‘Zo niet, dan gaan we naar de rechter. ’Jager wijst op een eerdere rechtszaak in 2017 over een identieke kwestie. Toen werden zorgverzekeraars CZ en Zorg & Zekerheid door de rechter op de vingers getikt na het structureel afwijzen van behandelplannen van ongecontracteerde zorg. De rechter oordeelde dat beide zorgverzekeraars niet op de stoel van de arts mogen zitten, maar de indicatie van de gespecialiseerde arts moeten volgen.

Bron: Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx