Transformatie geheugen T-cellen tegen huidontstekingen

mm
redactie
Redactioneel,
12 november 2019

Na behandeling van huidaandoeningen zoals psoriasis en vitiligo, komt de aandoening vaak weer op exact dezelfde plaatsen terug als de behandeling stopt. Een mogelijke oplossing hiervoor is transformatie van de geheugen T-cellen zodat de ontsteking niet meer ontstaat. Dit schrijft Tiago dos Reis Matos in het recent verschenen promotieonderzoek Skin resident T cells, implicaties for immune homeostasis and disease.

In weefsel zoals de huid zitten altijd de zogenoemde geheugen-T-cellen (afweercellen). Deze cellen fungeren als sensoren die andere ongewenste cellen kunnen uitroeien. Deze T-cellen hebben een lange-termijngeheugen dat in actie komt wanneer de huid opnieuw wordt geïnfecteerd met dezelfde ziekteverwekker. Deze cellen kunnen ook ontsporen. Hierdoor ontstaat ‘wanorde’ in de huid die leidt tot ziektes zoals psoriasis en vitiligo.

(Foto: Pixabay)

Geheugen T-cellen

Deze huidaandoeningen vertonen vaak een scherpe overgang naar de gezonde huid. Meestal verdwijnt de huidaandoening na de behandeling, maar deze komt op precies dezelfde plaats terug als de behandeling stopt. Een oplossing is om de geheugen T-cellen te transformeren zodat de ontsteking niet meer ontstaat. Dit zou een efficiënte aanpak zijn, stelt Reis Matos want er zijn geen therapieën die alleen de ontspoorde T-cellen beïnvloeden.

Blokkeren van ontspoorde T-cellen

Fototherapie is de oudste vorm van behandeling in de dermatologie, maar blijft desondanks een waardevolle behandelingsoptie voor huidziekten die zijn ontstaan door ontspoorde T-cellen. Tegelijkertijd is meer onderzoek nodig naar de veiligheid van het blokkeren en induceren van T-cellen bij de mens. Dit kan steeds beter met nieuwe onderzoekstechnieken en -methoden. Het gebruik van deze kennis om therapie te ontwikkelen, kan leiden tot een betere levenskwaliteit voor patiënten met huidaandoeningen.

Bron: Amsterdam UMC 
, , ,
Deel dit artikel