DOQ

URS beste keus voor grote proximale urethrale stenen

Ureterorenoscopie (URS) is de beste keus bij de behandeling van proximale urethrale stenen. laparoscopische uretero-lithoptripsie (LU) en percutane niersteenverwijdering (PCNL) geven echter hogere steenvrije ratio’s. URS zou desalniettemin de standaardbehandeling moeten zijn bij proximale urethrale stenen met een diameter groter dan 10 mm, aldus Wu et al. uit China In een recente publicatie in Urologia International. 

Het gaat om de resultaten van een recente meta-analyse met 14 verschillende publicaties gevonden na een analyse van de literatuur op zoektermen in Pubmed, EMBASE, EBSCO, en Cochrane. Wu vond 7 gerandomiseerde RCT en 7 non-RCT’s werden geselecteerd die liepen tot november 2016. De duur van het verblijf werd gemeten, er werd gekeken naar complicaties en ook naar het effect van de ingrepen.

URS
De urologen zagen dat de PCNL en de LU respectievelijk 72% en 83 % hogere steenvrije ratio’s dan met URS. De duur van het verblijf in het ziekenhuis was echter gelijk voor LU, URS. Ook duurde de ingreep een stuk korter (gem. 30 minuten). ER waren verder minder complicaties. Aldus Tao Wu. Met URS waren wel 2,5 dagen korter met PRS dan met PCNL, terwijl de duur en complicatieratio’s voor beide ingrepen hetzelfde waren. Een subgroep-analyse met een ‘retrograde intrarenale chirurgie’ (RIRS) ondersteunde de gevonden resultaten.

Complicaties
Proximale urethrale stenen zijn vaak 12 tot 23 mm in diameter volgens dr. Wu. URS is daarbij de beste keuze voor stenen die groter zijn dan 10 mm, omdat er bij deze behandeling minder complicaties zijn en een korter verblijf in het ziekenhuis dan bij PCNL/LU. Ook is de URS een eenvoudigere procedure. Ook in de 2017 richtlijnen van de EAU staat URS ook al beschreven als eerste keus behandeling bij patiënten met dergelijke stenen.

Studies
‘Schokgolf-lithotripsie’ (Extracorporele Shock Wave Lithotripsy, ESWL) is overigens minder effectief voor grotere stenen en kan ook tot ernstigere complicaties leiden dan URS, meent Wu in de publicatie in Urologia. Er zijn echter nog weinig studies die deze nieuwe techniek vergelijken met URS. Om zijn onderzoek verder te onderbouwen is Wu van plan om een aantal trials op te zetten.

Bron:

https://www.karger.com/Article/Abstract/471773

Wu T, Duan X, Chen S, et al. Urol Int. doi: 10.1159/000471773

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”