URS beste keus voor grote proximale urethrale stenen

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
22 juni 2017

Ureterorenoscopie (URS) is de beste keus bij de behandeling van proximale urethrale stenen. laparoscopische uretero-lithoptripsie (LU) en percutane niersteenverwijdering (PCNL) geven echter hogere steenvrije ratio’s. URS zou desalniettemin de standaardbehandeling moeten zijn bij proximale urethrale stenen met een diameter groter dan 10 mm, aldus Wu et al. uit China In een recente publicatie in Urologia International. 

Het gaat om de resultaten van een recente meta-analyse met 14 verschillende publicaties gevonden na een analyse van de literatuur op zoektermen in Pubmed, EMBASE, EBSCO, en Cochrane. Wu vond 7 gerandomiseerde RCT en 7 non-RCT’s werden geselecteerd die liepen tot november 2016. De duur van het verblijf werd gemeten, er werd gekeken naar complicaties en ook naar het effect van de ingrepen.

URS
De urologen zagen dat de PCNL en de LU respectievelijk 72% en 83 % hogere steenvrije ratio’s dan met URS. De duur van het verblijf in het ziekenhuis was echter gelijk voor LU, URS. Ook duurde de ingreep een stuk korter (gem. 30 minuten). ER waren verder minder complicaties. Aldus Tao Wu. Met URS waren wel 2,5 dagen korter met PRS dan met PCNL, terwijl de duur en complicatieratio’s voor beide ingrepen hetzelfde waren. Een subgroep-analyse met een ‘retrograde intrarenale chirurgie’ (RIRS) ondersteunde de gevonden resultaten.

Complicaties
Proximale urethrale stenen zijn vaak 12 tot 23 mm in diameter volgens dr. Wu. URS is daarbij de beste keuze voor stenen die groter zijn dan 10 mm, omdat er bij deze behandeling minder complicaties zijn en een korter verblijf in het ziekenhuis dan bij PCNL/LU. Ook is de URS een eenvoudigere procedure. Ook in de 2017 richtlijnen van de EAU staat URS ook al beschreven als eerste keus behandeling bij patiënten met dergelijke stenen.

Studies
‘Schokgolf-lithotripsie’ (Extracorporele Shock Wave Lithotripsy, ESWL) is overigens minder effectief voor grotere stenen en kan ook tot ernstigere complicaties leiden dan URS, meent Wu in de publicatie in Urologia. Er zijn echter nog weinig studies die deze nieuwe techniek vergelijken met URS. Om zijn onderzoek verder te onderbouwen is Wu van plan om een aantal trials op te zetten.

Bron:

https://www.karger.com/Article/Abstract/471773

Wu T, Duan X, Chen S, et al. Urol Int. doi: 10.1159/000471773

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

,
Deel dit artikel