DOQ

Verlies­sensitief werken in de zorg

Als artsen verlies bij hun patiënten herkennen en erkennen, voorkomen ze daarmee veel leed en complicaties. “Hun poortwachtersfunctie en het leiden van patiënten naar de juiste zorg, maakt dat verlies een plek krijgt”, zegt grondlegger verlieskunde Herman de Mönnink, traumapsycholoog en rouwtherapeut.

Hoe meer je aan iets gehecht bent, hoe intenser de rouw, vertelt Herman de Mönnink. “Voor veel mensen is het moeilijk om de waarheid onder ogen te zien, maar het is wel de enige manier om met het verlies om te gaan. Verlies kan gaan over iets ingrijpends als een ouder, kind of partner verliezen, maar het gaat over zoveel meer. Ook je baan verliezen kan een enorme impact op je hebben, net als een scheiding of een ziekte. Zodra dingen en omstandigheden waaraan je hechtte voorgoed veranderen, is er sprake van verlies en daarmee moet je constructief om leren gaan.”

“Mensen voelen het verlies van een dierbare vaak ook als het verlies van controle”

Traumapsycholoog en rouwtherapeut Herman de Mönnink

Rouwen is geen pathologie

“Het hoort in principe niet bij de ggz thuis”, zegt De Mönnink. Verlieservaringen zouden meer genormaliseerd en gecontextualiseerd moeten worden, ook door artsen. Mensen zouden geholpen moeten worden om de stress die het oproept kwijt te raken. Hierbij helpt oplossingsgericht werken niet, want verlies is niet oplosbaar. “Opluchtingsgericht werken is een betere vorm om voor te kiezen. Verlies is niet iets wat je weg kunt stoppen of kunt laten verdwijnen, want het is er en je moet ermee leren omgaan. Door mensen de realiteit in te laten zien, ruimte voor opgeroepen emoties te maken en nieuwe perspectieven te helpen ontwikkelen, krijg je mensen die gezond omgaan met verlies. Verlies is een transdiagnostisch levensthema, het zit achter iedere diagnose. Mensen voelen het verlies van een dierbare vaak ook als het verlies van controle. Rouwen en verlies passen echter niet binnen een diagnose, daarom wordt het vaak niet op waarde geschat.”

Secundaire victimisatie

Na de WO II speelde verlies een heel grote rol. De ouders van De Mönnink hadden elkaar leren kennen tijdens de dwangarbeid in Duitsland: “Mijn moeder verloor haar hele familie in de oorlog. Dit  zorgde ervoor dat ze haar eigen kinderen zag als haar eigendom. Ze waakte voor een nieuw verlies. Dat was niet echt gezond en voor mij was het een flinke worsteling om daarvan los te komen. Daardoor zag ik wel dat verlies een enorme rol in ons leven inneemt. Niet alleen verlies van mensen of dingen speelt een grote rol. Ook gezondheidsverlies kan ervaren worden als een enorme tegenslag, dat komt aan als een flinke klap. Als daar niet goed mee omgegaan wordt, ontstaat er leed op leed en dus secundaire victimisatie.”

“Niemand durfde te vragen hoe het ging, terwijl zij bijna iedere dag wel een slechtnieuwsgesprek voeren”

Situationele puzzel

Na verlies is het goed om daarmee bezig te zijn en een aantal rouwpuzzels te leggen om verder te kunnen. “Dat noemen ze Trauerarbeit, de waarheid onder ogen zien, de situationele puzzel. Het bagatelliseren of ontkennen zoals onze ouders nog wel deden, is niet een puzzel leggen. Dat is een puzzel wegleggen en dat werkt niet.” Een oncoloog vertelde De Mönnink eens tijdens een cursus: ‘Ik realiseer me nu dat ik veertig jaar altijd pratend de zaal opkom en ook pratend de zaal weer afging. Ik stond helemaal niet stil bij wat mijn patiënt voelde, ik hield het ver weg.’

Die bewustwording is heel belangrijk. Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt, legt De Mönnink uit. “De oncoloog had zelf een kind verloren aan kanker. Hij vertelde me dat hij toen pas merkte hoe vervelend het was dat personeel stond te lachen op de gang terwijl hij daar zat met zijn stress en verdriet. Ook vertelde die arts dat, de eerste keer dat hij weer in zijn vakgroep kwam, er een ijzingwekkende stilte hing. Ze hadden kunnen vragen hoe het met hem ging, maar niemand durfde of wilde dat. Terwijl zij bijna iedere dag wel een slechtnieuwsgesprek met ouders voeren. Vaak is er na zo’n gesprek wel een verpleegkundige die een arm om je heen legt, dat is zo waardevol. Daar kunnen wij als artsen nog wat van leren, had hij opgemerkt.”

“Daar ligt voor artsen een poortwachterstaak weggelegd”

Onverklaarde klachten

In elke vakgroep komt zo’n groep voor, patiënten met onverklaarbare klachten. “In die gevallen is het zeker van belang dat de mensen met verliezen de verliessensitieve hulp krijgen. Er is gelukkig een tendens dat er meer aandacht is, maar dat kan zeker systematischer. Daar ligt vooral voor artsen een poortwachterstaak weggelegd.”

Meer informatie? www.verlieskunde.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”