DOQ

Potentieel doelwit voor streptokokkenvaccin geïdentificeerd

Onderzoekers hebben een nieuwe modificatie – glycerolfosfaat – op het oppervlak van de bacterie Groep A Streptococcus geïdentificeerd. Dit opent mogelijkheden om een vaccin tegen dit pathogeen te ontwikkelen.

De meeste mensen denken bij “keelontsteking” aan een relatief goedaardige infectie die kan worden genezen door een antibioticakuur en een paar dagen rust. Maar de bacterie die keelontsteking veroorzaakt – Groep A Streptococcus (GAS) of Streptococcus pyogenes – is ook verantwoordelijk voor veel gevaarlijkere aandoeningen, waaronder reumatische hartaandoeningen en sepsis. Met het spook van antibioticaresistentie en de grote ziektelast (wereldwijd 500 duizend doden per jaar) die wordt veroorzaakt door de bacterie, is de urgentie voor het ontwikkelen van een vaccin groot.

Group A Streptococcus

Dikke celwand

GAS heeft een dikke celwand die de bacterie beschermt tegen aanvallen van het menselijke immuunsysteem. Daarnaast zijn GAS isolaten divers en kunnen infecties met GAS ernstige autoimmuunreacties veroorzaken, zoals acuut reuma, waardoor de ontwikkeling van een effectief vaccin lang onmogelijk leek.

Een van de veelbelovende vaccinantigenen is een complexe suikerstructuur die op het oppervlak van alle GAS isolaten voorkomt. Uit onderzoek van dr. Nina van Sorge van de Medische Microbiologie van het UMC Utrecht en collega’s van de University of Kentucky en Stockholm University is echter gebleken dat de moleculaire structuur van deze suiker er anders uitziet dan decennia lang werd aangenomen. Deze ontdekking is – volgens de onderzoekers – waarschijnlijk van belang voor de ontwikkeling van vaccins, omdat deze een invloed kan hebben op de herkenning en opruiming van streptokokken door het immuunsysteem.

Identificatie van genen

De onderzoekers gingen op zoek naar genen die resistentie van GAS tegen twee antimicrobiële stoffen veroorzaken: zinkionen en het enzym fosfolipase A2-IIA. Ze vonden dat beide testen hetzelfde resistentie gen identificeerden: gacH. Het team van meer dan een dozijn wetenschappers uit vijf landen, allen met een specifieke expertise, ontcijferde verder de functie van het eiwit dat door het gen wordt gecodeerd met behulp van biochemische, analytische en structurele methoden. Hierbij stelden ze vast dat dit gen GAS in staat stelt de glycopolymeren in de celwand te modificeren met behulp van glycerolfosfaat waardoor de interactie met het immuunsysteem verandert.

“Deze niet eerder bekende modificatie van de celwand van GAS beïnvloedt de interacties tussen gastheer en pathogeen en kan daarom een zeer aantrekkelijk doelwit zijn voor het ontwerpen van vaccins, vooral omdat het voorkomt in alle genomen van GAS,” zei Van Sorge.

Gezondheidseffecten

Omdat GAS tot de top-10 van de oorzaken van sterfte door infectieziekten in de wereld behoort, zijn de potentiële gezondheidseffecten van een vaccin aanzienlijk, met name wanneer middelen en toegang tot gezondheidszorg beperkt zijn. “We hebben aanvullende studies nodig om aan te tonen dat dit glycerolfosfaat-gemodificeerde glycopolymeer kan worden opgenomen als een onderdeel van een veilig en effectief vaccin tegen GAS,” zei Van Sorge.


Publicatie
Edgar RJ, van Hensbergen VP, Ruda A, Turner AG, Deng P, Le Breton Y, et al. Discovery of glycerol phosphate modification on streptococcal rhamnose polysaccharides. Nature Chemical Biology, April 1, 2019 doi.org/10.1038/s41589-019-0251-4


Bron:UMC Utrecht
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx