DOQ

Op weg naar maatwerk bij atopische dermatitis

De meerderheid van de mensen met atopische dermatitis (constitutioneel eczeem) is goed geholpen met lokale anti-inflammatoire therapie. Voor de patiënten die zijn aangewezen op een systemische behandeling waren tot voor kort weinig middelen beschikbaar. De komst van nieuwe, doelgerichte middelen maakt het mogelijk de one size fits all-benadering in te ruilen voor maatwerk. Dermatoloog in opleiding Daphne Bakker presenteert in haar proefschrift een algoritme hiervoor.

Met een prevalentie van 15-30% bij kinderen en 10% bij volwassenen is atopische dermatitis de meest voorkomende chronische inflammatoire huidaandoening. Bij de meerderheid van de patiënten zijn de symptomen van de aandoening goed in toom te houden met lokale anti-inflammatoire therapie in de vorm van corticosteroïden, calcineurine-remmers en/of UV-lichttherapie.

Dermatoloog i.o. dr. Daphne Bakker

Frustratie en vertraging voorkomen

Voor een minderheid van de patiënten is dit niet toereikend en is een systemische behandeling nodig. Bakker: “In de huidige klinische praktijk is het een kwestie van een tijdlang afwachten of de patiënt het wel of niet redt met de topische behandeling. Je zou natuurlijk de patiënten die uiteindelijk toch een systemische behandeling nodig hebben er zo snel mogelijk willen uitpikken. Dat bespaart ze de frustratie van een behandeling die niet effectief is. Het voorkomt ook vertraging van de start met een behandeling die wel effectief is.”

Serum

In haar onderzoek analyseerde Bakker daarom het serum van 74 patiënten met atopische dermatitis bij wie topische behandeling volstond en 78 patiënten bij wie systemische therapie nodig was. In het serum, afgenomen voor de start van de behandeling, werd de concentratie gemeten van 129 biomarkers.

“We hebben acht biomarkers geselecteerd die voorspellende waarde hebben voor de noodzaak van systemische therapie”

Voorspellende waarde

Ze zegt: “Op basis daarvan konden we via multipele regressieanalyse een set van acht biomarkers selecteren die voorspellende waarde hebben voor de noodzaak van systemische therapie. Het ging om respectievelijk IL-1b, PF4/CXCL4, CTACK/CCL27, Trappin-2, SOST, GCP-2, sPD-1 en LAIR-1. Op basis van deze biomarkers was het mogelijk met een sensitiviteit van 78%, een specificiteit van 86%, een positief voorspellende waarde van 84% en een negatief voorspellende waarde van 81% te voorspellen of de patiënt systemische therapie nodig zal hebben. Op zich is dit een mooi resultaat. Zo’n beperkte set aan biomarkers zou in de kliniek goed hanteerbaar zijn. Maar voordat we hier iets mee kunnen gaan doen in de dagelijkse praktijk, is het eerst nodig de voorspellende waarde van deze set biomarkers te valideren in een onafhankelijk cohort patiënten.”

Nieuwe middelen

Tot voor kort was de spoeling vrij dun wat betreft opties voor systemische therapie: cyclosporine A, methotrexaat, azathioprine en mycofenolaat mofetil. Het zijn bovendien middelen waarvan de inzetbaarheid beperkt wordt door hun bijwerkingen. Maar in de afgelopen jaren zijn nieuwe, doelgerichte anti-inflammatoire middelen ontwikkeld voor gebruik bij atopische dermatitis. Een voorbeeld is (het inmiddels toegelaten) dupilumab, dat de werking van IL-4 en IL-13 blokkeert. Te denken valt ook aan JAK-remmers, IL-13 antagonisten (tralokinumab, lebrikizumab), de IL-31 antagonist nemolizumab en de anti-IL1-remmer bermekinab.

“We zouden graag op voorhand weten welke patiënt het meest baat heeft bij welk middel”

Patiëntprofielen

Bakker: “We zouden natuurlijk graag op voorhand weten welke patiënt het meest baat heeft bij welk middel. Het is bekend dat atopische dermatitis een zeer heterogene ziekte is. Tot nu toe werd die heterogeniteit uitgedrukt in klinische karakteristieken, bijvoorbeeld het al dan niet aanwezig zijn van astmasymptomen of voedselallergie. Wij hebben nu een stap verder gezet en zijn nagegaan of het mogelijk is verschillende patiëntprofielen op te stellen op basis van biomarkers in het serum.”

Vier clusters

Daarvoor analyseerde Bakker het serum van 146 patiënten met ernstige atopische dermatitis op de concentraties van 143 biomarkers. “Op basis daarvan bleek het mogelijk de patiënten in vier clusters in te delen. Vervolgens was het mogelijk aan de hand van tien van deze 143 biomarkers patiënten uit een onafhankelijk cohort in te delen in een van de vier clusters. De volgende stap moet nu zijn om te onderzoeken in hoeverre de patiënten uit de verschillende clusters anders reageren op de verschillende nieuwe, doelgerichte behandelingen. Zien we daarin duidelijke verschillen, dan kun je op basis van het biomarkerprofiel al op voorhand de meest succesvolle systemische therapie voor de patiënt kiezen.”

Kinderen

Overigens bleek uit eenzelfde soort studie bij 240 kinderen (0-17 jaar) met atopische dermatitis dat ook zij op basis van biomarkers in te delen zijn in vier verschillende clusters. “Maar daarbij waren andere biomarkers in het spel dan bij de volwassenen met atopische dermatitis.”

“Het flow-schema voor de individuele therapiekeuze is vooralsnog een voorstel op basis van wat we nu weten”

Algoritme

Vanuit de gevonden clusters van patiënten ontwierp Bakker uiteindelijk een algoritme – gebaseerd op zowel het biomarkerprofiel als de klinische kenmerken van de patiënt – voor maatwerk van de systemische behandeling van atopische dermatitis. “Dat flow-schema voor de individuele therapiekeuze is vooralsnog een voorstel op basis van wat we nu weten. We hopen het de komende jaren op basis van meer onderzoek verder te kunnen valideren en/of te verfijnen.” Daphne Bakker is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift is hier te vinden.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx