DOQ

Kalkscore bij jong­volwassen­en in drie grote cohorten

In een groot cohort Amerikanen van 30-45 jaar oud die geen symptomatische atherosclerotische cardiovasculaire ziekte (ASCVD) hadden, was de kans op een kalkscore van > 0 afhankelijk van leeftijd, geslacht en ras/etniciteit. De resultaten kunnen helpen bij de interpretatie van de kalkscores bij jongvolwassenen ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Het proces van atherosclerose begint al voor de geboorte en ontwikkelt zich gedurende het hele leven. Kalkhoudende atherosclerose is al minstens 5300 jaar geleden aangetoond in menselijke culturen. De hedendaagse Tsimane-stam, die in de Boliviaanse Amazone woont, toont de potentiële preventieve kracht van een leven met weinig risicofactoren voor ASCVD. Ze leven van jagen, verzamelen, vissen en landbouw en hebben een LDL-C-waarde van zo’n 1,8 mmol/l. Hun kalkscore bleek ongeveer een vijfde van het niveau dat is waargenomen in een Amerikaanse populatie.

Risico op ASCVD berekend

De kalkscore is een gevestigde marker voor de mate van coronaire atherosclerose en is een krachtige voorspeller van het risico op ASCVD-gebeurtenissen in verschillende leeftijdscategorieën. Het is nuttig om te weten hoe deze score bij iemand zich verhoudt tot anderen met een vergelijkbare leeftijd, geslacht en ras/etniciteit.
In 2006 is een rekenmethode ontwikkeld om de kalkscore, gebaseerd op leeftijd, geslacht en ras/etniciteit, te schatten. Dat is gedaan door mensen te vergelijken met een database van ruim 6000 personen van 45-84 jaar oud uit de Multiethnic Study of Atherosclerosis (MESA), waarin de deelnemende personen geen ASCVD of diabetes hadden.

Huidige studie

Om een ​​rekenmethode voor personen van 30-45 jaar te ontwikkelen, is in de huidige studie, die onlangs in JACC verscheen, gebruikgemaakt van kalkscores van 3 cohorten die jonger waren dan die in MESA. Deze 3 cohorten waren afkomstig van de CARDIA-studie (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), het CAC Consortium en het Walter Reed en omvatten opgeteld bijna 20.000 voornamelijk blanke en zwarte personen.
De prevalentie van een kalkscore van > 0 was 26% onder blanke mannen, 16% onder zwarte mannen, 10% onder blanke vrouwen en 7% onder zwarte vrouwen. Per saldo zijn de onderzoekers erin geslaagd een dataset en een rekenmethode samen te stellen die generaliseerbaar is naar Amerikaanse blanke en zwarte populaties. Deze studie biedt clinici een krachtig nieuw hulpmiddel om de kalkscore bij jonge blanke en zwarte personen vast te stellen in vergelijking met leeftijdsgenoten.

Mogelijke implicaties en vervolgonderzoek

De Amerikaanse richtlijn uit 2018 over de cholesterolverlagende behandeling adviseert om de kalkscores te overwegen, als aanvulling op andere risicoscores en risicoverhogende factoren, om de behandeling te kiezen. Dit advies is echter voornamelijk gebaseerd op de gegevens van 45-plussers in MESA. Daarin bleken personen met een kalkscore van > 100 profijt te hebben van statinetherapie. Er is echter geen vergelijkbare analyse gedaan met jongere volwassenen. De Pooled Cohort Equation-score, waarmee het 10-jaarsrisico op ASCVD berekend kan worden, is van toepassing op personen van < 40 jaar.
Er is nader onderzoek nodig om te evalueren of de detectie van de kalkscore bij jongere volwassenen de naleving van patiënten voor preventieve adviezen zal verbeteren en uiteindelijk van invloed zal zijn op de klinische uitkomsten.

Referenties:

  1. Thomas GS, Wong ND. Detecting Coronary Calcium in Young Adults: Are We There Yet?
    J Am Coll Cardiol. 2022;79:1887-1889. doi: 10.1016/j.jacc.2022.03.333. PMID: 35550684.
  2. Javaid A, Dardari ZA, Mitchell JD, et al. Distribution of Coronary Artery Calcium by Age, Sex, and Race Among Patients 30-45 Years Old. J Am Coll Cardiol. 2022;79:1873-1886.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx