LUMC-neurologen stellen internationale richtlijn voor diagnose flauwvallen op

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
26 april 2021

Onder aanvoering van LUMC-neurologen heeft een consortium van de European Federation of Autonomic Societies (EFAS) nieuwe richtlijnen vastgesteld voor de kantelproeven. Belangrijke toevoegingen zijn ‘meekijken’ van de partner met de proef en het belang van omgevingsfactoren bij het opwekken van een wegraking. De nieuwe richtlijnen zijn vorige maand verschenen.

3 procent van alle bezoeken aan de spoedeisende hulp is te wijten aan wegrakingen of flauwvallen. Meestal is de oorzaak een onschuldige tijdelijk lagere bloedstroom naar de hersenen. Soms echter is de oorzaak lastiger te bepalen of kan geen diagnose worden gesteld. Het is dan mogelijk om verder onderzoek te doen in de vorm van een kantelproef.

Gecontroleerd opwekken

Een kantelproef (tilt table test) probeert gecontroleerd een wegraking op te wekken om zo de oorzaak van het spontane flauwvallen te kunnen achterhalen. Bij de proef ligt de patiënt horizontaal op een bank, die verticaal wordt gekanteld. Tegelijkertijd meet een onderzoeker hartslag, bloeddruk en ademhaling, en wordt de hersenactiviteit geregistreerd.

Nieuwe toevoegingen

Onder leiding van neurologen van het LUMC heeft de European Federation of Autonomic Societies (EFAS) nieuwe richtlijnen geformuleerd voor deze kantelproef. Een belangrijke toevoeging is klachtenherkenning door de patiënt en de partner: zag de aanval er hetzelfde uit? Bovendien is in de nieuwe richtlijn aandacht voor klachtenprovocatie: factoren in de omgeving die een wegraking kunnen helpen ontstaan. Daarbij valt te denken aan een patiënt die flauwvalt door het oprapen van een object van de grond. Door die situatie na te spelen, kan de oorzaak sneller worden gevonden.


De nieuwe richtlijn voor kantelproeven is ondersteund door de European Academy of Neurology en de American Autonomic Societies. Zij verscheen in Clinical Autonomic Research (https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10286-020-00738-6.pdf) en Autonomic Neuroscience (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1566070221000229).

,
Deel dit artikel