AHA-statement over preventie van complicaties op cardiale IC

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
6 november 2020

De prevalentie van niet-cardiovasculaire comorbiditeit en multi-orgaanstoornissen neemt steeds verder toe op de cardiale intensive cares (IC’s). Er zijn echter weinig richtlijnen voor het beleid bij deze specifieke patiëntencategorie. Een wetenschappelijke verklaring van de Amerikaanse cardiologievereniging (AHA) biedt een leidraad om complicaties die kunnen optreden op de hedendaagse cardiale IC, te voorkomen.

Ernstig zieke patiënten zijn inherent vatbaar voor een groot aantal complicaties die gerelateerd kunnen zijn aan de ernst van de onderliggende ziekte of aan de noodzaak van IC-therapieën. Veel van deze complicaties gaan gepaard met een toegenomen morbiditeit en mortaliteit en resulteren vaak in een toegenomen zorggebruik en een langere verblijfsduur op de IC. Daarom hebben behandelaren op de cardiale IC’s behoefte aan kennis over de complicaties die specifiek van toepassing zijn op ernstig zieke cardiovasculaire patiënten.

(Foto: iStock)

Statement van AHA

De implementatie van evidence-based preventieve praktijken biedt kansen om uitkomsten van patiënten op de cardiale IC’s te verbeteren. Er is echter weinig bewijs dat richting kan geven aan de ontwikkeling van richtlijnen en protocollen die specifiek zijn voor de cardiale IC’s.
Deze wetenschappelijke verklaring van de AHA richt zich op de mogelijk te voorkomen complicaties die aangetroffen worden op de hedendaagse cardiale IC’s. Hoewel veel van deze complicaties tevens kunnen optreden op verpleegafdelingen en chirurgische IC’s, zijn sommige complicaties uniek voor de cardiale IC’s.

Gelijkenis en verschillen met algemen
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel