DOQ

Aios neurologie dr. Herraets: ‘Zenuwecho bij chronisch inflammatoire neuropathieën even betrouwbaar als EMG’

Zenuwechografie is een betrouwbaar instrument voor de diagnose van behandelbare chronisch inflammatoire neuropathieën. Dat concludeert dr. Ingrid Herraets in haar proefschrift, dat zij eerder dit jaar verdedigde aan de Universiteit Utrecht. Volgens de promovenda doet de echo niet onder voor elektromyografisch onderzoek. Sterker, zegt Herraets: “Als je alleen een EMG doet, kun je behandelbare patiënten over het hoofd zien.”

Polyneuropathie is een veelvoorkomende neurologische aandoening, waarbij de oorzaak ofwel in het axon ofwel rond de myelineschede ligt. Bij de eerste groep is de zenuwcel zelf aangedaan door bijvoorbeeld diabetes mellitus, nierfunctiestoornissen of alcoholmisbruik. Meestal hebben demyeliniserende polyneuropathieën een erfelijke oorzaak of zijn ze het gevolg van ontstekingsziekten, zoals multifocale motorische neuropathie (MMN) en chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP).

Aios neurologie dr. Herraets

Huidige standaard

Chronisch inflammatoire polyneuropathieën zijn zeldzaam, maar behandelbaar. Daarom is een juiste diagnose van belang. Momenteel speelt het elektromyografie-onderzoek (EMG) een belangrijke rol. Dit onderzoek is voor de patiënt vaak onplezierig. Bovendien vereist de interpretatie van de resultaten veel expertise, die niet in elk ziekenhuis aanwezig is.

“De kwaliteit van echo’s is nu goed genoeg om kleine zenuwstructuren in beeld te brengen”

Een minder invasief alternatief voor EMG-onderzoek is de zenuwecho. “De kwaliteit van echo’s is nu pas genoeg doorontwikkeld om kleine zenuwstructuren in beeld te kunnen brengen”, zegt Herraets. Zij en haar collega’s onderzochten of de techniek zich met EMG kon meten op het gebied van sensitiviteit, specificiteit en belasting voor de patiënt.

Doorontwikkeld

Voor het onderzoek kregen in het UMC Utrecht honderd patiënten met een klinisch beeld passend bij chronisch inflammatoire polyneuropathie zowel een EMG als een zenuwecho. Zij werden behandeld als een van de twee wees op de aandoening en als er een hoge klinische verdenking was op CIDP en MMN. Herraets: “We vonden acht patiënten die afwijkingen hadden op de echo, maar die niet te zien waren bij de EMG, en die toch respondeerden op de behandeling. Dat betekent 21 procent extra patiënten die je kunt behandelen.” De resultaten waren herhaalbaar in andere ziekenhuizen, waar de onderzoekers zelfs kwamen tot 25 procent extra behandelbare patiënten. “De resultaten zijn dus betrouwbaar”, zegt Herraets.

“Doe een echo bij verdenking op MMN of CIDP”

Minder belastend

Een duidelijk resultaat: een zenuwecho doet niet onder voor EMG. Bovendien is het onderzoek minder belastend voor de patiënt. “Als je je houdt bij EMG, kun je behandelbare patiënten missen”, zegt Herraets. “Dat is gewoon zonde. Dankzij een behandeling kan het ziekteproces worden geremd of zelfs verbeteren.” Ze wil de boodschap dan ook overbrengen aan collega’s: “Doe een echo bij verdenking op MMN of CIDP. Je kunt niet meer zeggen dat je alleen een EMG doet, tenzij je durft te accepteren dat je een kwart van de behandelbare patiënten mist.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx