Aios neurologie dr. Herraets: ‘Zenuwecho bij chronisch inflammatoire neuropathieën even betrouwbaar als EMG’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
9 september 2020

Zenuwechografie is een betrouwbaar instrument voor de diagnose van behandelbare chronisch inflammatoire neuropathieën. Dat concludeert dr. Ingrid Herraets in haar proefschrift, dat zij eerder dit jaar verdedigde aan de Universiteit Utrecht. Volgens de promovenda doet de echo niet onder voor elektromyografisch onderzoek. Sterker, zegt Herraets: “Als je alleen een EMG doet, kun je behandelbare patiënten over het hoofd zien.”

Polyneuropathie is een veelvoorkomende neurologische aandoening, waarbij de oorzaak ofwel in het axon ofwel rond de myelineschede ligt. Bij de eerste groep is de zenuwcel zelf aangedaan door bijvoorbeeld diabetes mellitus, nierfunctiestoornissen of alcoholmisbruik. Meestal hebben demyeliniserende polyneuropathieën een erfelijke oorzaak of zijn ze het gevolg van ontstekingsziekten, zoals multifocale motorische neuropathie (MMN) en chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP).

Aios neurologie dr. Herraets

Huidige standaard

Chronisch inflammatoire polyneuropathieën zijn zeldzaam, maar behandelbaar. Daarom is een juiste diagnose van belang. Momenteel speelt het elektromyografie-onderzoek (EMG) een belangrijke rol. Dit onderzoek is voor de patiënt vaak onplezierig. Bovendien vereist de interpretatie van de resultaten veel expertise, die niet in elk ziekenhuis aanwezig is.

“De kwaliteit van echo’s is nu goed genoeg om kleine zenuwstructuren in beeld te brengen”

Een minder invasief alternatief voor EMG-onderzoek is de zenuwecho. “De kwaliteit van echo’s is nu pas genoeg doorontwikkeld om kleine zenuwstructuren in beeld te kunnen brengen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel